Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Classics : The Squid and the Whale (2005)


Μάστορας : Noah Baumbach
Παίχτες : Owen KlineJeff DanielsLaura Linney
Με δυο λογάκια :
Βασισμένη στις πραγματικές εμπειρίες του σκηνοθέτη, Noah Baumbach και του αδερφού του, το The Squid and the Whale διηγείται την ιστορία του πώς δυο τραυματισμένα από τους δυσλειτουργικούς γονείς τους παιδιά προσπαθούν να χειριστούν το διαζύγιό τους.


Αναλυτικότερα :
Δεν είμαι πολύ εξοικειωμένος με τον σεναριογράφο/σκηνοθέτη Noah Baumbach που εδώ βασικά προσπαθεί να ξορκίσει κάποιους από τους δικούς του δαίμονες. Όμως, αυτό δεν με εμποδίζει στο να απολαύσω μια από τις πιο πρωτότυπες, παράξενες και πολύπλοκες ταινίες που φτιάχτηκαν ποτέ για αυτό το θέμα. Βασικά, το The Squid and the Whale είναι μια εξαιρετική μελέτη χαρακτήρων που υποστηρίζεται ιδανικά από ένα πολύ δυνατό και ταλαντούχο cast ηθοποιών. Ο Jeff Daniels, μάλλον εδώ στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του, ζωντανεύει ιδανικά τον ψευτοδιανοούμενο συγγραφέα που δεν μπορεί να ξαναβρεί την έμπνευση της νιότης του και αυτό τον κλειδώνει σε μια ελιτίστικη όψη των πάντων και τον κάνει να μειώνει όλους τους υπόλοιπους συγγραφείς, είτε πρόκειται για τον Fitzgerald, είτε για την γυναίκα του.

Η Laura Linney επίσης πετυχαίνει διάνα στο να ζωντανέψει μια πολύ εγωίστρια γυναίκα που παρά το ότι αγαπάει τα παιδιά της, μάλλον αγαπάει περισσότερο τον εαυτό της και την απόφασή της να κορέσει έστω όψιμα την όρεξή της για ζωή, με αφορμή δοθείσα την ανέλπιστη συγγραφική επιτυχία της, στην οποία την εισήγαγε ο πρώην άντρας της. Εξαιρετικά και τα παιδιά, οι (τότε) πιτσιρικάδες Jessie Eisenberg και Owen Kline που χωρίς υπερβολές και μελούρες, ζωντανεύουν με εξαιρετική απλότητα και ευθύτητα τον τραυματισμένο ψυχισμό των χαρακτήρων που υποδύονται.

Ρεζουμέ :
Μια εξαιρετική και καλοφτιαγμένη ταινία, αν η αντισυμβατικότητά της δεν την κάνει κατάλληλη για όλους. Είναι όμως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα «κοινωνικά» φιλμ που προσωπικά είδα ποτέ.

Πόσα πιάνει; 3¾ / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: