Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

The Dictator (Ο Δικτάτορας)


Μάστορας : Larry Charles
Παίχτες : Sacha Baron Cohen, Anna Faris & Ben Kingsley 
Με δυο λογάκια :
To έθνος της Wadiya κυβερνάται από έναν εκκεντρικό και καταπιεστικό (και πανηλίθιο!) δικτάτορα, τον περιβόητο Aladeen. Όταν ο Aladeen υποχρεώνεται να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για να παρουσιαστεί ενώπιων των ηνωμένων Εθνών προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες σχετικά με το αν η χώρα του κατασκευάζει πυρηνικά όπλα, κάτι πολύ απρόβλεπτο θα συμβεί που θα τον κάνει να δει τη ζωή από τελείως διαφορετική οπτική γωνία…



Αναλυτικότερα :
Ο φοβερός και τρομερός Sacha Baron Cohen επιστρέφει σε άλλη μια βλάσφημη, κάφρικη και απροκάλυπτα προβοκατόρικη σάτυρα, όπως μόνο εκείνος ξέρει να κάνει. Όσοι έχουν δει τα Borat και το πιο πρόσφατο (και χειρότερη ταινία του κατά τη γνώμη μου) Bruno, πάνω κάτω ξέρει πολύ καλά το θα δει στον φετινό «Δικτάτορα». Και όντως, ο Cohen με το καλημέρα δείχτει να έχει κακές προθέσεις και τρομερές ορέξεις! η ταινία σε καλωσορίζει με μια εγκάρδια αφιέρωση στον Kim Jong Il (τον πρώην δικτάτορα της Κορέας!) και από εκεί και πέρα, πυροβολάει ασυστόλως, μέχρι (και λίγο αφότου) πέσουν οι τίτλοι τέλους.

Οπότε, στο δια ταύτα. Αξίζει ο «Δικτάτορας»; Αν σου αρέσουν οι ταινίες και το στυλ του Cohen, σαφέστατα! Είναι ρατσιστικό, χοντροκομμένο, χυδαίο – ενίοτε εξωφρενικό – αλλά και κάποιες στιγμές, ομολογουμένως ξεκαρδιστικό. Αν κάπου χάνει λιγάκι, είναι στο δεύτερο μέρος του, όπου μάλλον διστάζει να είναι τόσο οξύ και καυστικό όσο στην αρχή του. Και κάποια (βασικά, αρκετά) αστειάκια του χάνουν το στόχο. Παρόλα αυτά, με ανοιχτό μυαλό και χαλαρή διάθεση, ο «Δικτάτορας» είναι μια πολύ καλή πρόταση για καλή, κάφρικη κωμωδία. Συγκρίνοντάς το με τα προηγούμενα (μάλλον μονάχα εγώ κάθομαι και ασχολούμαι με τέτοιες συγκρίσεις) ο «Δικτάτορας» είναι σαφέστατα κατώτερος από τον σαρωτικό “Borat”, αλλά και μακράν ανώτερος από τον «Bruno».

Πόσα πιάνει; 3,5 / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: