Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Classics : The Disappearance of Alice Creed (2009)


Μάστορας : J Blakeson
Παίχτες : Gemma Arterton, Eddie Marsan & Martin Compston
Με δυο λογάκια :
Δυο εγκληματίες, οι Vic και Danny, απαγάγουν την Alice Creed. Την μεταφέρουν σε ένα διαμέρισμα που έχουν διαμορφώσει ειδικά για αυτό το λόγο, την αλυσοδένουν σε ένα κρεβάτι και την κρατάνε εκεί μέχρι να εισπράξουν λύτρα από τον εκατομμυριούχο πατέρα της. Όμως, ο ένας από τον άλλον κρύβουν πολλά και βαθιά μυστικά. Και η ίδια η Alice είναι πολύ πιο πανούργα από όσο φαίνεται



Αναλυτικότερα :
Αν κάποιος σε ρωτήσει ποτέ αν είναι δυνατόν να φτιάξεις μια πολύ καλή ταινία με μηδενικούς πόρους, αρκεί να τον βάλεις να δει αυτή την ταινιούλα. Indie βρετανική παραγωγή, με μόλις 3 ηθοποιούς, ένα μονάχα σκηνικό, ελάχιστα εξωτερικά γυρίσματα. Και όμως, δεν παίρνεις χαμπάρι τις ελλείψεις αυτές. Ο λόγος; Το σενάριο, το σενάριο, το σενάριο και πάλι το σενάριο! Γεμάτο ίντριγκα και ανατροπές, σε κρατάει μέχρι το τέλος να αγωνιάς και να αδημονείς συνάμα για το φινάλε. Βέβαια, βοηθούν οι εξαιρετικές ερμηνείες, η καλή σκηνοθεσία και οι ποιοτικοί διάλογοι. Δηλαδή πράγματα που είναι αποκλειστικά δωρεάν αλλά είναι συνάμα ανεκτίμητα, επειδή εξαρτώνται απόλυτα από το ταλέντο, την ψυχή, την καρδιά και την πίστη που υπάρχει για το πρότζεκτ.

Όλα αυτά πασπάλισε τα με ζόρικο attitude που έχει ως αποτέλεσμα σκηνές γυμνού αλλά και βίας που κάποιο ίσως θα τις βρουν δύσπεπτες. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Μιλάμε για βρετανικά πνεύμα και τσαμπουκά που ξεχειλίζει, χωρίς καμία προσπάθεια ωραιοποίησης με φτηνούς εντυπωσιασμούς και lifestyle κωλοτούμπες. Τέτοια πράματα δεν φτουράνε εδώ. Γνήσια όμορφο στην δωρικότητά του (δεν θα εκπλησσόμουν καθόλου αν μάθαινα ότι προέρχεται από κάποιο αντίστοιχο θεατρικό) το «The Disappearance of Alice Creed» συνίσταται για κάθε φίλο του κινηματογράφου, ανεξαρτήτως προτίμησης είδους και σχολής.

Πόσα πιάνει; 4 / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: