Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Total Recall (Ολική Επαναφορά)


Μάστορας : Len Wiseman
Παίχτες : Colin Farrell, Bokeem Woodbine & Bryan Cranston 
Με δυο λογάκια :
Ένας εργάτης εργοστασίου ανακαλύπτει ότι είναι ένας πολύ διαφορετικός άνθρωπος… όλα αυτά σε μια φουτουριστική ουτοπία όπου η γη είναι ένας ακατοίκητος σκουπιδότοπος πλην κάποιου μέρους της Αγγλίας και της οικονομικής αποικίας, της Αυστραλίας. Οι δυο τόποι ενώνονται με έναν ανελκυστήρα που περνάει από το κέντρο της γης…



Αναλυτικότερα :
Πριν δω αυτή την ταινία, πίστευα ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει ένα remake της θρυλικής «Ολικής Επαναφοράς». Το έπος επιστημονικής φαντασίας του Paul Verhoeven, βασισμένο σε διήγημα του Phillip Dick στέκει μια χαρά ακόμη και στις ημέρες μας και είναι μια από τις καλύτερες ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ο αγαπημένος Arnold Schwarzenegger στην πλούσια καριέρα του. Αλλά οι μάστορες έκαναν την έξυπνη κίνηση. Πέραν από το να διατηρήσουν τον γνωστό τίτλο και το concept των «πειραγμένων» αναμνήσεων, η καινούρια «Ολική Επαναφορά» δεν έχει καμία, μα καμία σχέση με το ορίτζιναλ έργο. Έτσι και τις συγκρίσεις αποφεύγουν – που θα ήταν ολέθριες για την καινούρια ταινία – αλλά και προσφέρουν μια καινούρια, φρέσκια πρόταση δράσης και επιστημονικής φαντασίας, με ένα ελαφρολαϊκά πολιτικοποιημένο υπόβαθρο που στο σύνολό του αποτελεί μια άρτια πρόταση, παρόλα τα ελαττώματά της.

Λοιπόν, ας ξεκινήσω με τα αρνητικά. Σαφέστατα θεωρώ κάπως «μπάμια» τον Colin Farell για πρωταγωνιστή. Αλλά αποδεικνύεται επαρκής στο ρόλο του. σαφέστατα θα μπορούσαν να επιλέξουν και μια πιο ζωντανή πρωταγωνίστρια από την κρυόκωλη Jessica Biel. Εντάξει, είναι κορμάρα, αλλά αφού έτσι και αλλιώς δεν πρόκειται να μας την δείξουν, γιατί μπήκαν στον κόπο; Τρίτο και σημαντικότερο. ΤΙ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΕΣ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΕΙΣ; Ναι, μιλάω για αυτές τις ηλίθιες πολύχρωμες λάμψεις από γραφικά υπολογιστή που μπουκάρουν (τις περισσότερες φορές χωρίς λόγο) σφηνόπουτσα στο πλάνο και σε τυφλώνουν! Ειλικρινά και από καρδιάς, what the fuck; Αυτή η μαλακία, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στο SUPER 8 έγινε μόδα και την βάζουν έκτοτε όπου λάχει. Πριν από αυτό, όποιος υπεύθυνος εφέ / φωτισμού έκανε κάτι τέτοιο, απλά θα απολυόταν. Και γενικά, η ταινία είναι μπουκωμένη ασφυκτικά από ψεύτικα σκηνικά και γραφικά υπολογιστή, βασικά παίζει να μην έχει σχεδόν κανένα αληθινό σκηνικό και όλη να γυρίστηκε σε ένα γκαράζ, μπροστά από blue screen!

Αλλά ας επικεντρωθούμε στα θετικά της ταινία που σαφέστατα επικρατούν των ελαττωμάτων της. Καλό σενάριο, αν και τα πολλά θέματά του τα αντιμετωπίζουν κομματάκι εξ απαλών ονύχων. Συμπαθητικές ερμηνείες, αν και ήθελα περισσότερη Kate Beckinsale! Η δράση είναι ασταμάτητη, αν και λιγάκι «πέτσινη» λόγω των υπερβολικών γραφικών υπολογιστή. Ωραίες επιμέρους ιδέες, ειδικά στα γκάτζετς αλλά και στον συμβολισμό μεταξύ φαντασίας και αληθινής ζωής. Κερασάκι στην τούρτα, οι μικρές λεπτομέρειες – φόρος τιμής στην αυθεντική «Ολική Επαναφορά». Συνολικά μιλάμε για ένα αναμφισβήτητα διασκεδαστικό και μετρημένα «εγκεφαλικό» πακέτο.

Ρεζουμέ :
Χαιρετίζω την πρόθεση των παραγωγών να προσφέρουν μια πρωτότυπη, φρέσκια πρόταση. Θα έπρεπε όμως να πέσει λιγάκι περισσότερο λαδάκι στο λυχνάρι, να μπουν λίγα αληθινά σκηνικά και κάμποσα πραγματικά stunts και όχι όλα να γίνουν με μπλιμπλίκια – και μάλιστα β’ διαλογής. Εξ αιτίας αυτού, η καινούρια «Ολική Επαναφορά» δείχνει ήδη γερασμένη. Δεν μπαίνω καν στον κόπο να συγκρίνω με το ορίτζιναλ. Άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας.

Πόσα πιάνει; 3,5 / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: