Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Man on a Ledge (Στενά Περιθώρια)


Μάστορας : Asger Leth
Παίχτες : Sam Worthington, Elizabeth Banks & Jamie Bell
Με δυο λογάκια :
Ένας πρώην αστυνομικός απειλεί να πέσει από την οροφή ενός ξενοδοχείου. Δημιουργείται πανικός και η αστυνομία στέλνει μεταξύ άλλων μια διαπραγματεύτρια ψυχολόγο προκειμένου να τον πείσει να μην πέσει. Όμως, ο αστυνομικός έχει πολύ διαφορετικά σχέδια και οι πράξεις του λειτουργούν σαν βιτρίνα σε ένα πολύ έξυπνο σχέδιο που έχει τελείως διαφορετικούς στόχους και κίνητρα…



Αναλυτικότερα :
Εντάξει, παίζει το αγγούρι ο Sam Worthington. Εντάξει, είναι μια ταινία με κάποιον τύπο σε μια ταράτσα που απειλεί να πέσει κάτω ενώ τριγύρω του συμβαίνουν τα κουλά. Κι όμως, το “Man on a Ledge” αντέχει παρά τις αντίξοες συνθήκες και μας προσφέρει ένα συναρπαστικό, έξυπνο και μοντέρνο θέαμα. Καταρχήν, κόψε καστ : η θεά Elizabeth Banks, Jamie Bell, Ed Harris, Edward Burns, Anthony Mackie, Kyra Sedgwick και η υπέροχη Genesis Rodriguez (που συμπρωταγωνίστησε πρόσφατα με τον Will Ferrell στο 'CASA DE MI PADRE'). Δεύτερον : το σενάριο είναι πολύ έξυπνο και σχεδόν μέχρι το τέλος σε έχει στην μπρίζα να αμφιβάλλεις όσον αφορά το πού πάει η βαλίτσα. Ωραίο θέαμα, σκηνοθεσία και φωτογραφία. Γρήγοροι ρυθμοί χωρίς όμως κουνημένες κάμερες και κολοκύθια, οπότε τα γλιτώνεις για σήμερα τα Vertigo Vomex!

To μοναδικό ελάττωμα του “Man on a Ledge” είναι η… ατολμία του. Θέλει να είναι κλασική αστυνομική ταινία δράσης, αλλά διστάζει να ανεβάσει την δράση. Θέλει να είναι ιντριγκαδόρικο τύπου «Oceans Eleven» αλλά κωλώνει να δώσει περισσότερη βάση και ουσία στα κόλπα των χαρακτήρων του. Θέλει να έχει ρομαντικές νότες, αλλά αμφότερα τα love story του είναι επιφανειακά και κομπιάζουν. Θέλει, τέλος να δημιουργήσει αγωνία και αμφιβολία στον θεατή σχετικά με τα κίνητρα του πρωταγωνιστή, όμως αποφασίζει τελευταία στιγμή να το παίξει ασφαλώς και να σου δώσει ένα ξενέρωτο happy ending. Κοινώς, θέλει (και μπορούσε!) να κάνει πολλά, αλλά κάτι το σταματάει. Έτσι, καταλήγει να είναι ολίγη απ’ όλα, δηλαδή τίποτα από όλα. Και αναπόφευκτα καταντάει κάπως άχρωμο.

Πόσα πιάνει; 3 / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: