Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

The Good, the Bad and the Weird


Θυμάστε μια παλιά διαφήμηση για κάποιο Κινέζικο κλιματιστικό? Αυτή που είχε δυο ανεκδιήγητους Κινέζους καουμπόηδες (!) να ανταλλάσσουν, φυσικά στη γλώσσα τους, προκλήσεις και προσβολές, πριν να μονομαχήσουν? Ήταν εκείνη που τελείωνε με την ατάκα “Μπορεί να μην είμαστε γνωστοί για τα Γουέρστερν μας, αλλά είμαστε γνωστοί για τα κλιματιστικά μας”. Ε, λοιπόν, η Κίνα διεκδικεί μια θέση στον ήλιο ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ!!! Και μάλιστα το κάνει με τόση χάρη, πιστότητα και σεβασμό στο πνεύμα του αυθεντικού και χαβαλεδιάρικια διάθεση που πραγματικά προκαλεί εντύπωση και ξεχωρίζει. Ναι λοιπόν, καλά ακούσατε. Κινέζοι καουμπόηδες! Περιττό να σχολιάσουμε ότι ο τίτλος παραπέμπει απευθείας στο κλασικό “Ο καλός, ο κακός και ο άσκημος.” Αντίστοιχης φύσης είναι και η πλοκή. Ένας χάρτης που οδηγεί στην τοποθεσία ενός αμύθητου θησαυρού τραβάει την προσοχή διάφορων ατόμων και power groups που τον διεκδηκούν με μανία. Επακολουθεί χαμός όπως μόνο οι Κινέζοι μπορούν να τον απεικονίσουν. Ωστόσο, κάτι που μέχρι πρότινος γινόταν κατά κανόνα σε b-movies, που από τη φύση τους περιορίζονται λόγω του μειωμένου budget και σχεδόν πάντα είναι καταδικασμένες να αποτυγχάνουν να απεικονίσουν επαρκώς το οπτικό μέρος του concept τους, εδώ έχουμε να κάνουμε με μεγάλη παραγωγή, άψογα εφέ και ενορχηστρωμένη δράση, ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ κομπάρσους, καλές ερμηνείες και (αυτό κι αν είναι σπάνιο!) καλή σκηνοθεσία!

Αναμείξτε στο μυαλό σας τις καλύτερες και πιο γκαζωμένες σκηνές από ταινίες γουέστερν. Προσθέστε κορυφαίες kung fu φάσεις σαν και αυτές που έκανε ο Chackie Chan στα νιάτα του. Βάλτε σκηνικά και ατμόσφαιρα που θυμίζουν βρωμιάρικες μεξικάνικες περιπέτειες τύπου Death Race, Desperado, Once Upon a Time in the West. Όλα αυτά τυλίξτε τα σε μια κορυφαία και πολύ προσεγμένη μοντέρνα παραγωγή τύπου Kung Fu Hustle (θεϊκό αμάλγαμα χαβαλεπολεμικών τεχνών, αν δεν το έχετε υπόψη σας, τρέξτε και δείτε το τώρα!) και αρωματίστε με ένα ιδιότυπο “γκαφατζίδικο” μαύρο χιούμορ. Ναι, το The Good, the Bad & the Weird τα σπάει! Οι action sequences είναι όλα τα λεφτά με εκατοντάδες διαφορετικές λήψεις, κάμερα που δεν ηρεμεί ποτέ, καλά παλιομοδίτικα ακροβατικά (ξέρετε τώρα, αυτά με τα σκοινιά) στυλ αλλά και ουσία. Χαρακτηριστικότερη (και απολαυστικότερη) όλων η καταδίωξη πριν το τέλος όπου κυνηγιούνται για το χάρτη ο καλός, ο περίεργος, ο κακός, η συμμορία εγκληματιών του κακού, μια συμμορία ληστών του βουνού και ένα τάγμα του κινέζικου στρατού(!!!). Κερασάκι στην τούρτα το εντυπωσιακό soundtrack.

Τι άλλο να πούμε? Το εργάκι έχει καρδιά, ψυχή, κότσια, πρωτοτυπία, σεβασμό, ήθος αλλά και χαβαλέ και στηρίζεται από την κατάλληλη παραγωγή. Μοναδικό μειονέκτημα η πολύ μεγάλη διάρκειά του (2 ώρες και 15 λεπτά) και το ότι (αυτό βέβαια είναι υποκειμενικό) καθώς το δεύτερο μισό του διαδραματίζεται στην έρημο, το ηλιοκαμένο, μονότονο σκηνικό κουράζει κάπως το μάτι. Συνιστάται ανεπιφύλακτά. Δεν είναι ίσως για όλους, αλλά οι απανταχού b-movieάδες και όσοι εκτιμούν τον Κινέζικο (και όχι μόνο) κινηματογράφο, τους σινεφίλ φόρους τιμής και τους κλασικούς στερεότυπους αγαπημένους χαρακτήρες θα το λατρέψουν.
Βαθμολογία : 4/5

Δεν υπάρχουν σχόλια: