Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Deadly Harvest


Σενάριο : Erik Hendrix, Michael David Nelsen
Σχέδιο : Γιάννης Ρουμπούλιας
Μελάνια : Jeff Graham, Kellie Brealrey
Χρώμα : Doug Spencer
Εκδοτική : Arcana – έκδοση στην Ελλάδα : εκδόσεις Comicworld
Τιμή :9 ευρώ
Με δυο λογάκια :
Στο μακρινό μέλλον, μια από τις πιο δύσκολες, επικίνδυνες αλλά και επικερδείς δουλειές είναι η εξόρυξη μεταλλευμάτων από πλανήτες και αστεροειδείς. Το Deadly Harvest είναι η εισαγωγή στις περιπέτειες του σκληροτράχηλου πληρώματος ενός τέτοιου πλοίου, υπό την ηγεσία του γενναίου καπετάνιου, Cyrus Lane.


Αναλυτικότερα :
Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις ταλέντα που υπό άλλες συνθήκες θα μαραίνονταν στην ψαροκώσταινα, να ανοίγουν τα φτερά τους για ποιοτικές δουλειές στο εξωτερικό. Ο φίλος μου ο Γιάννης Ρουμπούλιας, ζει αυτή τη στιγμή το όνειρό του δουλεύοντας για μια πολύ καλή, ανερχόμενη και μερακλίδικη εταιρία της Αμερικής (Arcana) και πρώτος καρπός αυτής της συνεργασίας τους είναι αυτό το graphic novel και η συνέχεια αναμένεται εξίσου συναρπαστική. Τι είναι λοιπόν το Deadly Harvest? Με μια πολύ σύντομη πρόταση… είναι σαν Mass Effect μεθυσμένο με… μπύρες!

Παίζοντας με κλασικά πρότυπα επιστημονικής φαντασίας (μεγάλα μεταγωγικά που εξερευνούν το απώτερο διάστημα, διαστημικοί σταθμοί, πειρατές, σκουληκότρυπες που οδηγούν στα πέρατα του σύμπαντος κλπ) σίγουρα στόχος του Deadly Harvest ΔΕΝ είναι να ξανα-ανακαλύψει τον τροχό. Στόχος του είναι να δώσει την αρχή για μια σειρά από συναρπαστικές ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστούν πολύχρωμοι και μαγκιώρικοι χαρακτήρες. Σίγουρα στις σελίδες του ανακαλύπτεις επιρροές από Alien, Mass Effect, ταινίες του Roger Corman, λίγο από Matrix και άλλες ταινίες και βιντεοπαιχνίδια του χώρου, αλλά και πιο ετερόκλητες επιλογές που αντανακλώνται στους χαρακτήρες του πληρώματος που βασικά θυμίζουν πλήρωμα οποιουδήποτε επικίνδυνου επαγγέλματος στη γη (επαγγελματίες ψαράδες, ανθρακορύχους κλπ) Ενώ ο Cyrus Lane, δεν είναι άλλος παρά… ένας Κόναν του διαστήματος!

Κάπως έτσι, η περιπέτεια ξεκινάει με ένα όμορφο πρελούδιο – εισαγωγή και μια μίνι «περιπέτεια» που – αν και στέκει σαφώς όπως είναι - βασικά αποτελεί την αρχή για κάτι πολύ πιο ενδιαφέρων και μεγάλο που προσωπικά το περιμένω με αγωνία! Ο μικρός αυτός τόμος κλείνει με ένα χρήσιμο index που συστήνει τους κύριους χαρακτήρες του πληρώματος, εξηγεί μερικά βασικά concepts του σύμπαντος του Harvest Moon, και κάποιες άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Εμφάνιση / Δέσιμο :
Μικρό τομάκι με ωραίο βολικό μέγεθος, softcover και ράχη με θερμοκόλληση – που για την ώρα κρατάει μια χαρά.

Μετάφραση :
Το πιο αδύναμο σημείο της Ελληνικής έκδοσης. Οι διάλογοι ολίγον τι «σφάζονται» επειδή η μετάφραση από την αργκό του πρωτοτύπου δεν γίνεται με αντίστοιχη προσαρμογή στη γλώσσα μας. Εντάξει, σαφέστατα διαβάζεται άνετα, αλλά εκφράσεις όπως «θα το πιστέψω όταν κρατήσω το παραδάκι στα ιδρωμένα χέρια μου» «απλά βάλτο το γαμημένο πράγμα» και ένα ανεκδιήγητο «ΓΟΥΟΟΥ» δυστυχώς αδικούν μια καλή και ολοκληρωμένη δουλειά.

Ρεζουμέ :
Στιβαρή δουλειά σαν βράχος του διαστήματος, μαγκιόρικη και απολαυστική σαν παγωμένη μπύρα στο αγαπημένο σου ροκάδικο και συναρπαστική σαν κάθε αγαπημένη cult b-movie. Αυτοτελής και σε τιμή… τζάμπα! Δηλαδή, τι άλλο να ζητήσει κανείς; Τα συγχαρητήριά μου ξανά στα παιδιά της εταιρίας, αλλά πάνω από όλα στον Γιάννη Ρουμπούλια για την συνεχόμενη εξέλιξη της δουλειάς του. Εύχομαι και εις ανώτερα και σε σύντομη συνέχεια!

Πόσα πιάνει; 4 / 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: