Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Rec 3 : Genesis


Μάστορας : Paco Plaza
Παίχτες : Leticia Dolera, Diego Martín & Javier Botet
Με δυο λογάκια :
Ο γάμος ενός ζευγαριού καταστρέφεται όταν ο ένας μετά τον άλλον οι καλεσμένοι κολλάνε μια μυστηριώδη αρρώστια και μετατρέπονται σε αιμοδιψή ζόμπι.



Αναλυτικότερα :
Λάτρεψα το Rec και γούσταρα πολύ και το Rec2. για μένα αυτή η σειρούλα ταινιών είχε καταχωρηθεί ως «ζόμπι ταινίες τρόμου για σκεπτόμενο κοινό». Σαφέστατα είχαν το splatter στοιχείο και ίσως ενίοτε και την καφρίλα τους, αλλά είχαν και ένα σενάριο, ένα μυστήριο, ένα background και βασικά ένα χαρακτηριστικό που οι ταινίες ζόμπι έχουν πλέον απωλέσει εδώ και πολλά χρόνια : ήταν αληθινά τρομακτικές! Εντάξει, ποτέ δεν πρόκειται να πω όχι σε άλλη μια καφροταινία με ζόμπι, αλλά όπως και να έχει, το είδος είναι πλέον απελπιστικά κορεσμένο και βαλτωμένο. Θέλω να πω, πόσος ακόμη copy / paste καφροχαβαλές; Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους : οι μοναδικές αξιόλογες ταινίες με ζόμπι της τελευταίας 20ετίας ήταν τα : «28 Days Later», «28 Weeks Later», «REC», «REC2», «Dawn of the Dead» (το remake του Zack Snyder) το «Land of the Dead» του Romero, το Ελληνικό «Το Κακό» άιντε και το πρώτο «Resident Evil». Μετά, το χάος και η αρπαχτή.

Ήταν λοιπόν τα REC μια όαση μια τόσο ανέμπνευστη σκηνή που σταδιακά τείνει να μετατραπεί σε ένα κωμικό παρακλάδι. Είναι λοιπόν μεγάλη και πολύ δυσάρεστη έκπληξη το γεγονός ότι το Rec 3 : Genesis αφήνει πίσω ότι έχτισαν οι πολύ αξιόλογες προηγούμενες ταινίες και κοπιάρει ασύστολα όλα τα πρότυπα και τα μοτίβα που έχουν βαλτώσει το είδος. Ανυπαρξία σεναρίου, κακές ερμηνείες (μοναδική εξαίρεση η εξαιρετική Leticia Dolera) καφρίλα και σπλαττεριά που προσπαθεί να αναπληρώσει την ανυπαρξία νοήματος. Και μάλιστα, το REC3 όχι μονάχα κοπιάρει, αλλά στερείται και της εξυπνάδας (ή έστω της πουτανιάς) να προσθέσει ένα μεταμοντέρνο, ή έστω ένα χαβαλεδιάρικο στοιχείο ώστε να κλείσει κάπως πιο πονηρά το μάτι στον θεατή και να του προσφέρει τουλάχιστον μια λιγουλάκι διαφορετική εμπειρία.

Δεν λέω ότι το Rec 3 είναι απαραίτητα κακό. Είναι σαφέστατα καλοφτιαγμένο και οι σκηνές καταδίωξης αλλά και γραφικής βίας είναι εφάμιλλες με τις καλύτερες του είδους. Αλλά δεν έχει τίποτα άλλο να προσφέρει. Χωρίς σενάριο, χωρίς - έστω – την διαφορετικότητα ή τον χαβαλέ πολύ κατώτερών του ταινιών. Αν μπορείς να αρκεστείς στο θέαμα των ζόμπι να κυνηγάνε και να τρώνε κόσμο, έτσι απλά στο χύμα και χωρίς καμιά ιστορία να βάζει πλάτη στο όλο show, μάλλον θα σου αρέσει το Rec 3. αλλά προσωπικά νομίζω ότι πλέον είμαι πολύ γέρος και έχω δει πάρα πολλές ταινίες για να αρκεστώ σε κάτι τόσο λίγο και «στεγνό».  

Πόσα πιάνει; για ταινία της σειράς Rec : 2,5 / 5. σαν μια ακόμη ταινία με ζόμπι : 3,5 / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: