Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009

The Invasion, The Golden Compass (Ελ. Υπότιτλος – Το Αστέρι του Βορρά)


The Invasion

Δεν καταλαβαίνω. Έχεις 2 από τα πιο καυτά ονόματα του hollywood, που κάθε σκηνοθέτης που σεβεται τον εαυτό του, θα πούλαγε και τα παιδιά του ακόμα σε σκλαβέμπορους προαγωγούς από την Ταυλάνδη, προκειμένου να έχει την ευκαιρία να τους καθοδηγήσει. Έχεις και φράγκα. Έχεις και το σενάριο μιας από τις πιο θρυλικές ταινίες sci-fi τρόμου. ΤΙ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ?!? Πόσο μαλάκας μπορείς να είσαι προκειμένου να μην καταφέρεις, με όλες αυτές τις προυποθέσεις, να προσφέρεις ένα τουλάχιστον αξιοπρεπές θέαμα?

Όταν το σενάριο που κρατάς στα χέρια σου στηρίζεται στο suspense και στην αργά κλιμακούμενη ένταση, γιατί το διεκπεραιώνεις με κυνηγητά (!!!) a la SCREAM? Όταν το σενάριό σου είναι ένα από τα πιό γνωστά και χιλιοδιασκευασμένα θρίλερ, γιατί το κάνεις κατάλληλο για ανηλίκους κόβοντας ΟΛΕΣ τις σκηνές βίας και αίματος που θα μπορούσαν να υπάρξουν? (για gore ούτε να το συζητήσουμε... ) Γιατί οι λαμπεροί σου πρωταγωνιστές (και κράχτες για τη μαλακία που γύρισες) βαριούνται που ζουν? Ε?

Ας μην εμμένουμε στα αυτονόητα και βαριέμαι να λέω τα ίδια και τα ίδια. Το ταινιάκι αυτό είναι τόσο αδιάφορο, τόσο λογοκριμένο, τόσο... ξεδοντιασμένο που απλά δεν αξίζει. Το προηγούμενο remake του τίτλου αυτού έγινε από τον Cronenberg, ονομάζεται Invasion of the Body Snatchers (Ελ. Υπότιτλος - “Μακάβριοι Εισβολείς”) γυρίστηκε πάνω από 20 χρόνια πριν από αυτή την ταινία, με τον Donald Sutherland για πρωταγωνιστή και πάλι καταφέρνει να είναι πολλά χρόνια μπροστά από αυτό τον μοντέρνο του προκάτοχο. Καλύτερα δείτε αυτό. Και ναι, ο Donald Sutherland είναι ο μπαμπάς του Kiefer Sutherland, που παίζει στην τηλεοπτική σειρά “24” και υπήρξε ένας μεγάλος ηθοποιός της εποχής του.

The Golden Compass (Ελ. Υπότιτλος – Το Αστέρι του Βορρά)

Κάτι δεν πάει καλά όταν αυτοί οι 2 ηθοποιοί παίζουν μαζί στην ίδια ταινία. Βλέπε και το παραπάνω review. Δεν γνωρίζω, ίσως να είναι μια ανώτερη συμπαντική αρχή που δε θέλει να είναι αυτοί μαζί. Ίσως να είναι karma, ή απλά τα ταλέντα τους να αλληλοακυρώνονται όταν συναντιώνται. Θεωρητικά αυτή η ταινία είναι η κινηματογραφική μεταφορά της ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, του επικού τρίτομου έργου του Phillip Pullman (κυκλοφορεί και στα Ελληνικά με τους τίτλους “Αστέρι του Βορρά”, ”Ο Άρχοντας των 2 Κόσμων”, ”Το Κεχριμπαρένιο Τηλεσκόπιο” για το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο βιβλίο αντίστοιχα) Προσωπικά δεν πρόλαβα ακόμα να τα διαβάσω, αν και τα έχω αγοράσει εδώ και 2 χρόνια. Μου λένε ότι το έργο του Pullman στο σύνολό του δεν είναι ολοσδιόλου παιδικό, αν και σερβίρεται με ένα fantasy μανδύα και με την πρόφαση παιδικής περιπέτειας.

Αυτό το εργάκι λοιπόν περίμενα να το δω με αρκετό ενδιαφέρον. Αν και κάτι μέσα μου, μου έλεγε (έχοντας δει τις διαφημίσεις και το όλο concept προώθησης της ταινάις) ότι πρόκειται για αρπαχτή, προορισμένη για το παιδικό κοινό. Είχα δίκιο... περίπου. Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι η ταινία δεν είναι αυτοτελής. Κόβεται απότομα στο τέλος, όπως κοβόταν και η ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΟΥ. Θεωρητικά υπάρχει και επόμενο μέρος που ακόμα δεν έχει βγει και μάλλον ούτε πρόκειται, λόγω της εισπρακτικής αποτυχίας της ταινίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο. Προωθήθηκε σαν παιδική ταινία. Αλλά είναι πολύ “ψαγμένο” για παιδάκια. Και δεν έχει ΚΑΘΟΛΟΥ δράση ώστε να ψήσει αυτό το target group για να μαζευτεί στους σινεμάδες να το δει. Από την άλλη, οι όποιες ενδιαφέρουσες ιδέες του μένουν ανολοκλήρωτες, πριν γίνουν αρκετά “δυσνόητες” για τα παιδιά. Έτσι, οι ενήλικες μένουμε με ένα συναίσθημα ότι κάτι λείπει. Και τα παιδικά χρώματα, οι γούτσου γούτσου χαριτωμενιές και οι προκάτ ρόλοι (ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΚΑΚΙΑ ΕΙΜΑΙ!!! μας φωνάζει με το παίξιμό της η Nicole Kidman) ένα όριμο κοινό το ξενερώνουν.

Τι μας μένει? Μια ταινία που θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρουσα αλλά είναι βαρετή, παιδική και δυσνόητη, όχι λόγω της πολυπλοκότητας του σεναρίου, αλλά λόγω του ότι είσαι πάντα με την απορία όσον αφορά το που το πάει ο σκηνοθέτης. Μάλλον ούτε αυτός γνωρίζει. Ίσως όταν, αν γυριστει και το δευτερο μέρος, να καλυφθούν οι όποιες τρύπες στο σενάριο. Αλλά για την ώρα, αφήστε το καλύτερα. Ηθικό δίδαγμα – δυο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη δε χωρούν. Ή γύρισε ένα ενήλικο έργο, ή φτιάξε ένα παιδικό. Όλιγον έγκυος δε γίνεται. Και μην ξαναβάλετε αυτούς τους 2 ηθοποιούς να παίξουν μαζί. Κάτι συμβαίνει και στραβώνει η φάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: