Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Safe House (Το Κρησφύγετο)


Μάστορας : Daniel Espinosa
Παίχτες : Denzel Washington, Ryan Reynolds & Robert Patrick
Με δυο λογάκια :
Ένας νεόκοπος πράκτορας της CIA αναλαμβάνει τη διαφύλαξη ενός φυγά, σε ένα κρησφύγετο της οργάνωσης. Ο φυγάς είναι πρώην πράκτορας που πουλάει μυστικά της υπηρεσίας σε διάφορους πελάτες. Ύστερα από λίγο, οπλισμένοι άντρες πολιορκούν το κρησφύγετο και σκοτώνουν σχεδόν τους πάντες. Ο πρωταγωνιστής γλιτώνει, παίρνοντας τον φυγά μαζί του. Καθώς η καταδίωξη εντείνεται, αρχίζει σταδιακά να αποκαλύπτεται ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται αρχικά…



Αναλυτικότερα :
Για να είμαι ειλικρινής, μου φάνηκε αρχικά σαν ένα rip off του κλασικού Carpenter-ικού «Assault on Precinct 13» αλλά ευτυχώς δεν έχει τελικά καμία σχέση. Το Safe House είναι αναμφισβήτητα μια καλοφτιαγμένη ταινία δράσης με πολύ ζωντανή και μοντέρνα σκηνοθεσία (και κάποιες από τις πιο άρτιες, ρεαλιστικές και άμεσες σκηνές μάχης που έχεις δει τελευταία) καλές ερμηνείες – ακόμα και από τον εξαιρετικά αντιπαθή Ryan Reynolds, όπου ίσως για πρώτη φορά στην καριέρα του δεν μας δείχνει τους κοιλιακούς του! Αυτό κι αν είναι πρόοδος!

Είναι ομολογουμένως δύσκολο να πεις κάτι το ιδιαίτερα αρνητικό για το Safe House. Είναι μια ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση, ιδιαίτερα για πιο νεανικό και άψητο κοινό στις ταινίες του είδους. Ο λόγος που παρόλα αυτά δεν με πείθει, είναι ότι… σου δείχνει ότι ακριβώς περιμένεις αν έχεις δει έστω 2 με 3 ταινίες του είδους. Οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει στον θεατή έχουν πάψει να είναι εκπλήξεις εδώ και… 50ετία τουλάχιστον! Αυτό που απομένει είναι ένα άρτιο κατά τα άλλα σύνολο που είναι καλό για να γεμίσεις ένα 2ωρο από τη ζωή σου, αλλά μπορώ να σου πω αμέτρητες ταινίες αντίστοιχες και πολύ καλύτερες και πρωτότυπες. Το Safe House παίζει το θέμα του με ασφάλεια, καλυπτόμενο πίσω από τα κλισέ του είδους. Και για αυτό και παραμένει – παρά τις αρκετές αρετές του - μια μη αξιομνημόνευτη ταινία.

Πόσα πιάνει; 3 / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: