Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

True Grit (Αληθινό Θράσος)


Μάστορας : Ethan Coen, Joel Coen
Παίχτες : Jeff Bridges, Matt Damon, Josh Brolin, Hailee Steinfeld
Με δυό λογάκια :
Μετά τη δολοφονία του πατέρα της η 14χρονη Mattie Ross αποφασίζει να εκδικηθεί τον άνθρωπο που τον σκότωσε. Προσλαμβάνει τον πλέον σκληρό κυνηγό παρανόμων που μπορεί να βρει, έναν άνθρωπο με “αληθινά κότσια”, τον " Reuben J. "Rooster" Cogburn. Τον ακολουθεί στην άγρια ερημιά που απαρτίζει την ινδιάνικη επικράτεια προσπαθώντας ταυτόχρονα να υπομείνει τον αλκοολισμό, την τεμπελιά και γενικά την ιδιόρρυθμη φύση του. Στο ταξίδι τους θα προστεθεί ο Ranger LaBoeuf, που επίσης κυνηγάει το δολοφόνο, για δικούς του λόγους. Αυτή η ανομοιόμορφη ομάδα θα αντιμετωπίσει κινδύνους και εκπλήξεις που θα βάλουν σε δοκιμασία τα “κότσια” του καθενός.

Αναλυτικότερα :
Οι Joel & Ethan Coen ξαναενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Jeff Bridges και αυτό από μόνο του θα έπρεπε να είναι αρκετό. Όμως, το πράμα γίνεται και καλύτερο : σκάρωσαν ένα καταπληκτικό remake ενός western του 1969 στο οποίο πρωταγωνίστησε ο μεγάλος John Wayne και του έδωσαν ένα μοντέρνο λούστρο, παραμένοντας ταυτόχρονα πιστοί στο πρωτότυπο. Καταπληκτική κινηματογράφηση, φωτογραφία και σκηνοθεσία, κάνουν αυτό το western να δείχνει ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι : σκονισμένο, ατμοσφαιρικό, αυθεντικό. Ποτέ ξανά η διήγηση ιστοριών γύρω από τη φωτιά δεν απεικονίστηκε με περισσότερη μαεστρία!

Οι λίγοι χαρακτήρες της ιστορίας είναι και αυτοί γνήσιοι, με εσώτερα μοτίβα, αληθινά συναισθήματα, συνήθειες, και φίσκα στις μικρολεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Και είναι διαολεμένα διασκεδαστικοί και ενδιαφέροντες! Φοβερή δουλειά από την πρωτοεμφανιζόμενη Hailee Steinfeld, πραγματικά εντυπωσιάζει στο ρόλο της μικρής αλλά πεισματάρας και πανέξυπνης Mattie. Για τον Jeff Bridges δε, στο ρόλο του Rooster Cogburn τι να πεις... θεός!!! Καταπληκτική η ερμηνεία του πλέον “colorful” χαρακτήρα της ταινίας, όπου ο αλκοολισμός, η θλίψη, το καφροχιούμορ, ο παραλογισμός αλλά και η γενναιότητά του βγαίνουν φυσικά και αβίαστα. Respect στο άτομο.

Κατά τα άλλα, το True Grit ούτε είναι τίγκα στους πυροβολισμούς, ούτε έχει ινδιάνους να αλαλάζουν καλπάζοντας γύρω από ένα καραβάνι. Βασικά το χαρακτηρίζεις περισσότερο ταινία χαρακτήρων παρά “κλασική” περιπέτεια. Τον πρώτο λόγο έχουν η ατμόσφαιρα, οι διάλογοι, τα συναισθήματα, ένα ρεαλιστικό και προσγειωμένο feeling της Άγριας Δύσης όπως τουλάχιστον τη γνωρίσαμε από τα κλασικά western, αλλά χωρίς τις υπερβολές, τα στερεότυπα και τις “καμμενιές” τους. Και πάνω από όλα, η χάρη του να λες μια ιστορία χωρίς διδάγματα και βαρυσήμαντα νοήματα, απλά για την ομορφιά του να περιγράφεις και να διηγείσαι. Τόσο απλά.

Ρεζουμέ :
Λιγουλάκι αργό σε σημεία, δεν παύει να είναι μια από τις κορυφαίες ταινίες της χρονιάς. Είτε σου αρέσουν τα western είτε όχι, εδώ μπορείς να επενδύσεις άφοβα.

Πόσα πιάνει; 4 / 5

1 σχόλιο:

Thanos S. είπε...

Apisteyth taineia. APISTEYTH! Kairo eixa na dw kalo western. Kai ayto puo mou emeine ektos apo ton Jeff Bridges ine i katapliktiki fwtografia. O dieythintis fotografias tis taineias ine respect.