Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

The Awakening


Μάστορας : Nick Murphy
Παίχτες : Rebecca Hall, Dominic West & Imelda Staunton
Με δυο λογάκια :
Στην Αγγλία του 1920, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από τον πόλεμο και τις αρρώστιες… είναι σαφέστατα μια εποχή για φαντάσματα… και για την «κυνηγό» μεταφυσικών φαινομένων, Florence Cathcart. Όταν όμως απρόθυμα δέχεται να ερευνήσει τις αναφορές για ύπαρξη φαντάσματος αλλά και του θανάτου ενός παιδιού σε ένα εσώκλειστο σχολείο, οι πεποιθήσεις της πρόκειται να αλλάξουν…Αναλυτικότερα :
Πόσο ευχάριστη έκπληξη! Κατ’ αρχήν, υπάρχουν ελάχιστα θρίλερ που να γυρίστηκαν σε εκείνη την πολύ ενδιαφέρουσα εποχή που δυστυχώς κινηματογραφικά έχει σχετιστεί μονάχα με την ποτοαπαγόρευση. Κοινώς, χαράς ευαγγέλια για τους απανταχού Call of Cthulhu fans, για τους οποίους αυτή η ταινίούλα θα έπρεπε απλά να αποτελεί σημείο αναφοράς, λόγω παραστάσεων και μόνο! Δεύτερον, μια ghost story που σέβεται το αντικείμενό της, αν και είναι σαφέστατα κλισαρισμένη σε όλα τα σημεία κλειδιά. Τρίτον, δυνατές ερμηνείες και μια πολύ δυνατή Rebecca Hall που ζωντανεύει άψογα έναν άκρως δυναμικό, πρωτότυπο και ενδιαφέρων πρωταγωνιστικό χαρακτήρα! Ναι, ήδη θέλω και άλλες ταινίες με τις περιπέτειες της  Florence Cathcart!

Που υστερεί το “The Awakening”? Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν θα υστερούσε πουθενά αν δεν είχαν γυριστεί ήδη τα «The Orphanage» και κυρίως το εκπληκτικό (και μακράν η καλύτερη ταινία του είδους) «The Devils Backbone». Θα μπορούσαν να βάλουν και κομμάτι περισσότερο χρωματάκι στην φωτογραφία, το ότι τα γεγονότα της ταινίας λαμβάνουν χώρα σχεδόν έναν αιώνα πριν, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δείχνει τόσο ξεπλυμένη! Λες και το 1920 ο κόσμος ήταν λιγότερο πολύχρωμος! Σημαντικότερο όλων : το σενάριο θα έπρεπε να είναι πιο απλό, σαφές και «μαζεμένο», προς το τέλος, η διαχωριστική γραμμή του τι είναι αλήθεια και τι όχι ξεθωριάζει τόσο πολύ που χάνεις τη μπάλα. Και ακόμη να καταλάβω τι στα κομμάτια τρέχει με αυτό τον μυστήριο υπηρέτη… και για 2-3 ακόμη θεματάκια, για να είμαι ειλικρινής!

Ρεζουμέ :
Μια εξαιρετική και ομολογουμένως αρτιότατη προσπάθεια που κερδίζει πόντους λόγω των εξαιρετικών ερμηνειών – ιδίως της πρωταγωνίστριας. Δυστυχώς, δεν έχει να προσφέρει τίποτα καινούριο σε ένα ήδη κορεσμένο σκηνικό…

Πόσα πιάνει; 3,75 / 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: