Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Όλα Θα Πάνε Καλά

Μάστορας : Γιάννης Ξανθόπουλος
Παίχτες : Φαίη Ξυλά, Έφη Παπαθεοδώρου, Δημήτρης Πιατάς, Άκης Σακελαρίου, Ορφέας Αυγουστίδης
Βαθμολογία : 3,5 / 5
Με δυό λογάκια :
Μια παρέα μικροαπατεώνες σκαρώνουν ένα σχέδιο για να πιάσουν την καλή : σκοπεύουν να απαγάγουν ένα μεγαλοδικηγόρο. Όμως το σχέδιο δεν πάει ακριβώς όπως το σχεδίαζαν και έτσι καταλήγουν με όμηρο... την ηλικιωμένη θεία του. Ωστόσο, σύντομα τα πάντα θα αλλάξουν και η θειούλα θα αποδειχθεί ότι είναι... πολύ περισσότερο από όσο φαίνεται...

Αναλυτικότερα :
Είναι πάντα ευχάριστο να βλέπεις μια Ελληνική ταινία που τολμά να αψηφήσει τα καθιερωμένα. Που δε θυμίζει κακέκτυπο του “Safe Sex”, δεν έχει βρισιές, ουρλιαχτά και υστερίες και ούτε θυμίζει μεγάλο επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς. Το σενάριο αντλεί έμπνευση από τη σχολή του... “The Κόπανοι” - μακράν η καλύτερη Ελληνική ταινία της δεκαετίας του '80! Με άλλα λόγια, είναι μια κωμικοτραγική αξιστόρηση μιας... λαμογιάς που εννοείται ότι θα πάει όσο πιο στραβά γίνεται. Το πείραμα είχε επαναληφθεί με απόλυτη επιτυχία στο καταπληκτικό “Bank Bang” και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και εδώ. Για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα : το Bank Bang είναι πολύ καλύτερο από το “Όλα θα πάνε καλά”. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι και το τελευταίο δεν είναι τουλάχιστον αξιοπρεπέστατο.

Απροσδόκητα καλές ερμηνείες, ζωντανεύουν το πολύ καλό pacing που δε σε αφήνει ποτέ να βαρεθείς. Σε ικανοποιητικό επίπεδο βρίσκεται η σκηνοθεσία και η φωτογραφία, αν και θα μπορούσαν να είχαν δώσει περισσότερα. Η ιστορία είναι επίσης ένα από τα μεγάλα ατού της ταινίας, αν και δεν είναι χωρίς τις ατέλειές της. Συγκεκριμένα, έχω την αίσθηση ότι είδικά στο φινάλε το όλο συμμάζεμα γίνεται βιαστικά και με κάπως τετριμμένο τρόπο. Κάποια σημεία παραμένουν ανεξήγητα κατά τη διάρκειά της, ειδικά οι τρόπον τινά “υπερφυσικές” δυνάμεις της γιαγιάς όπως και ο ακριβής λόγος που την έκανε τόσο πολύ ανεπιθύμητη από τον ανιψιό της. Επίσης, το χαμηλό προφίλ που διατηρεί, δεν της επιτρέπει να κάνει κάποιες επιμέρους καλές στιγμές της να λάμψουν όσο θα μπορούσαν. Σε γενικές γραμμές πολλά κωμικά στοιχεία θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο κωμικά, τα δραματικά στοιχεία της πολύ πιο τονισμένα και τα σημεία δράσης, πολύ πιο... δραστήρια. Ωστόσο, η αξία της μειώνεται λίγο από αυτά τα ελαττωματάκια και δεν παύει ποτέ να είναι μια εξαιρετικά ευχάριστη ταινία που θα σας κάνει να περάσετε μια χαρά μέχρι να κυλήσουν οι τίτλοι τέλους.

Β / Κ (Βυζιά / Κώλοι) :
Ευχαριστούμε για τις βυζάρες της Φαίης Ξυλά. Μας τις δείχνει σε όλη τους τη δόξα στην αρχή του έργου! Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Και επίσης, ευχαριστούμε! Και πρέπει να σκουπίσω τα σάλια μου που τρέχουν. Whatever.

Ρεζουμέ :
Μια ιδιότυπη κωμική περιπέτεια με μαύρο χιούμορ. Καλοφτιαγμένη, γκαζωμένη και πρωτότυπη. Θυμίζει λίγο τις αντίστοιχες των αδερφών Koen. Όπως και να'χει, αν σας αρέσουν ταινίες τύπου “Bank Bang” θα τη βρείτε και με αυτό το ταινιάκι.

Σούζα τ΄ Αλουγάκι :
1) Έχετε το νου σας για τα άπειρα guest που σεργιανίζουν στο εργάκι. Μπορείτε να τα βρείτε όλα;

2) Ο μάστορας μας έχει δώσει επίσης το “5 λεπτά ακόμα”.

3) Επιτέλους μια Ελληνική ταινία με καλό soundtrack. Φυσικά ΔΕΝ αναφέρομαι στο τραγούδι των τίτλων (που είναι του Χατζηγιάννη) αλλά στην καθεαυτή μουσική που ακούμε κατά τη διάρκεια της ταινίας. Πρωτότυπη και γκαζωμένη ροκιά, δένει άψογα και αναδεικνύει τα τεκταινόμενα επί της οθόνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: