Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Classics : Silver Bullet (Ασημένια Σφαίρα) - 1985


Μάστορας : Daniel Attias
Παίχτες : Gary Busey, Everett McGill, Corey Haim
Με δυο λογάκια :
ένας λυκάνθρωπος τρομοκρατεί την πόλη που ζει ο Marty Coslaw, ένα παραπληγικό αγόρι που με τον θείο και την αδερφή του θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν το κακό...


Αναλυτικότερα :
Εντάξει, εννοείται ότι μιλάμε για b-movie του κερατά. Όμως, το Silver Bullet κατά την ταπεινή μου γνώμη, καταφέρνει να αναδειχτεί σε κάτι περισσότερο από όσο μαρτυρούν οι ταπεινές καταβολές του. Εμπνευσμένο από την νουβέλα του Stephen King "Cycle of the werewolf" παίρνει την ιδέα του κλασικού τέρατος και την μπολιάζει με ένα μείγμα νοσταλγίας για περασμένες εποχές και για την απολεσθείσα παιδική ηλικία και δίνει ένα συμπαθέστατο αποτέλεσμα, τυπικό καλό θριλεράκι της δεκαετίας του 80.

Βασικά σκέψου το σαν ένα μεγάλο καλό επεισόδιο από το tales from the crypt. Ωραίες ερμηνείες, ειδικά από τον τότε μπόμπιρα Corey Haim που ενσαρκώνει επαρκέστατα τον κεντρικό χαρακτήρα, Marty. Το αυτό μπορεί να ειπωθεί και για την Megan Follows που παίζει το ρόλο της αδερφή του και αφηγήτριας της ιστορίας, Jane. Σταρ της ταινίας, ο Gary Busey πάντα με την χαρακτηριστική του οδοντοστοιχία (!!!) που ζωντανεύει με μεράκι το ρόλο του αλκοολικού ανέμελου θείου που βασικά είναι και το μαύρο πρόβατο της οικογένειας.

Κάθε νοσταλγός της εποχής, μάλλον θα αγαπήσει το Silver Bullet και για τα δυνατά του σημεία αλλά και για τις αδυναμίες του που είναι χαρακτηριστικότατες για ταινία της εποχής. Απαρχαιωμένη σκηνοθεσία, γκούφυ στολή τέρατος και αδύναμο φινάλε λόγω του χαμηλού Budget που δεν επέτρεψε να αποδοθεί η θεματική της ταινίας με τον τρόπο που ίσως να θέλησαν οι δημιουργοί της. Από τις πιο κλασικές λυκανθρωποταινίες εκεί έξω...

Ρεζουμέ :
...πάντως είναι πολύ καλύτερη από τον περσινό “Λυκάνθρωπο”! Μια τυπική της εποχής της ταινία θρίλερ που δεν παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά και διασκεδάζει τον θεατή όσο της το επιτρέπει το περιορισμένο budget.

Σούζα τ΄ Αλουγάκι :
Μάστορας αυτού του μικρού διαμαντιού παρ'ολίγον να ήταν ο μεγάλος Don Coscarelli που αποχώρησε λόγω “δημιουργικών διαφορών” με τον παραγωγό Dino De Laurentiis.

Πόσα πιάνει; 3,5 / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: