Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Classics : The Blob (Η Κινούμενη Μάζα - 1988)


Μάστορας : Chuck Russell
Παίχτες : Shawnee Smith, Donovan Leitch & Kevin Dillon
Με δυο λογάκια :
Σε αυτό το Remake της ομώνυμη ταινίας του 1958 ξετυλίγεται η ιστορία μιας μικρής ομάδας εφήβων  που προσπαθούν να ειδοποιήσουν έγκαιρα τους συνανθρώπου τους… σχετικά με μια αδηφάγα και θανάσιμη πρωτοπλασμική μάζα που ήρθε στη γη όταν ένας μετεωρίτης συνετρίβη στην πόλη τους. 



Αναλυτικότερα :
Εντάξει. Μιλάμε για ένα από τα πιο αβανταδόρικα και αγαπημένα θρίλερ των Αμερικάνων. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ότι ήταν ο «Εξολοθρευτής» για τις ταινίες δράσης, είναι τούτο εδώ το διαμάντι για τα θρίλερ της εποχής του! Κι ας προέρχεται από ένα πρωτότυπο που είναι για τα μπάζα (άσχετα με το αν έχει την τιμή να είναι η πρώτη ταινία του Steve McQueen). Το «σύγχρονο» (για την εποχή του!) The Blob, εγκαθίσταται βίαια στη συνείδηση των φαν των ταινιών τρόμου, αυτοανακυρήσσεται βασιλιάς στην κατηγορία του και όλα αυτά τα κερδίζει με το σπαθί του! Οι σπλάττερ σκηνές και τα make up effects είναι αξεπέραστα ακόμη και σήμερα. Η καφρίλα πάει σύννεφο : στο πρώτο μισάωρο η ταινία μας συστήνει στους κατοίκους της πόλης και σε πολλά πρόσωπα που θα παίξουν ρόλο κλειδί στην ιστορία. Μας εκθέτει τα κίνητρα, το χαρακτήρα και τις σκέψεις τους. Σε κάθε άλλη σύγχρονη ταινία θρίλερ, σχεδόν αυτόματα ξέρεις ότι για να μπουν οι συντελεστές σε αυτό τον κόπο, σημαίνει ότι όλοι (έστω, σχεδόν όλοι) από τους χαρακτήρες που «συστήθηκαν» πιο ουσιαστικά στο κοινό, προφανώς θα επιζήσουν της περιπέτειας! Φευ! Έρχεται η κινούμενη μάζα και τους ξεκάνει όλους (εντάξει, σχεδόν όλους) στο πι και φι! Ασάλιωτα και με χαλίκι!!!

Θες κι άλλο; Εικόνες που ακόμα και σε σκληρό σημερινό θρίλερ θεωρούνται απαράδεκτες και politically incorrect, εδώ είναι απλά τρόπος ζωής της φοβερής και τρομερής κινούμενης μάζας, που δεν διστάζει να καταβροχθίσει και να αποσυνθέσει με τα διαβρωτικά πεπτικά υγρά της παιδάκια, κατοικίδια ζωάκια και δε συμμαζεύεται! Βάλε όλα αυτά να τα δένει άψογα ένα σενάριο που – ευτυχώς! – ποτέ δεν παίρνει τον εαυτό του υπερβολικά σοβαρά, αβανταδόρικες και χορταστικές σκηνές τρόμου και καταδίωξης (δες την κινούμενη μάζα να κυνηγάει τα θύματά της σκαρφαλωμένη στο ταβάνι – και να τρέχει πολύ γρηγορότερα από αυτά!) μια καλή δόση θεωρίας συνομωσίας και έχεις ένα από τα πιο διασκεδαστικά θρίλερ που φτιάχτηκαν ποτέ. Μοναδικό του τρωτό σημείο, το κάπως αδύναμο φινάλε που στρώνει το έδαφος για ένα sequel που δεν γυρίστηκε τελικά ποτέ. Εδώ και 2 – 3 χρονάκια τώρα, έχω ακούσει φήμες σχετικά με την δημιουργία ενός remake. Ίδωμεν! Πάντως μέχρι τότε, αν ποτέ σου απόλαυσες έστω μια φορά ένα σπλαττερ θρίλερ, ε, τότε επιβάλλεται να (ξανα)δεις την Κινούμενη Μάζα!

Πόσα πιάνει; 4 / 5 δαγκωτό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: