Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Universal Soldier : Day of Reckoning


Μάστορας : John Hyams
Παίχτες : Dolph Lundgren, Jean-Claude Van Damme & Scott Adkins 
Με δυο λογάκια :
Ο John ξυπνάει από κώμα για να συνειδητοποιήσει ότι η γυναίκα και η κόρη του έχουν δολοφονηθεί από άγνωστους εισβολείς. Στοιχειωμένος από τις αναμνήσεις του, ψάχνει για να εκδικηθεί τον υπεύθυνο. Όμως τα πράγματα περιπλέκονται. Ένας παράξενοςκαι φαινομενικά άτρωτος άντρας τον καταδιώκει αμείλικτα. Μια μυστηριώδης γυναίκα ίσως κρύβει κάποια στοιχεία για αυτή την παράξενη υπόθεση. Και μαρτυρίες θέλουν τον ίδιο τον John να έχει πράξει φριχτά εγκλήματα. Η πραγματικότητα είναι πέρα από τη φαντασία του και ίσως υπεράνω των δυνάμεών του καθώς μυστικές δυνάμεις ανταγωνίζονται πίσω από τα παρασκήνια...



Αναλυτικότερα :
Αυτή η ταινιούλα παίζει και να είχε σχεδόν μηδενική προώθηση. Προσωπικά, έμαθα για την ύπαρξή της από τον ίδιο τον Dolph Lundgren, επειδή τυγχάνει να είμαστε φίλοι στο Facebook! Και να πει κανείς ότι αυτή είναι άλλη μια φτηνιάρικη b-movie με δανεισμένο τον τίτλο από κάποια επιτυχία του παρελθόντος; Σαφέστατα όχι! Και τον Van Damme της έχει, και είναι γυρισμένη από τον μεγάλο John Hyams, και έχει μερικές από τις πιο δυνατές και άμεσες σκηνές μάχης που είδες τα τελευταία χρόνια! (και μάλιστα, με τόσο ανεβασμένο το επίπεδο της γραφικής βίας που σχεδόν την χαρακτηρίζεις σπλάττερ!) και πάνω από όλα, έχει το πιο παράξενο, βαθύ και ενδιαφέρον σενάριο που είχε ποτέ ταινία της σειράς Universal Soldier.

Για το σενάριο τι να πω; Πολυεπίπεδο και απρόσμενα απρόθυμο να μοιραστεί τα μυστικά του, πολύ, πολύ πρωτότυπο με σωστές δόσεις θεωριών συνομωσίας (σημεία της ταινίας θα σου θυμίσουν το καταπληκτικό The Manchurian Candidate!) και σε συνδυασμό με μια παράξενη – και τελείως άσχετη με ταινία δράσης - κινηματογραφική και αισθητική ματιά, όλα αυτά συντελούν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και παράξενη ταινία! Βασικά, πέραν των λιγοστών εξηγήσεων στο δύσκολο σενάριο, το Day of Reckoning απευθύνεται μονάχα σε όσους είναι ήδη εξοικειωμένοι με το concept των Universal Soldiers, που βασικά (για όσους δεν ξέρουν) είναι γενετικά τροποποιημένοι υπερ-στρατιώτες που τους κατασκευάζει η κυβέρνηση σαν μυστικό όπλο για τις πιο βρώμικες δουλειές της.

Αυτό είναι λοιπόν το Universal Soldier : Day of Reckoning. Μια παράξενη διασταύρωση μεταξύ του πρώτου «Terminator», του «The Manchurian Candidate», του «Jacobs Ladder» και όλα αυτά με τις σκηνές δράσης μιας τυπικής βαρβάτης πολεμικής αμερικανοταινίας! Μοναδικό μου παραπονάκι, η λιγοστή χρησιμοποίηση των Dolph Lundgren και Van Damme, καθώς εδώ ο πρωταγωνιστής είναι ο «νέος» Scott Adkins αλλά και πάνω από αυτόν, το πολύ παράξενο όσο και ενδιαφέρων σενάριο! Όλα αυτά κάνουν τον τελευταίο Universal Soldier ίσως όχι την καλύτερη, αλλά σαφέστατα την πιο πρωτότυπη και «ψαγμένη» ταινία της σειράς.

Πόσα πιάνει; 3,75 / 5 (είναι πολύ καλό για να του βάλω 3/5, αλλά καθόλου «φιλικό» προς τον θεατή για να τσιμπήσει το 4/5!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: