Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Κρυστάλλινος Κόσμος (The Crystal World)

Συγγραφέας : J.G.Ballard
Εκδοτική : Ars Nocturna
Με δυο λογάκια :
Ένας τεχνητός δορυφόρος προκαλεί έναν παράξενο υπερκορεσμο της ύλης και διαρροή του χρόνου… με αποτέλεσμα το περιβάλλον αλλά και όσοι ζουν μέσα σε αυτό να αρχίσουν να κρυσταλλώνονται. Όλα ξεκινάνε σε μια απομονωμένη αποικία ορυχείων της Αφρικής. Οι μοιραίοι χαρακτήρες εισβάλλουν σε αυτό τον σουρεαλιστικό όσο και επικίνδυνο τρόπο ο καθένας κυνηγώντας τα δικά του κίνητρα…


Αναλυτικότερα :
Εντάξει, ο Ballard είναι γίγαντας της λογοτεχνίας του φανταστικού με έργα ορόσημο στον τρόμο αλλά και την επιστημονική φαντασία. Ο Κρυστάλλινος Κόσμος αποτελεί το τελευταίο μέρος της άτυπης τριλογίας της Θεομηνίας που ξεκίνησε με την Πλημμύρα και συνέχισε με την Ξηρασία – εντούτοις τα βιβλία είναι τελείως αυτοτελή. Άλλα γνωστά έργα του μεγάλου συγγραφέα : Crash (έχει βγει και σε ταινία από τον Cronenberg) και η «Έκθεση Ωμοτήτων». Εδώ, ο κόσμος κρυσταλλώνεται και παγώνει στην αιωνιότητα, αλλά αυτό δεν απασχολεί τόσο τον συγγραφέα, ούτε τους ήρωες του. απεναντίας, το θέμα εδώ είναι ο ταραγμένος εσωτερικός τους κόσμος – που φαίνεται στις σκέψεις και κυρίως στις πράξεις τους που ενίοτε φαντάζουν παράλογες, είναι όμως πάντοτε καθρέφτισμα του εξωτερικού κόσμου.

Ο κρυστάλλινος κόσμος δεν είναι και το πλέον ευκολότερο ή «εύπεπτο» βιβλίο. Κάποιες από τις καταστάσεις που περιγράφει είναι τόσο πολύ έξω από τα τετριμμένα, τόσο μακριά από οτιδήποτε μπορεί να έχεις διαβάσει μέχρι τώρα, που μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαντάζουν ακατανόητες. Το αυτό ισχύει και με τα «σκληρά» γεγονότα που συμβαίνουν μέσα, αν τα υποβάλλεις σε ένα απόλυτα λογικό «άσπρο ή μαύρο» φίλτρο. Όμως, εδώ η λογική υποχωρεί, μαζί με την τόσο δεδομένη τάξη των πραγμάτων και την ακεραιότητα του φυσικού κόσμου. Αποκορύφωμα το καταπληκτικό φινάλε που ακόμη και αν δεν κατάλαβες μέχρι τότε και πολλά πράγματα (όπως εγώ φερ’ειπείν που λόγω άγνοιας περίμενα να διαβάσω κάτι σε… συμβατικό μυθιστόρημα τρόμου τύπου Stephen King, δηλαδή καμιά σχέση!!!) θα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις καλά, χωρίς πεζά λόγια και περιττές διευκρινήσεις, τι είναι αυτό που θέλει να περάσει ο συγγραφέας στο κοινό του. και πάνω από όλα : θα σε κάνει με τρόπο τελείως φυσικό και αισθαντικό, κοινωνό ενός εξαιρετικά πρωτότυπου αλλά και πιστού κλασικού έργου γοτθικής λογοτεχνίας.

Εμφάνιση / Δέσιμο :
Ωραίο «κρυσταλοποιημένο» εξώφυλλο. Σταθερά καλή κατασκευή από την Ars Nocturna. Στιβαρό δέσιμο, softcover και ράχη με θερμοκόλληση. Καλοδεχούμενες οι απαραίτητες διευκρινήσεις, βιογραφικά σημειώματα αλλά και το δοκίμιο για τον συγγραφέα και το έργο του.

Μετάφραση :
Πολύ καλή μετάφραση από τον Περικλή Μποζινάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: