Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Source Code (Τα Τελευταία 8 Λεπτά)


Μάστορας : Duncan Jones
Παίχτες : Jake Gullenhaal (μα τι όνομα είναι και αυτό!), Vera Farmiga (απόλυτη MILF),Michelle Monaghan
Με δυο λογάκια :
Ένας στρατιώτης ξαναζεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο του παρελθόντος, προκειμένου να βρει τα ίχνη ενός τρομοκράτη που πρόκειται να προκαλέσει πολλές και σοβαρές καταστροφές…



Αναλυτικότερα :
Άλλος ένας καλός ηθοποιός που όμως έχει κάνει αρκετές κακές επιλογές, για αυτό και δεν τον είχα σε τόση εκτίμηση όσο του άξιζε. Η ερμηνεία του Gullenhaal είναι απολύτως ανάλογη από την ικανότητα του σκηνοθέτη και την ποιότητα του σεναρίου. Δώστου καλό μάστορα και διαλόγους και το παλικάρι θα «ζωγραφίσει» - όπως έχει κάνει σχεδόν σε κάθε «ποιοτική» του απόπειρα. Δώστου αρπαχτή και θα πάρεις άλλη μια σκατένια γκομενοκωμωδία πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη, ίδια και απαράλλαχτη με τις εκατοντάδες που βγάζει το Hollywood σε βιομηχανική βάση, κάθε χρόνο. Εδώ, ευτυχώς έχουμε να κάνουμε με την πρώτη περίπτωση.

Για να λέμε τα πράματα με το όνομά τους, πιο πιθανό σε κόβω να έχεις μια αρχική αντίδραση τύπου «τι στην πούτσα βλέπω εδώ?!?!?» χαλάρωσε και κάνε λιγάκι υπομονή. Το πράμα αργεί λιγάκι μα τελικά ξεκαθαρίζει, η αφήγηση μπαίνει σε πιο κατανοητούς και στρωτούς ρυθμούς και τότε είναι που το “Source Code” ξεδιπλώνει τις ουκ ολίγες αρετές του στον θεατή. Ωραίες ερμηνείες, άρτια (χωρίς όμως να έχει το κάτι το παραπάνω που να την κάνει να ξεχωρίσει) σκηνοθεσία και φωτογραφία, δυνατό και πρωτότυπο σενάριο που στην καρδιά του είναι καθαρόαιμο «παλιομοδίτικο» sci-fi, συγκίνηση και αγωνία για το τέλος. Εντάξει, ίσως το φινάλε να είναι κομματάκι πιο «ζαχαρένιο» απ’ όσο θα έπρεπε – και είναι και λίγο κουφό και αστήριχτο σε σχέση με όσα έχουν προηγηθεί. Αλλά όλα όσα είδες μιάμιση ώρα πριν είναι τόσο άρτια φτιαγμένα, που του το συγχωρείς. Και παρά την τελική μέτρια γεύση, σου μένει η χαρακτηριστική επίγευση που έχεις κάθε φορά που βλέπεις μια καλή ταινία.

Πόσα πιάνει; 3,5 / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: