Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Trick 'r Treat (Φάρσα ή Κέρασμα)

Μάστορας : Michael Dougherty
Παίχτες : Dylan Baker , Rochelle Aytes , Quinn Lord ,
Βαθμολογία : 4,5 / 5
Με δυό λογάκια :
Τέσσερις (τουλάχιστον!) μακάβριες ιστορίες, έξοχα πλεγμένες μεταξύ τους, μας χαρίζουν το πιο απροσδόκητο μα και πλέον απολαυστικό θριλερικό δωράκι για τις ημέρες που διανύουμε!

Αναλυτικότερα :
Halloween : το σύνορο που χωρίζει το φθινόπωρο από το χειμώνα (σε αντίθεση με τις δικές μας αποκριές, το halloween είναι τέλη Νοέμβρη) η νύχτα που το φράγμα που χωρίζει τον κόσμο των νεκρών από τον κόσμο των ζωντανών. Κάτι το όλο μασκάρεμα, κάτι το αδιόρατο flirt με την μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου και το Sabbat των μαγισσών, δε χρειάζεται περεταίρω εξήγηση γιατί εκείνες οι ημέρες ανέκαθεν ερέθιζαν τη φαντασία και τις μακάβριες έξεις των ανθρώπων. Έτσι και εδώ, σε αυτό το απολαυστικό σπονδυλωτό εργάκι, μαζεύεται η Σάρα, η Μάρα και το κακό συναπάντημα : ένας αξιοσέβαστος καθηγητής που μετατρέπεται σε μανιακό δολοφόνο. Μια αριστουργηματικά μακάβρια ιστορία, με νεκρά παιδιά που θυμίζει κλασικό παραμύθι των Grimm. Βρυκόλακες, αληθινοί αλλά και ψεύτικοι. Και άλλα τόσα καλούδια!

Σκηνοθεσία το γκάζι το ίδιο. Φωτογραφία που κυμαίνεται από teen shick πολύχρωμη ως αριστουργηματικά γοτθική τύπου “Μύθος του Ακέφαλου Καβαλάρη”. Ωραίες αβανταδόρικες ερμηνείες, larger than life χαρακτήρες. Όμορφες φάτσες, σωστή υιοθέτηση και ταυτόχρονα σάτυρα των θριλερικών στερεότυπων. Καλά b-movie-ίστικα στοιχεία και χαβαλές, χωρίς την αντίστοιχη φτήνια και το κιτσαριό. Όλα αυτά τυλιγμένα σε μια ενιαία μεγαλύτερη ιδέα, εξαιρετικά έξυπνη και πρωτότυπη (όσον αφορά το γενικότερο πνεύμα του Halloween). Το σύνολο σερβίρεται με μια δόση κομιξάδικης ατμόσφαιρας, με μουράτα σκίτσα να παρεμβάλλονται μεταξύ των σκηνών και πιασάρικο “τυρένιο” soundtrack. Ειλικρινά, θα ήθελα να μπορούσα να βρω κάτι το αρνητικό για το Trick 'r Treat, αλλά δε μπορώ!

Splatter / Gore :
Καρφώματα, δαγκώματα, γυαλιά στο δέρμα, ένας αποκεφαλισμός και πολλά άλλα καλούδια, πάντα στολισμένα με μπόλικο πορφυρό ζουμί. Μπορούσε πάντως και περισσότερο.

Β / Κ (Βυζιά / Κώλοι) :
Πανέμορφες βαμπίρες, ολόλευκες μπουγιωτές βυζάρες που ασφυκτιούν σε μικροσκοπικά ντεκολτέ! Μια από τις κοπελιές μας κάνει και αποκαλυπτήρια! Ευχαριστούμε!

Ρεζουμέ :
Έχοντας αποφοιτήσει με άριστα από τη σχολή του “Tales From the Crypt” το Trick 'r Treat τα έχει όλα. Τσαμπουκά, balls, production values, καλλιτεχνικές ανησυχίες, τα πάντα. Τόσο καλά, ούτε τη δεκαετία του '80 δεν τα έφτιαχναν! Τι άλλο θα μπορούσατε να ζητήσετε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: