Κυριακή 22 Απριλίου 2012

The Adventures of TinTin (Οι περιπέτειες του TinTin : Το μυστικό του μονόκερου)

Μάστορας : Steven Spielberg
Παίχτες : οι φωνές των Jamie Bell, Andy Serkis, Daniel Craig
Με δυο λογάκια : 
Ο παράτολμος δημοσιογράφος TinTin και ο καπετάνιος Haddock, ξεκινάνε σε ένα άνευ προηγουμένου κυνήγι θησαυρού. Σκοπός τους είναι να ανακαλύψουν το ναυάγιο του "Μονόκερου" του περιβόητου καραβιού που καπετάνιος του ήταν ο ξακουστός πρόγονος του καπετάνιου Haddock


Αναλυτικότερα
Δεν ήμουν ποτέ φαν του Tin Tin σαν πιτσιρικάς, θυμάμαι μόνο να βλέπω κομμάτια από τα καρτούν του αναγκαστικά, όταν δεν υπήρχε τίποτα άλλο να δεις στα κρατικά κανάλια που τότε μονοπωλούσαν την τηλεόρασή μας. Ναι, κάποτε υπήρξε μια εποχή που στην τηλεόραση μπορούσες να δεις μόνο ΕΡΤ1 και ΕΡΤ2 (μετέπειτα ΝΕΤ) και αν έπιανε καλά η κεραία σου και ολίγη από ΕΡΤ3 που τότε αξιοποιούσε το 70κάτι % του τηλεοπτικού της χρόνου δείχνοντας στατικά πλάνα από τον Λευκό Πύργο και την έκθεση Θεσσαλονίκης!!! 

Επιπλέον, δεν συμπαθώ καθόλου την τεχνική του motion capture, (με την οποία είναι αποκλειστικά φτιαγμένη η συγκεκριμένη ταινία) επειδή απλά πιστεύω ότι η τεχνολογία δεν έχει φτάσει ακόμα σε επιθυμητό επίπεδο για να δώσει αξιοπρεπές αποτέλεσμα που σχεδόν πάντα φαντάζει ψεύτικο, μηχανικό και "βιντεοπαιχνιδίστικο". Δηλαδή, θυμάμαι το "Πολικό Εξπρές" και κλαίω. Είναι χαλαρά μια από τις πιο εκνευριστικές ταινίες όλων των εποχών!

Αλλά εντάξει. Εδώ έχει Steven Spielberg στην σκηνοθεσία και Peter Jackson στην παραγωγή. Πιο μεγάλο από αυτό δεν υπάρχει!!! Και ναι, μπορώ να πω με σιγουριά ότι το "TinTin" είναι το καλύτερο δείγμα motion capture που έχει φτιαχτεί μέχρι τώρα. Αποδίδει άψογα, τόσο στον τεχνικό όσο και στον καλλιτεχνικό τομέα το πνεύμα του παλιού παιδικού και ζωντανεύει με αξιοθαύμαστο τρόπο τους χαρακτήρες στην οθόνη. Και - επιτέλους - κάνει αυτό για το οποίο φτιάχτηκε εξαρχής το motion capture : δίνει στον σκηνοθέτη τη δυνατότητα να δημιουργήσει σκηνές που δεν θα ήταν δυνατό να κάνει με αληθινούς ανθρώπους και σκηνικά. Τρανό παράδειγμα, ίσως και η πιο εντυπωσιακή σκηνή της ταινίας είναι μια καταδίωξη όπου ο Tin Tin πιάνεται σε ένα σύρμα και "τσουλάει" με αυτό σε όλο το σκηνικό. Η κάμερα τον ακολουθεί, κάνει σβούρες γύρω από αυτόν, δείχνει το περιβάλλον, τον ίδιο κοντινά, μακρινά, κάνει γενικώς παπάδες. Και όλα αυτά σε μονόπλανο. Εντυπωσιακό πράμα. 

Δεν θυμάμαι τα καρτούνς και τα κόμικς του TinTin καλά, παρά μόνο την αίσθηση που μου είχαν αφήσει. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι η ιστορία είναι αντιπροσωπευτικότατη του TinTin και σαφέστατα εμπνέεται από το πνεύμα που ήθελαν να του εμφυσήσουν οι ορίτζιναλ δημιουργοί.  Για τη σκηνοθεσία δεν συζητάμε, το όνομα Spielberg τα λέει όλα και άσχετα με τα όσα λέγονται, ο άνθρωπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους οπτικούς σκηνοθέτες όλων των εποχών, πράγμα που εδώ αποδεικνύει περίτρανα. Ωραίοι διάλογοι και άριστο voice acting από καλούς ηθοποιούς (αγνώριστος ο Daniel Craig στον ρόλο του κακού!) 

Σίγουρα η ταινία έχει και τα ελαττωματάκια της. Θα ήθελα να είναι κάπως περισσότερο επικεντρωμένη στον ίδιο τον TinTin, παρά στον σκύλο του (που βασικά είναι υπεύθυνος άμεσα ή έμμεσα για όλα όσα πετυχαίνουν οι χαρακτήρες στην ταινία!Όλα όμως!!!) και τον καπετάνιο Haddock. Επίσης, η εμμονή όσον αφορά το πρόβλημα του αλκοολισμού του καπετάνιου, δεν ξέρω κατά πόσο ταιριάζει στο πνεύμα της ταινίας, όπως και στο κοινό της που είναι κατά βάση παιδικό. Κατά τα άλλα, το TinTin είναι μια ωραία ιστορία περιπέτειας, φιλίας και εξερεύνησης για όλη την οικογένεια, γεμάτη από εξωτικούς τόπους, και πρωτότυπους χαρακτήρες.

Πόσα Πιάνει : 4 / 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: