Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Classics : Psycho 2 (1983)


Μάστορας : Richard Franklin
Παίχτες : Anthony Perkins, Vera Miles & Meg Tilly 
Με δυο λογάκια :
Ύστερα από 22 χρόνια ψυχιατρικής φροντίδα, ο Norman Bates βγαίνει ξανά στην κοινωνία και προσπαθεί να βάλει τη ζωή του σε μια σειρά. Όμως, οι αναμνήσεις από τα εγκλήματα του είναι ακόμα νωπές. Και η μνήμη της μητέρας του και όχι μόνο εξακολουθεί να τον καταδιώκει.



Αναλυτικότερα :
Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να βγει αυτό το sequel στο ίσως πιο επιτυχημένο και περιβόητο θρίλερ όλων των εποχών. Το αυθεντικό Psycho του Alfred Hitchcock έριχνε – και ρίχνει ακόμα – βαριά σκιά. Οι παραγωγοί ήθελαν εδώ και πολλά χρόνια μια συνέχεια, για να εξακολουθήσει το χρήμα να ρέει ανεμπόδιστα. Και ο Robert Bloch, ο συγγραφέας του αυθεντικού ομώνυμου διηγήματος που έγινε η θρυλική ταινία, δεν είχε καμιά όρεξη να γράψει ένα sequel καθώς το θεωρούσε εν ολίγοις «φτηνιάρικη» κίνηση. Όμως, τα συγγραφικά δικαιώματα, δέσμευαν τους παραγωγούς των στούντιο απέναντι στον μεγάλο συγγραφέα, για αυτό και η κατάσταση με την πολυαναμενόμενη συνέχεια του Psycho βάλτωσε για πολλά πολλά χρόνια. Ο καιρός πέρασε, ο Robert Bloch γέρασε, οι παραγωγοί ακόμη έβγαζαν φράγκα από το πρώτο Psycho και ακόμα τους έτρεχαν τα σάλια για περισσότερο χρήμα. Μέχρι που με μια νομική πιρουέτα κατάφεραν να προσπεράσουν τον σκόπελο των συγγραφικών δικαιωμάτων, «ρίχνοντας» εν ολίγοις τον συγγραφέα. Το σενάριο ετοιμάστηκε στο τάκα τάκα (από άλλον σεναριογράφο) οι ηθοποιοί μαζεύτηκαν, τα παλιά σκηνικά ξεσκονίστηκαν και οι κάμερες άρχισαν να τραβάνε. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Το Psycho 2 ξεκινάει με την απελευθέρωση του Norman Bates (που ακόμη τον υποδύεται ο γερασμένος Anthony Perkins και έμελλε να τον υποδυθεί για άλλα 2 sequels) ύστερα από 22 χρόνια εγκλεισμό σε άσυλο φρενοβλαβών. Επιστρέφει στα μέρη του, στο παλιό σπίτι και στο μοτέλ που μέχρι τότε το είχε αναλάβει ένας υπάλληλος ορισμένος από το δικαστήριο και εν ολίγοις του το είχε κάνει κάπως πιο στομπουρδελέ. Ο Norman αναλαμβάνει δουλειά σε ένα μαγειρείο ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ξαναφτιάξει το σπίτι και να αποκαταστήσει την επιχείρησή του. Όμως, παράξενα σημειώματα και τηλεφωνήματα που υποτίθεται ότι είναι από την νεκρή μητέρα του, θα τον αναστατώσουν. Κάποιος ή κάποιοι τον παρακολουθούν και κινούν γεγονότα πίσω από την πλάτη του. Ο ίδιος, αρχίζει να μπερδεύεται όλο και πιο πολύ. Και σύντομα, οι φόνοι ξαναρχίζουν.

Το Psycho 2 είναι γεμάτο ενδιαφέροντες χαρακτήρες ,ο καθένας με τα δικά του σκιώδη κίνητρα, πολλές ανατροπές και μυστήριο που απλώνεται σε πολλαπλά επίπεδα, αγωνία και αβεβαιότητα από το μέρος του θεατή που κρατάει μέχρι την πολύ δυνατή τελευταία σκηνή. Επιπλέον, έχει φρέσκο κόσμο στο ρόστερ (με καλύτερη όλων την πανέμορφη και μυστηριώδη Meg Tilly. Και βασικά, αν και σαφέστατα δεν μπορεί κανείς να το βάλει πιο πάνω από το πρωτότυπο, είναι ένα sequel καθόλα ψαγμένο και περιποιημένο που τιμά το βαρύ όνομα Psycho. Καλές (για την εποχή τους) σκηνές γραφικής βίας, καταπληκτική ατμόσφαιρα χάρη στα αυθεντικά σχεδόν στοιχειωμένα σκηνικά, δυνατό σενάριο (αν και κάποιοι διάλογοι είναι λιγάκι γκούφυ) βασικά, δεν σε αφήνει να ζητήσεις τίποτα παραπάνω. Συνίσταται ανεπιφύλακτα.

Σούζα τ' Αλουγάκι : 
Μετά την επιτυχία αυτής της ταινίας, ο Robert Bloch έγραψε επιτέλους το ομώνυμο διήγημα - συνέχεια στο Psycho, επίσης πολύ αξιόλογο σαν ανάγνωσμα, που όμως έχει τελείως διαφορετική ιστορία από αυτή της ταινίας. 

Πόσα πιάνει; 4 / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: