Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

Killer Joe


Μάστορας : William Friedkin
Παίχτες : Matthew McConaughey, Emile Hirsch & Juno Temple 
Με δυο λογάκια :
Ένας μικροαπατεώνας τα βρίσκει δύσκολα και αποφασίζει να προσλάβει έναν δολοφόνο για να σκοτώσει την μητέρα του για να εισπράξει τα χρήματα της ασφάλειας ζωής της. Σε αυτή του την απόφαση συνδράμουν όλα τα μέλη της υπόλοιπης δυσλειτουργικής οικογένειας…Αναλυτικότερα :
Παράξενη ταινία! Πρώτον, γιατί είναι ίσως η πρώτη και μοναδική στην οποία ο Matthew McConaughey παίζει όντως καλά στο ρόλο του! Δεύτερον, γιατί είναι αρκετά αμφιλεγόμενη, όσον αφορά τους καθολοκληρία αντιπαθέστατους χαρακτήρες της, για τους οποίους σε τελική ανάλυση δεν ξέρεις τι να νιώσεις όταν πέφτουν οι τίτλοι τέλους. Πάντως, αυτή η οικογένεια είναι διαθέσιμη να πέσει πολύ χαμηλά για 50.000 δολάρια. Βάλε μέσα στο μείγμα ολίγη από συνομωσία, παράξενο, σχεδόν νοσηρό ερωτισμό, τύψεις από το παραμικρό εναπομείναν καλό στοιχείο που έχει απομείνει στους πρωταγωνιστές της και που ασφυκτιά και ένα εκρηκτικό, αλλοπρόσαλλο φινάλε. Επιπλέον εξτρά μια ερμηνεία σοκ και δέος από την βετεράνα Gina Gershon – πού χάθηκε τόσα χρόνια αυτό το κορίτσι;

Γενικά, το Killer Joe είναι μια ταινία που δεν την ενδιαφέρει καθόλου το image της. Είναι ωμή και βρώμικη, όπως οι ψυχές των πρωταγωνιστών της. Και δεν την ενδιαφέρουν καθόλου οι ταμπέλες. Δεν μπορείς να την χαρακτηρίσεις ούτε σαν ταινία δράσης, ούτε σαν μαύρη κωμωδία, ούτε σαν δράμα, αν και έχει στοιχεία από όλα τα παραπάνω. Με σκηνές, δύσπεπτες, ενίοτε σκληρές, βασικά είναι μια απαισιόδοξη ματιά στο πόσο σκατά μπορεί να γίνει ο κόσμος και οι άνθρωποι. Και ταυτόχρονα έχει και ένα αντισυμβατικό «τρελιάρικο» στοιχείο, με επιτηδευμένα αργούς και ενίοτε άκυρους διαλόγους που θυμίζουν πολύ Ταραντίνο. Βασικά, αν κάποτε το μπάσταρδο παιδί των Ταραντίνο και Guy Richie έφτιαχνε μια indie ταινία, αυτή θα ήταν το Killer Joe.  

Πόσα πιάνει; 3 / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: