Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Ninja

Μάστορας : Isaac Florentine
Παίχτες : Scott Adkins , Tsuyoshi Ihara , Mika Hijii , Todd Jensen , Togo Igawa
Πόσα πιάνει; 2,5 / 5
Με δυό λογάκια :
Πανικός στη σχολή των Νίντζα. Έρχονται τα καλλιστεία του “Μίστερ Μαύρο Κολάν” και το βραβείο είναι ένα αρχαίο... φέρετρο με κάτι στολές, παλιά όπλα και άλλα kinky νίντζα εξαρτήματα που έτσι και τα μοστράρεις γίνεσαι αυτόματα γαμάτος. Όταν ο επικρατέστερος νιντζα για το πολυπόθητο νίντζα βραβείο, αποτυγχάνει να κατακτήσει την πρώτη (νίντζα) θέση, τον πιάνει ένας ντουβρουτζάς, ένα πράμα. Μεταξύ μας πρέπει να ήτανε το παλικάρι κρυφοψιλογκέι και γενικώς πολύ hormonal και κυκλοθυμικός χαρακτήρας. Όπως και να έχει, βγάζει τη λύσσα την κακιά, χάνει το κορίτσι, παίρνει αποβολή από το σχολείο και τον κακό το δρόμο γενικότερα. Μόνο ένας μπιφτεκωτός καυκάσιος (νίντζα κι αυτός) με γελοίο κούρεμα μπορεί να σταματήσει την απειλή, να σώσει τον κόσμο και να κουτουπώσει το κορίτσι (μέσα στο φέρετρο;)

Αναλυτικότερα :
Όπως καταλάβατε, εδώ γίνεται την κουλαμάρας το κάγκελο. Το “Ninja” είναι μια ταινία που απλά δεν πίστευα ποτέ ότι γίνεται να γυριστεί στην εποχή μας. Ωστόσο, οι επιταγές του Hollywood είναι φαινομενικά να ξανάρθει στη μόδα το νίντζα φαινόμενο που ήταν υπαίτιο για την παραγωγή τόνων από νίντζα σκουπιδοταινίες, απαράδεκτες μεν, ενοχικά απολαυστικότατες δε! Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή στις αίθουσες παίζει και το πιο διάσημο ξαδερφάκι του “Ninja” το πιο πλούσιο και ϋber “Ninja Assassin” και λαμβάνει καθολικά θετικότατες κριτικές! Και ναι, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι έρχεται σύντομα και το αντίστοιχο Καμαριεροreview που θα επικυρώσει και θα επιβληθεί όλων των παραπάνω!

Χαράς ευαγγέλια για τον υποφαινόμενο, τώρα που οι νίντζα επιστρέφουν. Δηλώνω φανατικά και είμαι παιδί της δεκαετίας του '80! Ασπάζομαι, ενστερνίζομαι και μοιραία λατρεύω όλες τις κουλαμάρες αυτής την λαχταριστά πολύχρωμης καρακιτσάτης εποχής! Από τις ϋber ταινίες του Stallone και του Schwarzenegger, στην ένδοξη Ελληνική βινεοκασέτα με Ψάλτη, Μουστάκα και Βουτσά, στο μαλλί κουνουπίδι, τις πούλιες (καταργήσαμε και τη λέξη! Πλέον τις λέμε παγιέτες!) και τα χρωματικά απαράδεκτα γυναικεία φουστάνια! Με τους τεράστιους φιόγκους, τις ιλιγγιώδες πλαγιαστές χοντρές ρίγες, τα πουά και φυσικά... τις ΒΑΤΕΣ!!! Από την υπέροχη rock, metal, glam, poser, pop μουσική (είναι ιδέα μου ή πλέον στις μέρες μας όποιος προσπαθεί να φτιάξει διασκεδαστική μουσική αντιμετωπίζεται τουλάχιστον ως πληβείος;) στις Σαββατιάτικες οικογενειακές επισκέψεις στα φιλικά σπίτια όπου ΠΑΝΤΑ αγοράζαμε για δώρο πάστες ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ! Ναι, πρέπει να ήταν το πλέον διαδεδομένο και cult γλυκό ever. Από τα “μίνια” φορέματα στις περίεργες μπότες και την αμίμητη μεταλλάδικη άπλυτη χαίτη με τη φράτζα! Μέσα στον ψυχολογικό κυκεώνα μιας ντροπαλής, διστακτικής Ελληνικής κοινωνίας που δε γνώριζε πως να φερθεί απέναντι στα αμέτρητα ερεθίσματα που ερχόντουσαν για πρώτη φορά από το εξωτερικό, στο φαντασιόπληκτο και ελαφρώς διαταραγμένο μυαλό ενός παιδιού, μια παράσταση χαράχτηκε βαθιά, ίσως πιο βαθιά από όλες τις άλλες : οι νίντζα!!!

Έτσι και συνεχίσω το παραλήρημά μου σχετικά με τη 10ετία του '80, δε θα τελειώσουμε ποτέ. Επιστρέφω λοιπόν στο θέμα μας, επειδή εκτροχιάστηκα για τα καλά (παραδεχτείτε το όμως... σας αρέσει και εσάς όταν το κάνω!) Το “Ninja” είναι γυρισμένο σύμφωνα με την παράδοση γκουφοταινιών τύπου “American Ninja”. Αδειανό από σενάριο, ερμηνείες και κοινή λογική, γεμάτο με στερεότυπα, ρατσιστικά υπονοούμενα (ο Αμερικάνος είναι ο καλύτερος νιντζα από όλους, όλοι οι Ασιάτες ψοφάνε και όλες οι γυναίκες περιμένουν να σωθούν από τον άντρα!) και... ένοχη απόλαυση! Η αλήθεια είναι ότι μάλλον το αδικώ συγκρίνοντάς το με την αντίστοιχη σειρά ταινιών, γιατί έχει σαφώς ανώτερα production values και είναι φτιαγμένο με ειλικρινή πίστη στο είδος, νοσταλγία και μεράκι. Οι σκηνές μάχης είναι εντυπωσιακότατες και χρησιμοποιούν παλιομοδίτικες τεχνικές, όπως τα κλασικά σκοινιά, αλλά και αληθινές πολεμικές τέχνες! Όσο και να λοιδωρώ τον καλό πρωταγωνιστή για το γελοίο κούρεμά του και τον κακό για τον ψιλοσκατά ρόλο του, δε μπορώ να μη τους αναγνωρίσω ότι τη δουλειά τους τα παιδιά μια χαρά την έκαναν.

Splatter / Gore :
Σπαθιές και μαχαιρώματα, αστεράκια που βρίσκουν το στόχο τους με ζουμερές, κόκκινες συνέπειες και ένας αποκεφαλισμος. Δυστυχώς, οι πίδακες αίματος αποδίδονται σχεδόν στο σύνολό τους με γραφικά υπολογιστή και το αποτέλεσμα κυμαίνεται από ανεκτό ως απαράδεκτο (ειδικά στις φάσεις που η ματωμένη κιλήδα απλώνεται στα ρούχα! Πιο ψεύτικο δεν υπάρχει!)

Β / Κ (Βυζιά / Κώλοι) :
Όλες τις νίντζα παραδόσεις τις τήρησε, εδώ μας τα χάλασε! Σε κάθε ταινία νίντζα ΠΡΕΠΕΙ να κάνουν την εμφάνισή τους τουλάχιστον 3 διαφορετικά ζευγάρια λευκά, μικροσκοπικά, ασιατικά βυζάκια! Εδώ τίποτα! Γιατίιιιιι;;;

Ρεζουμέ :
Το “Ninja” είναι κουλό όσο δεν πάει άλλο. Όμως είναι και μερακλίδικο, ειλικρινές και τίμιο στις προθέσεις του. Δε σε ξεγελά σχετικά με το τι έχει να σου προσφέρει και δε σου πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Και ίσως θα έπρεπε να ντρέπομαι που το λέω στην ηλικία μου, αλλά το καταδιασκέδασα. ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΜΗ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΝΤΥΘΩ ΝΙΝΤΖΑ, ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ! Δεν είναι τυχαίο που είδα αυτή την περίοδο, ΑΥΤΗ την ταινία! Είναι κάτι υπέροχα ανεξήγητο, απάλευτα καρμικό! ONLY A NINJA CAN KILL A NINJA!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: