Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Dark Shadows


Μάστορας : Tim Burton
Παίχτες : Johnny Depp, Michelle Pfeiffer & Eva Green
Με δυο λογάκια :
Ένας φυλακισμένος βρικόλακας, ο Barnabas Collins, επιστρέφει μετά από 2 αιώνες για να προστατέψει την δυσλειτουργική οικογένεια των απογόνων του. Θα πρέπει να συνηθίσει στα δεδομένα της μοντέρνας, άγνωστης σε αυτόν εποχής, αλλά και να επιβιώσει από τις πλάνες των παλιών του εχθρών που τον καταδιώκουν ακόμη…



Αναλυτικότερα :
Κακά, τα ψέματα, αν κάποιος έπρεπε να γυρίσει αυτή την ταινία, ε, είναι ο Tim Burton. Δεν χρειάζεται εδώ να αναφέρουμε, πόσο καν να αποδείξουμε ότι ο άνθρωπος έχει γράψει ιστορία στο είδος. Και αν και τα τελευταία χρόνια δείχνει να μην είναι στη φόρμα που είχε στα νιάτα του, εντούτοις ποτέ του δεν έβγαλε κάποια κακή, ή μη προσεγμένη ταινία. Και πάντα είναι καλό να ελπίζεις στο επόμενο θαύμα. Δυστυχώς, όσον αφορά την περίπτωση του Dark Shadows, θα πρέπει να… συνεχίσουμε να ελπίζουμε! Για να είμαστε δίκαιοι. Το Dark Shadows είναι τεχνικά επιμελημένο και άψογο. Δεν θα μπορούσε κανείς εξάλλου να περιμένει και κάτι λιγότερο από τον μεγάλο σκηνοθέτη. Ειδικά το πνεύμα και η αναπαράσταση της δεκαετίας των 70's εντυπωσιάζει. Το πρόβλημα εδώ είναι το σενάριο, το σενάριο, το σενάριο και πάλι το σενάριο.

Θα πω κάτι που μονάχα οι πιο ψημένοι (και πιο παλιοί) θα καταλάβουν. Θυμάστε αυτά τα ξεκαρδιστικά όσο και γκροτέσκα κωμικά «θρίλερ», τα επονομαζόμενα και ως «θριλερ του Andy Warhol?» ναι, μιλάω για τα υπερcultFlesh for Frankenstein” και «Blood for Dracula»? ε, κάτι τέτοιο προσπαθεί και εδώ να δώσει ο Burton. Αλλά το χάνει. Γιατίς κακά τα ψέματα. Αν είναι κάτι πιο δύσκολο από την κωμωδία, αυτό είναι η ΜΑΥΡΗ κωμωδία. Και θέλει γερό σενάριο και attitude με πολλές μπάλες για να την παλέψεις (ή απλώς να είσαι Βρετανός!) εδώ το σενάριο το χάνει. Γιατί ξεκινάει ενδιαφέρον και πιασάρικα γοτθικό – όπως κάθε καλή ταινία του Burton – και από τη στιγμή που ο Barnabas επιστρέφει από τον τάφο, το ρίχνει στην απλή γελοιότητα. Ειδικά με την εισαγωγή της κακιάς της υπόθεσης – ποτέ δεν το είχα υποψιαστεί ότι η Eva Green θα μπορούσε να είναι τόσο σέξυ! Η γυναίκα δεν καίει απλώς : ζεματάει!!!- η ταινία μετατρέπεται σε παρωδία όπου απλώς παρελαύνουν όλα τα κιτσάτα και υπερβολικά στερεότυπα των B-movies, χωρίς σκοπό ή λόγο ύπαρξης.

Και είναι κρίμα, γιατί η βασική ιδέα πίσω από το σενάριο βρίθει υλικού που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν για να δημιουργήσουν πρωτότυπες, όσο και σπαρταριστές καταστάσεις. Σε κάποια σημεία, αυτό το επιτυγχάνουν και αποτελούν το καλύτερο κομμάτι του Dark Shadows. Ειδικά τα σκετσάκια όπου ο πεπαλαιωμένος βρικόλακας πρωταγωνιστής έρχεται σε επαφή με τον μοντέρνο κόσμο, είναι απολαυστικά. Αλλά είναι και πολύ λίγα και βασικά χάνονται μπροστά στην τόση μετριότητα.

Ρεζουμέ :
Το Dark Shadows σαφέστατα δεν είναι κακό. Είναι αδιάφορα διασκεδαστικό αλλά και σαφώς κατώτερο των προσδοκιών όσο και των δυνατοτήτων των επιμέρους συντελεστών του. Και – κακά τα ψέματα - το καλλιτεχνικό δίδυμο Burton και Depp αρχίζει να κουράζει. Ίσως θα έπρεπε να κάνουν μερικά χρονάκια χώρια ο ένας από τον άλλον και να επιστρέψουν πολύ μετά με φρέσκιες ιδέες…

Πόσα πιάνει; 3 / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: