Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Classics : Don't Look Now (1973)


Μάστορας : Nicolas Roeg
Παίχτες : Julie ChristieDonald SutherlandHilary Mason 
Με δυο λογάκια :
Ένα ανδρόγυνο που προσπαθεί να ξεπεράσει τον χαμό του μικρού παιδιού τους συναντά στη Βενετία δυο μυστηριώδεις γυναίκες που ισχυρίζονται ότι το πνεύμα του κοριτσιού τους παρακολουθεί. Όμως, σύντομα το σκηνικό γίνεται ολοένα και πιο μπερδεμένο και εφιαλτικό και τα οράματα γίνονται προειδοποίηση για κάτι φριχτό που έρχεται...


Αναλυτικότερα :
Ποιο είναι εδώ το μεγαλύτερό μου πρόβλημα; Άιντε εδώ να πείσω τους πιο πιτσιρικάδες από εσάς ότι πρέπει, βασικά ότι επιβάλλεται να δείτε αυτή την εμβληματική κολοσσιαία ταινία, παρά το ότι είναι... 40 και βάλε ετών! Μια αμιγώς γοτθική ταινία με απίστευτο βάθος χαρακτήρων, πλοκή που δουλεύει σε πολλά επίπεδα αλλά με μια άνευ προηγουμένου υποχθόνια διακριτικότητα, το μοναδικό σκηνικό, τις σουρεαλιστικές σκιές και σοκάκια της Βενετίας και το σοκαριστικό φινάλε.

Εντάξει, θέλει λιγάκι ανοιχτό μυαλό για να ξεπεράσεις κάποιες σκηνές ορόσημο της αισθητικής των 70's ταινιών. Φερ ειπείν την αξεπέραστη... περούκα του Donald Sutherland και ερωτικές σκηνές με αξύριστους θάμνους! Αλλά πέραν τούτου, ίσως σε κάποιους να φανεί δύσκολη ταινία γιατί δεν εξηγεί άμεσα τα όσα παράξενα συμβαίνουν και γενικά δεν προσφέρει έτοιμα και μασημένα τα νοήματά της προς απροβλημάτιστη κατανάλωση.

Ρεζουμέ :
Συγκίνηση, απέχθεια, ανησυχία, τρόμος και θλίψη, δοσμένα με μοναδικό στυλ, διακριτικότητα και “υπουλία”. Δεν τις φτιάχνουν πια έτσι... συνίσταται ανεπιφύλακτα σε κάθε φίλο του γοτθικού στοιχείου.

Σούζα τ΄ Αλουγάκι :
Βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα του Du Maurier.

Πόσα πιάνει; Κλασικό σαν την Ακρόπολη, τουλάχιστον! 5 / 5 ακατέβατα!  

Δεν υπάρχουν σχόλια: