Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Resistance 3

Εταιρία : SCEA, Insomniac Games
Πλατφόρμα : PS3 only
Με δύο λογάκια : 
Η γνωστή first person shooter σειρά Resistance επιστρέφει στο PS3 με το ομολογουμένως πιο άρτιο και ολοκληρωμένο μέλος της.  


Τα θετικά : 
Ταχύ, συναρπαστικό και γρήγορο gameplay
Κινηματογραφική παρουσίαση
Πολλά και πρωτότυπα όπλα με πολλούς, ποικίλους και στρατηγικούς τρόπους χρήσης αυτών
Ολοκληρωμένο online πακέτο και cooperative gameplay που παίζει και offline
Φανταστικός σχεδιασμός περιβαλλόντων
Εξαιρετική τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων

Τα αρνητικά : 
Πολύ πρωτόγονος μηχανισμός cover για παιχνίδι της γενιάς του
Σχεδόν παντελής έλλειψη boss fights
Μεγάλοι loading times στο online παιχνίδι
Κάποια χοντροκομμένα στοιχεία στα γραφικά
Ο βασιλιάς των FPS στο Playstation είναι ακόμα το Killzone 3

Αναλυτικότερα : 
Το Resistance επιστρέφει στην ομολογουμένως πιο ολοκληρωμένη μετενσάρκωσή του στο Playstation. Αυτή η πρόταση και μόνο είναι και η απόλυτη περίληψη των όσων πρόκειται να διαβάσετε παρακάτω. Παρόλα αυτά, επειδή έτσι και αλλιώς βαριέστε, θα διαβάσετε και το υπόλοιπο review! Όσοι είχαν παίξει το Resistance 2, πέραν του ότι έχει ένα από τα χειρότερα φινάλε όλων των εποχών, ίσως να θυμούνται επίσης έναν βοηθητικό χαρακτήρα του τότε πρωταγωνιστή, Nathan Hale, έναν τυπάκο ονόματι Joseph Capelli. Εδώ λοιπόν, αναλαμβάνετε τον ρόλο του Joseph, ο οποίος μετά τα γεγονότα του προηγούμενου παιχνιδιού βρίσκεται κρυμμένος σε μια επαρχιακή πόλη με τη γυναίκα. το παιδί του και μερικούς ακόμα επιζώντες. Όμως, όταν η λαίλαπα των Chimera φτάνει στον τόπο του, θα αναγκαστεί να πάρει ξανά τα όπλα και να μεταλαμπαδεύσει εκ νέου τη φλόγα της αντίστασης του ανθρώπινου είδους ενάντια στον εξωγήινο εισβολέα. 


Ξηγιέμαι. Προσωπικά, το Resistance δεν ήταν ποτέ η αγαπημένη μου σειρά. Δεν ανήκει καν στα αγαπημένα μου FPS του Playstation. Βασικά, εφόσον αυτή τη στιγμή υπάρχει εκεί έξω ένας αδιαφιλονίκητος βασιλιάς που ονομάζεται Killzone, δεν ξέρω καν αν έχει νόημα αυτή την περίοδο να συζητάμε καν για FPS στο Playstation. Αυτό είναι και ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του Resistance : είναι καταδικασμένο να βρίσκεται για πάντα κάτω από τη σκιά ενός απείρως πιο δημοφιλούς και "δυνατότερου" αντίπαλου. Παρόλα αυτά, οφείλω να ομολογήσω ότι τα Resistance ανέκαθεν πρόσφεραν στον λαό γρήγορο και στιβαρό gameplay και αυτό αν μη τι άλλο είναι άξιο σεβασμού. Χώρια που έχει μια ιδιαίτερη στρατηγική αίσθηση στο πιστολίδι του και μια ιδιαίτερη ρετροφουτουριστική αισθητική που αν μη τι άλλο το κάνει να ξεχωρίζει. Εδώ τα παλικάρια της SCEA πολύ καλά κάνουν και πατούν σε αυτές τις ιδιαίτερότητές του και ομολογουμένως το αποτέλεσμα ικανοποιεί και εντυπωσιάζει σε κάθε σχεδόν τομέα. 

Σενάριο - ατμόσφαιρα : 
Εντάξει, για FPS μιλάμε. Οπότε σενάρια τύπου David Lynch καλό είναι να τα ξεχάσετε. Πάντως, το σενάριο  είναι αρκετά καλό για παιχνίδι του είδους, με πολλά "ντεμί" αδιευκρίνιστα σημεία που προσθέτουν ακόμα περισσότερο στο μυστήριο της υπόθεσης. Ο Joseph σαν χαρακτήρας είναι απείρως πιο ολοκληρωμένος και πολυδιάστατος σε σχέση με τον ξενέρωτο Nathan Hale. Εδώ μιλάμε για έναν μετανοημένο πρώην μαχητή που νομίζει ότι επιτέλους βρήκε το δρόμο του μέσα από την αγάπη για την γυναίκα και τον γιο του. Όμως η μοίρα του επιφυλάσσει άλλα σχέδια και έτσι βρίσκεται αναγκασμένος να πάρει πάλι τους δρόμους και να ολοκληρώσει μια δική του Οδύσσεια που θα τον φέρει στην καρδιά των επιχειρήσεων των Chimera. Οι οποίοι παρεμπιπτόντως έχουν "αγριέψει" ακόμα περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν, έχουν αλλάξει τις τακτικές τους και όλα δείχνουν ότι ετοιμάζουν κάτι καινούριο και απίστευτα δυσάρεστο για την ανθρωπότητα. 

Αν τα Resistance είναι "μανούλα" σε κάτι, αυτό είναι η ατμόσφαιρα. Το χαρακτηριστικό του ρετροφουτουριστικό στοιχείο είναι πιο τονισμένο από κάθε άλλη φορά, όπως και η απεικόνιση των κατεστραμμένων περιβαλλόντων και της εξαθλιωμένης ανθρωπότητας που αγωνίζεται ενάντια σε έναν πιο εξελιγμένο και ισχυρό εχθρό. Σε αυτό συμβάλλει μέγιστα η εξαιρετική γραφική απεικόνιση των πολλών, ποικίλλων και εξαιρετικών περιβαλλόντων στα οποία εκτυλίσσεται η ιστορία και τα οποία χαρακτηρίζονται από μια πρωτοφανή "οργανικότητα" και ζωντάνια. 

Ήχος : 
Εντυπωσιακό soundtrack που θυμίζει επική κινηματογραφική υπερπαραγωγή, ποιοτικό voice acting, καλοί διάλογοι και ηχητικά εφέ που σπάζουν κόκαλα και χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ζωντάνια, είτε πρόκειται για τον ήχο των όπλων σας, είτε για τις πολεμικές ιαχές των Chimera, είτε για τον ήχο που κάνουν τα μηχανικά μέρη των πιο ευμεγέθων αντιπάλων καθώς τρίβονται μεταξύ τους. Με άλλα λόγια, το ηχητικό κομμάτι είναι εξαιρετικό και αρτιότατο. 

Γραφικά
Πολύ απλά, πρόκειται για τα καλύτερα γραφικά που έχεις δει ποτέ σε παιχνίδι Resistance. Εξαιρετικά περιβάλλοντα, για τα οποία εξάλλου μιλήσαμε και πιο πάνω. Πρόκειται αναμφίβολα για το πιο δυνατό σημείο των γραφικών. Θα τα ζήλευε ακόμα και το Killzone! Εξαιρετική ταχύτητα και frame rate που δεν πέφτει με την καμία, ανεξάρτητα από το πουταναριό που μπορεί να εκτυλίσσεται στην οθόνη. Πολλά, μεγάλα και με εξαιρετικό animation μοντέλα τεράτων. Ειδικά στα πιο μεγάλα από αυτά, το Resistance απλά "ζωγραφίζει". Παραδόξως, το ίδιο επίπεδο λεπτομέρειας δεν διατηρείται στα πιο μικρά και "καθημερινά" μοντέλα τεράτων που φαντάζουν αδέξια, υπέρ του δέοντος "κοκαλιάρικα" και με χοντροκομμένα σημεία. Χειρότερα πάντως όλων είναι τα μοντέλα των ανθρώπινων χαρακτήρων. Βαρετά, μουντά και αδέξια, θυμίζουν παιχνίδι προηγούμενων γενεών.


Χειρισμός : 
Έχεις παίξει ένα Resistance = έχεις παίξει όλα τα Resistance. Λειτουργικός και άμεσος χειρισμός που το μοναδικό μειονέκτημά του είναι η πρωτόγονη λειτουργία του μηχανισμού κάλυψης που λειτουργεί ως εξής : βρίσκεις κάτι που να προεξέχει στο περιβάλλον και  σκύβεις από πίσω του, ελπίζοντας να μη σε πετύχουν ΠΑΡΑ πολλές φορές. Δηλαδή, μιλάμε για ένα σύστημα τόσο μοντέρνο όσο και του... ορίτζιναλ Duke Nukem!!! Σε ένα παιχνίδι που χαρακτηρίζεται από μεγάλες σε πλήθος εχθρών αλλά και σε χρονική διάρκεια και δύσκολες μάχες, που μεταξύ άλλων επιβάλλουν τη στρατηγική τοποθέτηση του παίκτη στο περιβάλλον (και συχνές εναλλαγές της θέσης αυτής!), τη μάχη της... υπομονής με λίγες και μετρημένες βολές πίσω από κάλυψη και ουχί το γιούργια! (το οποίο απλά εξυπηρετεί απλά για να σε στείλει στον τάφο μια ώρα αρχύτερα) Αυτό, σε συνδυασμό με την εξαιρετική ευστοχία των αντιπάλων (που μπορούν να σε γαζώνουν με τη μια ακόμα και μέσα από τις πιο παραμικρές σχισμές της κάλυψής σου!) όπως και με την ιδιαίτερα αναπτυγμένη τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να οδηγήσει σε πολλούς και απογοητευτικούς θανάτους του χαρακτήρα σας, όπως και σε ένα γενικότερο συναίσθημα (ιδιαίτερα στα πιο προχωρημένα επίπεδα δυσκολίας) ότι η μάχη βγαίνει περισσότερο από... τύχη, παρά χάρη στις ικανότητές σας. 

Παραπονάκι #2 : τον Joseph τον "νιώθεις" πολύ πιο βαρύ, ογκώδη και ατσούμπαλο από όσο θα έπρεπε. Ίσως επειδή η παρατεταμένη οικογενειακή ζωή να τον έβγαλε εκτός φόρμας! Ίσως επειδή η κυρία Capelli μαγειρεύει βαριά και ο ήρωάς μας έβαλε κιλάκια! Πάντως, όπως και να έχει, πολλές φορές θα συγκρουστεί σε σημεία που "δείχνουν" να είναι πιο μακριά του. Και όσον αφορά το platforming κομμάτι, πολύ απλά ο άνθρωπος υποφέρει! Το κουμπί jump εδώ είναι πιο άχρηστο και δύσχρηστο από ποτέ και ακόμα και τα λίγα (και φαινομενικά πολύ εύκολα) άλματα που θα χρειαστεί να κάνετε, ποτέ δεν θα γίνουν με την πρώτη. Ευτυχώς πάντως, οι προγραμματιστές το πήραν χαμπάρι και πρακτικά εκμηδένισαν το platforming κομμάτι του παιχνιδιού. Δεν παύει όμως να είναι ένα σημείο που χτυπάει άσχημα...

Gameplay : 
Το πιο δυνατό κομμάτι του Resistance 3. Γρήγορο, τσαντισμένο πιστολίδι. Μεγάλες, ΠΟΛΥ μεγάλες και εκτεταμένες μάχες με πολλούς και ποικίλους εχθρούς που έρχονται σε κύματα, σχεδιάζουν τις κινήσεις και τη στρατηγική τους, κινούνται έξυπνα στο πεδίο της μάχης, σε περικυκλώνουν, καλύπτουν ο ένας τον άλλον και έτσι και σε μυριστούν ότι παραμένεις στάσιμος πίσω από cover, βγαίνουν τα Auger (γαμάτο όπλο που πυροβολάει μέσα από τα συμπαγή εμπόδια), οι χειροβομβίδες και οι πύραυλοι και γίνεται της πουτάνας το μαγκάλι. Δεν είναι καθόλου απίθανο να ξεκινήσεις τη μάχη τίγκα εξοπλισμένος και φορτωμένος στο πυρομαχικό και να καταλήξεις να τρέχεις σαν τον παλαβό για να ψειρίσεις πυρομαχικά και σφαίρες από το περιβάλλον και τα κουφάρια των εχθρών! 


Α, και επιτέλους, ένας χαρακτήρας που δεν περιορίζεται στο να κουβαλάει ένα κυρίως όπλο, το πιστολάκι και 3 χειροβομβίδες (μακράν η πιο εμετική μόδα που υπήρξε ποτέ στα FPS!!!) αλλά είναι ένας παλιομοδίτης σφαγέας που κουβαλάει πάνω του ολόκληρο το οπλοστάσιο ταυτόχρονα! Ναι ρε μάγκα μου! Και τι οπλοστάσιο! Πολλά, πρωτότυπα και εξαιρετικά όπλα, με 2 διαφορετικές λειτουργίες το καθένα, που η κάθε μια από αυτές θα πρέπει να τη μάθεις απέξω και ανακατωτά και να την εφαρμόσεις έγκαιρα απέναντι στις αδυναμίες των εχθρών σου, άμα θέλεις να δεις μια άσπρη μέρα (και τον τερματισμό του παιχνιδιού!) Αυτό το ιδιαίτερο στρατηγικό στοιχείο προσθέτει μια πολύ ιδιαίτερη (και χρειαζούμενη!) νότα νοημοσύνης και "ψαγμενιάς" στο μακελειό και είναι μια πνοή ποιότητας και πρωτοτυπίας στο στείρο και κουρασμένο είδος. 

Online / Multiplayer : 
Μια και μόνο λέξη που προσωπικά αρκεί για να με κάνει να γουργουρίζω από ευχαρίστηση : cooperative!!! Το οποίο μάλιστα λειτουργεί και online και offline! Δηλαδή, καλύτερο δεν έχει! Ή μάλλον έχει, αν μπορούσες να το κάνεις με matchmaking (δηλαδή με όποιον παίκτη διαθέσιμο βρεις εκείνη την ώρα) και όχι αποκλειστικά με invitation. Αλλά, δεν πειράζει. Κατά τα άλλα, το online πακέτο είναι πλήρες με Deathmatch παιχνίδια και πολλές παραλλαγές αυτών. Και φυσικά, εγγύηση αποτελεί ο πολύς και φανατικός κόσμος που παίζει τόσα χρόνια τώρα Resistance!


Ρεζουμέ : 
Να το ξαναπώ; Θα το ξαναπώ! Αυτό είναι το καλύτερο Resistance όλων των εποχών. Βελτιωμένο σε κάθε τομέα, αποτελεί μια δουλειά που έγινε με το μεράκι και την πώρωση του gamer και ταυτόχρονα τον αξιοθαύμαστο επαγγελματισμό μιας καταξιωμένης εταιρίας. Αν είναι να αγοράσεις ένα first person shooter για το μηχάνημά σου, αυτό παραμένει το Killzone 3. Αν είναι να αγοράσεις και δεύτερο FPS, ε, αυτό αξίζει να είναι το Resistance 3. Και πού είσαι, έτσι και πετύχεις την "μεγάλη" collector's edition (SURVIVOR EDITION) χτύπα την αλύπητα γιατί κωλολέει. 

Σενάριο / Ατμόσφαιρα : 4 / 5
Γραφικά / Ήχος : 4 / 5
Gameplay / Χειρισμός : 4 / 5
Value for Money : 4 / 5
Συνολικά : 4 / 5




Δεν υπάρχουν σχόλια: