Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Nine (Εννέα)

Μάστορας : Rob Marshall
Παίχτες : Daniel Day Lewis, Sofia Loren, Penelope Cruz, Marion Cotillard, Fergie, Kate Hudson, Nicole Kidman
Πόσα πιάνει; 4,5 / 5
Με δυό λογάκια :
Ένας ξεπεσμένος σκηνοθέτης της cinecita προσπαθεί να ανακτήσει την παλιά του δόξα με το νέο και υπερ-φιλόδοξο project του, μια ταινία που ονόμασε με τον πομπώδη τίτλο “Italia”. Ωστόσο, πάσχει από πρωτοφανή έλλειψη έμπνευσης που δεν του επιτρέπει να γράψει ούτε αράδα από το πολυανάμενόμενο σενάριο, λίγες ημέρες πριν από τα γυρίσματα. Ο λόγος; Το απύθμενο συναισθηματικό και ψυχικό κουβάρι που κουβαλάει μέσα του, όπως ορίζεται από τις μέχρι τώρα σχέσεις του με 7 γυναίκες που έχουν η καθεμία κομβικό ρόλο σε διαφορετικούς τομείς στη ζωή του. Η αλληλεπίδραση με τις μούσες του, είναι αυτή που τον ανέδειξε στο παρελθόν, τον κατακρύμνησε στο παρόν και ίσως να τον λυτρώσει στο μέλλον...

Αναλυτικότερα :
Με τέτοια λαμπερά ονόματα τι περιμένεις; Ναι, η ταινία τα σπάει. Είναι ένα σούπερ μιούζικαλ, τουλάχιστον κατά το ήμισυ. Με τοπ σενάριο, κορυφαίους διαλόγους, υπέροχα κουστούμια, καταπληκτικά τραγούδια, άνευ προηγουμένου αισθητική. Παπάδες κάνει και ο μάστορας πίσω από την κάμερα. Και έχει και τις ωραιότερες ερμηνείες που έχεις δει τα τελευταία πολλά χρόνια. Κορυφαίος όπως πάντα ο Daniel Day Lewis. Θεά απίστευτη, καυτή σαν ηφαίστειο η Penelope Cruz (και ναι, τελικά η γυναίκα είναι και ηθοποιάρα και πανέμορφη!) Εύθραυστα όμορφη, ευάλωτη σαν λεπτεπίλεπτη πορσελάνη η Marion Cotillard. Απόκοσμη, απρόσιτη νεράιδα η Nicole Kidman. Πρόστυχη, βρώμικη αποκάλυψη η Fergie (της άξιζε πολύ μεγαλύτερος ρόλος!) Καταπληκτικά αστραφτερή η Heather Hudson, υπέροχη η Sofia Loren.

Μια υπέροχη ιστορία που εξερευνά τα μύχια της ψυχής του άνδρα δημιουργού, που όλα όσα φτιάχνει, τα έργα, η κληρονομιά, η έμπνευσή και η πνευματική παραγωγή, του ανήκουν μόνο στο όνομα, γιατί στην πραγματικότητα όλα είναι απλά απόσταγμα ζωής και εμπειριών που τον μπολιάζουν μια ζωή οι μούσες του, οι γυναίκες της ζωής του. Η μάνα, η σύζυγος, η ερωμένη. Η φωνή της λογικής, η φιλοδοξία, η αξίες, τα θέλω, η κ@βλα του. Και μόνο όταν συμφιλιωθεί με την αλληλοσυγκρουόμενη φύση του, αφενός την ανάγκη του να συνυπάρξει, αφετέρου τη φυσική του έξη να καταναλώσει και να καταστρέψει τις μούσες του, τότε και μόνο τότε μπορεί να οριμάσει και να λυτρωθεί από τους δαίμονές του. Η ταινία σάρωσε τα βραβεία στο εξωτερικό. Και λίγα πήρε. Στη χώρα μας πάλι, φύλλο δεν κουνήθηκε. Τέτοιοι γκασμάδες είμαστε και τέτοιους γκασμάδες θέλουν να μας κρατήσουν. Έτσι τους βολεύει. Να είμαστε καθυστερημένοι πνευματικά και συναισθηματικά. Απλά μη το χάσεις.

Δεν του έβαλα πεντάρι καθαρό για ένα απλό λόγο : ήθελα και άλλο. Η ιστορία είχε ακόμα πολλά, πάρα πολλά να πει. Και κάποιοι χαρακτήρες και καταστάσεις σκιαγραφούνται ιδιαίτερα περιληπτικά. Ίσως να μη γινόταν αλλιώς. Αλλά έχω την αίσθηση ότι έπεσε τρελό ψαλίδι στο μοντάζ και είναι ειλικρινά κρίμα. Ειδικά τους χαρακτήρες των γυναικών, θα μπορούσαν να μας τους είχαν συστήσει με πολύ πιο ολοκληρωμένο τρόπο. Αλλά τελικά μαθαίνεις μονάχα όσα το τραγούδι και το χορευτικό της καθεμιάς, σου επιτρέπει. Άδικο. Για τις υπέροχες ιδέες και ερμηνείες. Αλλά από την άλλη, αυτή η μινιμαλιστική προσέγγιση είναι που σου εξάπτει τη φαντασία ακόμα περισσότερο. Και σου θυμίζει ότι οι γυναικείοι ρόλοι υπάρχουν για να λειτουργήσουν περισσότερο σαν σύμβολο και αρχέτυπο, παρά σαν καραμέλα για το μάτι.

Ρεζουμέ :
Για τέτοιες ταινίες φτιάχτηκε εξ αρχής το Hollywood! Κάνε στον εαυτό σου μια χάρη, ένα δώρο και πρόσφερέ του το θέαμα του “NINE”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: