Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

End of Watch


Μάστορας : David Ayer
Παίχτες :  Jake Gyllenhaal, Michael Peña & Anna Kendrick
Με δυο λογάκια :
Δυο νεαροί αστυνομικοί και φίλοι και η ζωή τους, καθώς προσπαθούν να συμβιβάσουν το δύσκολο, απαιτητικό επάγγελμά τους με την προσωπική ευτυχία και την δημιουργία οικογένειας…



Αναλυτικότερα :
Ευτυχώς, δεν έχουμε να κάνουμε με άλλο ένα bro-mance δράσης. Ή βασικά, αν το End of Watch εντάσσειται σε αυτή την κατηγορία, είναι σαφέστατα έτη φωτός διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα έργα του είδους. Οι τύπου real life κάμερες που χρησιμοποιούνται και οι παράξενεςενίοτε άβολες λήψεις, και τα ξεπλυμένα χρώματα δίνουν στην ταινία μια όψη documentary / reality show. Φυσικά, τα λεφτά της ταινίας είναι η χημεία του πρωταγωνιστικού ζευγαριού Pena και Gyllenhaal,και της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ τους. Δυστυχώς, οι υπόλοιποι χαρακτήρες  και οι διάλογοί τους είναι γελοιωδώς στερεοτυπικοί, με αποκορύφωμα τη συμμορία των λατίνων gangsters.

Πέραν τούτου, το προτέρημα και συνάμα η αχίλλειος πτέρνα του End of Watch είναι η ιδιότυπη μορφή του : όπως μια αληθινή ιστορία, βασικά δεν έχει πλοκή, αρχή μέση και τέλος. Και βασικά δεν βγάζει κάποιο συγκεκριμένο, ξεκάθαρο νόημα. Όμως, το σινεμά δεν είναι ζωή, οι ταινίες είναι έργα τέχνης, αφηγήσεις που ακολουθούν τα χνάρια της λογοτεχνίας (χωρίς φυσικά να την φτάνουν) και απαιτούν δραματοποίηση, ξεκάθαρο νόημα, λίγη παπάτζα ρε αδερφέ! Επακολούθως, κατ’ εμέ, όποιος θέλει να δει κάτι που να θυμίζει ριάλιτι, μπορεί να δει ένα αντίστοιχο τηλεοπτικό προϊόν. Όχι σινεμά. Για αυτό και το End of Watch, παρόλες τις θετικές κριτικές που το συνοδεύουν, δεν με συγκίνησε ιδιαίτερα. Δεν λέω ότι είναι κακό σαφέστατα όχι. Αλλά απλώς δεν μου αρέσει να βλέπω κάτι και στο τέλος να αναρωτιέμαι ποιο ήταν το νόημα, γιατί έχασα 2 ώρες από την ζωή μου. Αλλά αυτή είναι μια τοποθέτηση σαφέστατα προσωπική.  

Πόσα πιάνει; 3 / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: