Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

We Need to Talk About Kevin


άστορας : Lynne Ramsay
Παίχτες : Tilda Swinton, John C. Reilly & Ezra Miller 
Με δυο λογάκια :
Η μητέρα του Kevin πασχίζει σε όλη της τη ζωή να αγαπήσει το παιδί της, παρά την απίστευτα προβληματική σχέση τους που στράβωσε από τις πρώτες μέρες της ζωής του παιδιού. Όσο περνάνε τα χρόνια, τα πράγματα που λέει και κάνει το παιδί της γίνονται ολοένα και πιο βάναυσα και το αποκορύφωμα την πορείας του θα είναι τραγικό και σοκαριστικό…



Αναλυτικότερα :
Μια από τις μεγάλες ταινίες της χρονιάς, το «We Need to Talk about Kevin» έχει να κάνει με ένα συναισθηματικά ανάπηρο παιδί που του λείπει κάθε ικανότητα να δείξει εμπάθεια στους συνανθρώπους του. Αυτό κορυφώνεται με την εγκληματική του δραστηριότητα της οποίας το κοινωνικό τίμημα πληρώνει η μητέρα του, όπως κάνει σε όλη της τη ζωή για τις πράξεις του παιδιού της. Με δύσκολες, σκληρές ενίοτε εικόνες και μια αφήγηση χωρισμένη σε αποσπάσματα μπλεγμένα μεταξύ τους από διαφορετικές κάθε φορά χρονικές περιόδους της ζωής τους, ξετυλίγεται περίτεχνα ένα δυνατό δράμα.

Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα από την Lionel Shriver, με εξαιρετικές ερμηνείες (ειδικά από την καταπληκτική Tilda Swinton), ιμπρεσσιονιστικές πινελιές (όπως η εμμονή στη χρήση του κόκκινου χρώματος) και εξαιρετικές ψυχολογικές λεπτομέρειες (όπως η άρνηση του παιδιού να ενεργηθεί κανονικά και η χρήση αυτού του μέσου για να «τιμωρήσει» την μητέρα του) ξετυλίγεται μια ενδιαφέρουσα όσο και παράξενη οικογενειακή ιστορία βουτηγμένη στις καθημερινές δυσκολίες και προβληματικές καταστάσεις, μέχρι την κορύφωση και την διάλυση της οικογένειας.

Ρεζουμέ :
Δύσκολη ταινία και ίσως να ξενίσει το λιγότερο σινεφίλ κοινό. Ειδικά στο φινάλε της που αποφεύγει να παίρνει το μέρος κάποιου και αφήνει τον θεατή να βγάλει ο ίδιος τα συμπεράσματά του. Για μένα πάντως, είναι ένα εξαιρετικό κομμάτι σινεφίλ κινηματογράφου που όμως δεν πνίγεται στην «κουλτουρίλα» του, αλλά χρησιμοποιεί όπου πρέπει μοντέρνες και ζωντανές εικόνες για να μιλήσει στο μυαλό του θεατή.

Πόσα πιάνει; 4 / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: