Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Μπλακσαντ : Κοκκινη Ψυχή

Σενάριο : Juan Diaz Canales
Σχέδιο : Juanjo Guarnido
Εκδοτική : Ελευθεροτυπία
Τιμή : 6 ευρώ

Υπέροχος Μπλάκσαντ! Από τότε που διάβασα εκείνο το πρώτο “Κάπου Ανάμεσα στις Σκιές” αλμπουμάκι που έβγαλε η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ερωτεύτηκα τη μοναδική τέχνη του Guarnido, το “χειροποίητο” σχέδιο που παντρεύει αριστοτεχνικά λεπτεπίλεπτες ανθρώπινες φιγούρες, με κεφάλια ζώων, έχοντας επιλέξει το καθένα έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει τον ψυχισμό του χαρακτήρα που απεικονίζεται! Όλα αυτά είναι φυσικά καμωμένα με εξαιρετική λεπτομέρεια, τόσο στην απεικόνιση, όσο και στις εκφράσεις των προσώπων. Το ασύγκρητο αυτό καλλιτεχνικό πακέτο σερβίρεται με μια γερή δόση film noir, και απαρτίζει υπέροχες ντετεκτιβικές ιστορίες, με ψυχή και προβληματισμό. Σίγουρα είναι μόνο για ενήλικες. Αλλά το επίπεδο της δουλειάς που έχει πέσει σε αυτά τα αλμπουμάκια (το “Κόκκινη Ψυχή” είναι το τρίτο στη σειρά που κυκλοφορεί στην Ελλάδα) είναι τόσο υψηλό, ώστε να αποτελεί στο σύνολό του ένα από τα πλέον ακλόνητα επιχειρήματα στον ισχυρισμό ότι τα comics μπορούν να είναι αληθινή τέχνη, που μάλιστα δεν υπολείπεται σε τίποτα από όλες τις υπόλοιπες!

Το “Κόκκινη Ψυχή” είναι το πλέον σκεπτόμενο και πολιτικοποιημένο σε σχέση με τα προηγούμενα δυο (“Κάπου Ανάμεσα Στις Σκιές” & “Αρκτικό Έθνος”) Για αυτό, είναι ίσως και το πιο δύσκολο δημιουργία, αλλά και στην ανάγνωσή του. Δένει την παραδοσιακή διαφωνία των Αριστερόφρωνων ατόμων με τους πιο Δεξιόφρονες φορείς της εξουσίας και της αστυνόμευσης, τη διαφθορά, την τρέλα και την ανασφάλεια που πηγάζει από αμφότερες τις ομάδες και δεν κοιτά εξαιρέσεις. Εκεί κολλάει και το αντιπολεμικό του μήνυμα, το concept της δύναμης και της δημιουργίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για καλό, όσο και για κακό. Το πώς μεγαλώνοντας ο καθένας μας μπορεί να ξεχάσει τους αρχικούς στόχους και τα όνειρά του, να ξεπουλήσει την αθωότητά του για δόξες και υλικές απολαβές. Και μέσα σε όλο αυτό τον ιδεολογικό κικεώνα, καταφέρνει να στριμώξει μια πλήρη ντετεκτιβική ιστορία και ένα (ακόμα) love story του Μπλάκσαντ!

Ναι, όλα αυτά ακούγονται εντυπωσιακά. Και είναι. Και μόνο το ότι κατάφεραν να στριμώξουν όλα αυτά τα επιμέρους στοιχεία μέσα σε ένα μικρό βιβλιαράκι είναι κατόρθωμα από μόνο του. Όμως ο στόχος δεν επετεύχθη χωρίς παράπλευρες απώλειες. Όλα αυτά τα εξαιρετικά στοιχεία δίνονται σε στιγμές βεβιασμένα, έτσι ώστε να χωρέσουν στις λιγοστές σελίδες. Τη μεγαλύτερη ζημιά όμως δέχτηκαν το ντετεκτιβικό κομμάτι αλλά και το love story που παρουσιάζονται επιεικώς περιληπτικά. Έτσι, υφίσταται το παράδοξο φαινόμενο να δίνεται πολύ μεγαλύτερη έμφαση στα “συνοδευτικά” παρά στο κυρίως πιάτο. Είναι λιγάκι σαν να είδαν το δέντρο και να έχασαν το δάσος. Επιπλέον, θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί σαν πρότυπα πολύ πιο πρωτότυπες και δημιουργικές καταστάσεις από άλλη μια χιλιοειπωμένη παραβολή σχετικά με τον παγκόσμιο πόλεμο, και τον ουμανιστή επιστήμονα που ξεστρατίζει από το δρόμο της αρετής για να φτιάξει την ατομική βόμβα

Για την ποιότητα της Ελληνικής έκδοσης, δεν έχω τίποτα καινούριο να πω σε όποιον έχει αγοράσει έστω και ένα αλμπουμάκι από αυτά που βγάζει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Χοντρό, μισό ματ, μισό γυαλιστερό χαρτί μεγέθους Α4 και θερμοκόλληση στη ράχη. Θα μπορούσαν επιτέλους να αναβαθμίσουν κάποια στιγμή τα πρότυπα παραγωγής τους και να προσφέρουν στον καταναλωτή ένα καλύτερο προϊόν. Τόσα χρόνια είναι στο κουρμπέτι και έχουν έναν ολόκληρο εκδοτικό οίκο δικό τους για να παίζουν. Αλλά δυστυχώς, το Ελληναράδικο πνεύμα, η μαγκιά και η αδιαφορία είναι έκδηλα, τόσο στο εσώφυλλο, όπου δεν αναφέρονται καν όλοι οι συντελεστες της αυθεντικής δουλειάς, όσο και στο site με τις εκδόσεις της εφημερίδας. Αν και το τεύχος έχει κυκλοφορήσει εδώ και αρκετούς μήνες, δεν υπάρχει καν στη λίστα των εκδόσεων, η οποία εδώ και πολλούς μήνες παρουσιάζει σαν πιο πρόσφατη κυκλοφορία της σειράς το δεύτερο τεύχος. Και η διαφήμισή του ήταν πρακτικά μηδενική. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν κυκλοφορεί καν μια αξιοπρεπής εικόνα του εξώφυλλου στο ίντερνετ! Αυτή που επισυνάπτω ήταν και η μοναδική που μπορούσα να ψαρέψω! Ακόμα και τα μεγάλα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία τύπου ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ δεν μπηκαν στον κόπο να σκανάρουν το εξώφυλλο για να συνοδέψουν την καταχώρηση του άλμπουμ! Όμως, περιμένουν από σένα να δώσεις 6 ευρώ για να αγοράσεις κάτι που... δεν ξέρεις τι είναι και πώς μοιάζει! Αθάνατε Γκρέκο μασκαρά!

Σε τελική ανάλυση, όλα αυτά δεν αρκούν για να αφαιρέσουν πολλή από την αξία του τρίτο αλμπουμ της σειράς. Αλλά σίγουρα το καθιστούν κατώτερο των 2 προηγούμενων. Θα ήταν πολύ καλύτερα αν το περιεχόμενό του δινόταν σε 2, ακόμα και σε 3 ξεχωριστούς τόμους. Έτσι θα δινόταν ο απαραίτητος χώρος σε κάθε επιμέρους στοιχείο του για να “αναπνεύσει” και να αναδείξει τις αρετές του ακόμα περισσότερο. Όπως είναι, η ιστορία αυτή του Μπλάκσαντ πνίγεται από τον ιδεολογικό οίστρο του σεναρίου. Αλλά δεν παύει να είναι ένα εξαιρετικό κομμάτι δουλειάς από ένα κορυφαίο δημιουργικό team.

Δεν υπάρχουν σχόλια: