Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Robot & Frank


Μάστορας : Jake Schreier
Παίχτες : Peter Sarsgaard, Frank Langella, Susan Sarandon
Με δυο λογάκια :
Στο κοντινό μέλλον, ένας πρώην κλέφτης κοσμημάτων που πάσχει από τα πρώιμα στάδια της νόσου του Alzheimer, παίρνει δώρο από τα παιδιά του έναν υγειονομικό ρομποτικό «μπατλερ» προγραμματισμένο να προσέχει την υγεία του και να του βάλει ένα πρόγραμμα στη ζωή του. Όμως, ο υπέργηρος ήρωάς μας θα το εκπαιδεύσει για να επανέλθει στις κλοπές…


Αναλυτικότερα :
Μα πόσο απρόβλεπτη και παράξενη ταινία! Και πόσο ευχάριστο είναι να ξαναβλέπεις τον Frank Langella ενεργό όπως στα χρόνια της ακμής του και πλέον σαν αναγνωρισμένα εξαιρετικό υποκριτικό ταλέντο! Το τελευταίο είναι έκδηλο περισσότερο από ποτέ στο Robot & Frank που βασικά στηρίζεται ολάκερο στην ερμηνεία του βετεράνου ηθοποιού. Και παρότι οι υπόλοιπες ερμηνείες είναι εξίσου συμπαθέστατες, με τους πολύ καλούς James Marsden και Liv Tyler (τι είχε απογίνει αυτό το κορίτσι τόσο καιρό; Μας έλειψε!) στον ρόλο των παιδιών του, όπως και της Susan Sarandon στο ρόλο του ερωτικού ενδιαφέροντος (ένα love story που ξετυλίγεται με απρόσμενη αξιοπρέπεια, αντισυμβατικότητα και διακριτικότητα) εντούτοις, η ταινία είναι από την αρχή μέχρι το τέλος κύριος Frank Langella. Σεβασμός!

Τι κάνει το Robot and Frank να… χάνει λάδια; Είναι υπερβολικά παράξενο και αντισυμβατικό για το μέσο κοινό. Και οι συγκινήσεις του σερβίρονται σε ακριβή αναλογία με την ηλικία των πρωταγωνιστών του. Πολύ διακριτικά, συγκρατημένα, με λίγα λόγια αλλά πολλή ουσία που φαίνεται στα μικρά πράματα που ελάχιστοι προσέχουν. Καλοδεχούμενη η πολύ διακριτική αλληγορία με την αληθινή μας ζωή και τις αλλαγές που φέρνει η ψηφιοποίηση των πραγμάτων – αλλά ευτυχώς χωρίς ίχνος διδακτισμού και ηθικοπλασίας. Το Robot and Frank είναι ένα άρτιο όσο και παράξενο μείγμα έξυπνου χιούμορ, ρομάντζου και πικρίας με ένα twist επιστημονικής φαντασίας.

Πόσα πιάνει; 3,5 / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: