Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Evil Dead (Το Πρόσωπο του Κακού)

Μάστορας : Fede Alvarez
Παίχτες : Jane LevyShiloh FernandezLou Taylor Pucci
Με δυο λογάκια :
Ένα βιβλίο μαγείας ανοίγει την πύλη για να επιστρέψουν τα πνεύματα των νεκρών και να καταλάβουν τα πτώματα των ζωντανών. Η αναμέτρηση θα γίνει σε μια απομονωμένη καλύβα στην καρδιά ενός πυκνού δάσους.
Τα Θετικά :
Ένα από τα πιο καλοφτιαγμένα θρίλερ στον τεχνικό τομέα. Καταπληκτική φωτογραφία. Σπλάττερ σκηνές από τις καλύτερες του είδους
Τα Αρνητικά :
αποτυγχάνει να πιάσει κάποιο βαθύτερο νόημα πέρα από τους κουβάδες αίματος. Η κουνημένη κάμερα ακυρώνει της πιο σκληρές σκηνές. Κραυγαλέα κενά στην πλοκή και αδύναμο φινάλε


Αναλυτικότερα :
Εννοείται μιλάμε για το φετινό remake του κλασικού έπους φαντασίας και τρόμου του Sam Raimi. Για την πρωτότυπη ταινία δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο πέραν ότι είναι μια από τις 3 αγαπημένες μου ταινίες όλων των εποχών. Απλά ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ το αυθεντικό Evil Dead και μου είναι δύσκολο να είμαι αντικειμενικός κρίνοντας τον... διάδοχο! Κατ' αρχήν, να ξεκαθαρίσω ότι ΔΕΝ είμαι ενάντια στα remake. Απεναντίας. Και για να είμαι ειλικρινής, ανέκαθεν μου έκανε παράξενο γιατί το συγκεκριμένο remake άργησε τόσο πολύ. Εδώ έχουν ξαναγυρίσει τα απίστευτα μπάζα, γιατί όχι μια από τις πιο κλασικές ταινίες τρόμου όλων των εποχών; ίσως γιατί, σε αντίθεση με πολλές σύγχρονες αλλά και ακόμη πιο μοντέρνες ταινίες, το ορίτζιναλ Evil Dead είναι ακόμη φρέσκο, γερνά όμορφα και αρμονικά σαν καλό κρασί. Αλλά ας μην μακρυγορούμε και να περάσουμε στο δια ταύτα.

Να λέμε τα πράματα με το όνομά τους : αυτή είναι μια πολύ προσεγμένη ταινία. Στυλιζαρισμένη σκηνοθεσία, η καλύτερη θριλερική φωτογραφία που είδα τα τελευταία χρόνια, καταπληκτικά σκηνικά. Ακόμη και οι ερμηνείες, είναι πολύ καλύτερες από όσο θα περίμενα! Και σαφώς πολύ μπροστά για ταινία του είδους. Το σεναριακό τέχνασμα της κοπέλας που η παρέα της την πάει στην καρδιά του δάσους για να την βοηθήσει να αποτοξινωθεί από τα ναρκωτικά είναι εξαιρετικά καλοδεχούμενο, όπως και οι στρώσεις ιστορίας που υπάρχουν πίσω από τις προβληματικές σχέσεις των 2 αδερφιών που πρωταγωνιστούν στην ταινία. Βασικά, όσο παράξενο και αν ακούγεται, αυτή θα ήταν μια πολύ καλύτερη ταινία αν ΔΕΝ έφερε τον τίτλο Evil Dead και απλά έφτιαχναν ένα πρωτότυπο σενάριο που να αγκαλιάζει αρμονικά τους χαρακτήρες και τις ιστορίες τους και να τους επιτρέψει να αναπτυχθούν και να αναπνεύσουν ελεύθερα μέσα σε ένα σκηνικό ταινίας τρόμου. Γιατί, όλα τα άσχημα της ταινίας ξεκινούν από το σημείο που όλα τα παραπάνω καλά στοιχεία “συμμαζεύονται” προκειμένου να γυριστεί μια ταινία που πάνω από όλα πρέπει να φέρει αυτό το βαρύ όνομα.

Η εισαγωγή του βιβλίου γίνεται βεβιασμένα και ο τρόπος που καλούνται τα κακά πνεύματα τελείως παράλογος. Δηλαδή, έλεος, βρίσκεις ένα βιβλίο από την... κόλαση και το πρώτο πράμα που κάνεις είναι να επικαλείσαι τα όσα αναφέρει εκεί μέσα, γιατί έτσι; και από εκεί και πέρα, όλα κυλούν απλώς διεκπαιρεωτικά. Το κακό πνεύμα καταλαμβάνει τα σώματα των ζωντανών, μεταμορφώνοντάς τα σε απεχθείς νεκροζώντανους και για την επόμενη ώρα η ταινία μας κερνάει κάποιες εξαιρετικές σπλάτερ σκηνές και ακόμη περισσότερες που καταστρέφονται από την κουνημένη κάμερα που σε συνδυασμό με το σκοτάδι δεν σου επιτρέπει να δεις τίποτα. Κάπου εκεί, δυο από τους deadites (η μαυρούλα και η ξανθιά) εμ... ξεχνιούνται στον γενικό χαμό, ο πρωταγωνιστής ακυρώνεται και αλλάζει στο άσχετο για τα τελευταία 5 λεπτά της ταινίας και το αναμενόμενο φινάλε όπου θα επέλθει η αποκάλυψη των νεκρών μπορεί να έχει την εντυπωσιακή αισθητική ενός καλού βίντεοκλιπ, αλλά είναι μια μεγάλη απογοήτευση.

Ρεζουμέ :
ίσως και να καταφέρει να εντυπωσιάσει το νεαρότερο ηλικιακά κοινό που δεν έχει δει το αυθεντικό Evil Dead. Μια προσπάθεια με πολλά καλά στοιχεία, αλλά που εν τέλει προτίμησε να κολυμπήσει στην σπλάττερ επιφάνεια παρά να τολμήσει να εξερευνήσει να βάθη του ψυχολογικού τρόμου που έκαναν το παλιό Evil Dead αξεπέραστο.


Πόσα πιάνει; 3,5 / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: