Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Looper (Αντιμέτωποι με το Χρόνο)


 Μάστορας : Rian Johnson
Παίχτες : Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis & Emily Blunt
Με δυο λογάκια :
Στο μέλλον, το ταξίδι στο χρόνο θα είναι μια απαγορευμένη ανακάλυψη. Η μαφία του μέλλοντος, θα το χρησιμοποιήσει για να στείλει πίσω στο χρόνο όσους θέλει να ξεφορτωθεί. Εκεί, ειδικά εκπαιδευμένοι δολοφόνοι, θα εξαφανίζουν το θύμα. Ονομάζονται Loopers, από την «θηλιά» επειδή μια τέτοια είναι και η ζωή τους : όταν έρθει η ώρα, η Μαφία θα στείλει πίσω στο χρόνο και τους ίδιους, προκειμένου να εξαφανίσει κάθε ίχνος των εγκλημάτων. Και θα είναι ο παρελθοντικός τους εαυτός, αυτός που θα σκοτώσει τον μελλοντικό, κλείνοντας έτσι τη θηλιά…



Αναλυτικότερα :
Πάντα ήταν ενδιαφέροντες οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας που ασχολούνται με το ταξίδι στο χρόνο και παραδόξως είναι και πολύ λίγες. Μέχρι και σήμερα. Βασικά, η τελευταία αξιοπρεπής ταινία που καταπιάνονταν με το θέμα, ήταν μάλλον το… Terminator 2! Και αν και το Looper είναι σαφέστατα πιο χαμηλών τόνων από την πιο επιτυχημένη ταινία και ερμηνεία του Schwarzenegger, είναι εντούτοις μια εξαιρετική ταινία, με καλό σενάριο και ερμηνείες. Απλά δεν υπάρχει πιο αυτονόητη αλήθεια για μια ταινία όσο η παρακάτω : ανεξαρτήτων κινηματογραφικού είδους, αν θες η ταινία σου να συγκινήσει το κοινό και να το κάνει να νοιαστεί για αυτήν πρέπει να επενδύσεις στο σενάριο και ειδικότερα στους ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ!

Δες το Looper για παράδειγμα. Στο πρώτο τρίτο της ταινίας απλώς παρακολουθείς τη ζωή του πρωταγωνιστή, ενώ ο κόσμος και ο μύθος της ταινίας περνάνε αργά και εγκαθίστανται στη σκέψη σου. Και αυτό δεν γίνεται μόνο για να περνάει η ώρα, αλλά αποτελεί αργότερα πολύτιμο σημείο αναφοράς στο οποίο ριζώνουν οι ομοιότητες των 2 πρωταγωνιστών – που βασικά είναι ο παροντικός και ο μελλοντικός εαυτός του ίδιου ανθρώπου – αλλά και οι θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσά τους, όπως εγκαταστάθηκαν από τα χρόνια που πέρασαν και τις εμπειρίες της ζωής τους.

Η δύναμη της ταινίας πέραν του σεναρίου είναι οι ερμηνείες. Ένας εξαιρετικός Joseph Gordon-Levitt, που προφανώς το άστρο του ανεβαίνει διαρκώς και δικαίως : αν μη τι άλλο, εδώ αποδεικνύει ότι μπορεί και πολύ καλύτερα από το να γεμίζει μικρούς ρόλους στα εξαιρετικά κατά τα άλλα 'Inception' και 'The Dark Knight Rises'. Ο Bruce Willis σε μια υποτονική και από τις ποιοτικές του ερμηνείες, αν και θα δικαιούταν ακόμη περισσότερο χρόνο στην οθόνη. Και οι υπόλοιποι ρόλοι, συγκεκριμένα των Emily Blunt και του παιδιού, Pierce Gagnon είναι αξιοπρεπέστατοι και ταιριάζουν γάντι τόσο στις απαιτήσεις του σεναρίου, όσο και στον απαισιόδοξο κόσμο που η ταινία απεικονίζει.


Ρεζουμέ :
Μια συναρπαστική ταινία φαντασίας που διαθέτει πολλή καρδιά και συναίσθημα καθώς βασικά πρόκειται για μια ιστορία αγάπης μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας, αλλά και μιας μητέρας για το παιδί της. Εντάξει, το φινάλε του μου κάθισε κομματάκι απότομο, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το Looper είναι σαφέστατα μια από τις πιο πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες ταινίες της χρονιάς.

Πόσα πιάνει; 4 / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: