Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Dark Tide

Μάστορας : John Stockwell
Παίχτες : Halle Berry, Olivier Martinez, Ralph Brown
Εναλλακτικός τίτλος : Σκοτοδίνη... κανονική!
Εναλλακτικός Τίτλος #2 : ο καρχαρίας άργησε 100 λεπτά!


Με δυο λογάκια : 
Μια έμπειρη βιολόγος που ειδικεύεται στους καρχαρίες έχει ένα τραγικό δυστύχημα που στοιχίζει τη ζωή σε 2 κοντινούς της συνεργάτες. Μετά από αρκετά χρόνια αποχής, αναγκάζεται να επιστρέψει στη θάλασσα και το αντικείμενο της ειδικότητάς τος. Τότε οι παλιοί της φόβοι θα αναζωπυρωθούν...

Αναλυτικότερα
Εντάξει, είναι χαζοί οι Αμερικάνοι. Από την εποχή του Νώε και ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι μετά το "JAWS" (Ελληνιστί : τα Σαγόνια του Καρχαρία) το καλούπι έσπασε και καρχαριοθρίλερ δεν πρόκειται να ξανακάνει σοβαρή επιτυχία ούτε του Αγίου Φούφουτου. Παρόλα αυτά επιμένουν και έτσι κάθε χρονιά μας σερβίρουν τουλάχιστον 4 wannabe clones του JAWS τα οποία αναπόφευκτα μαζεύουν σκόνη στο ράφι των dvd clubs. Το "Dark Tide" προσπαθεί με τον τρόπο του να ξεχωρίσει... κάπως. Κάτι η ρεαλιστικόμορφη αντιμετώπιση όπου εδώ πρωταγωνιστές θέλουν να είναι οι χαρακτήρες και ουχί οι καρχαρίες, κάτι η έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις που αντανακλάται στους ατελείωτους διαλόγους. Και το σημαντικότερο : έχει την Halle Berry! 

Και εντάξει, από όλα τα παραπάνω δεν πείθεται ο ψημένος φαν των θρίλερ. Αλλά η κυρία όπως και να το πεις, φέρνει μια ποιότητα σε κάθε παραγωγή. Εντάξει, έχει παίξει και στο εμετικό "Catwoman". Αλλά ο καθένας το δικαιούται το στραβοπάτημά του, εδώ ολόκληροι Hopkins, Paccino και DeNiro έχουν παίξει σε ταινίες για τα πανηγύρια, στην καριόλα την Catwoman θα κολλήσουμε; Και συλλογιέμαι - τρομάρα μου : Νερό + Halle Berry = ΥΓΡΗ Halle Berry! Που πολύ απλά ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να είναι κακό πράμα!!! Απεναντίας! α, και για τον παραπάνω μου συλλογισμό, απαιτώ να μου δοθεί ένα βραβείο Nobel ΤΩΡΑ!!! Ασχετο. Αλλά όποιος έχει δει την ερωτική σκηνή της στο "Monster's Ball" καταλαβαίνει τι εννοώ. Είναι γάτα η κυρία! Γάτα με πέταλα ρε παιδί μου!

Στο δια ταύτα. Δεν υπάρχει κανένας, μα κανένας, μα ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος για να δει κανείς το "Dark Tide". Ερμηνείες για τα πανηγύρια. Μικρή παραγωγή (σε επίπεδο σχεδόν ανεξάρτητου Κοσοβάρικου κινηματογράφου!!!) λίγοι και ακατάλληλοι ηθοποιοί, κακή φωτογραφία, απαράδεκτα κάδρα, ΚΑΚΗ σκηνοθεσία που απαρτίζεται αποκλειστικά από πολύ, πολύ, ΠΟΛΥ κοντινά πλάνα, σε σημείο που να σου προκαλούν πονοκέφαλο και να μην καταλαβαίνεις καλά καλά τι συμβαίνει στην οθόνη. Και καλά άποψη και για να μεταφέρουμε την "αμεσότητα" του θέματος στον θεατή. ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ!!! Απλά, επειδή η ταινία είναι αποκλειστικά γυρισμένη σε μια πισίνα (η οποία, με το παρντόν είναι ΜΙΚΡΗ πισίνα!!!) για να μην φαίνεται όλο αυτό και για να μην πήξουν το κοινό στο CGI περιβάλλον, πολύ απλά τράβηξαν τα πάντα από κοντά για να ελαχιστοποιήσουν την ανάγκη για γραφικά υπολογιστή (προφανώς επειδή το ταμείο ήταν μείον)

Τι απομένει; 110 ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ λεπτά, από τα οποία ζήτημα να αξίζουν τα 5 πρώτα και τα 20 τελευταία στα οποία περιορίζεται και η έτσι κι αλλιώς μέτρια δράση της ταινίας. Τα υπόλοιπα 85 λεπτά είναι ένας ύμνος στη βαρεμάρα όπου απλά απεικονίζονται οι χαρακτήρες να τσακώνονται και να γκρινιάζουν μεταξύ τους. Και μιλάμε γκρίνα κανονικότατη, της καριόλας! Αποφύγετε για το καλό σας...

Πόσα πιάνει : 1,5 / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: