Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

I Am Bruce Lee


Μάστορας : Pete McCormack
Παίχτες : Daniele Bolelli, Paul Bowman & Richard Bustillo
Με δυο λογάκια :
ο Bruce Lee αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας πρωτοπόρος και από τους πατέρες των μεικτών πολεμικών τεχνών. Επιπλέον, σαν ο κορυφαίος martial artist διασκεδαστής που υπήρξε ποτέ. Αυτό το documentary αποκαλύπτει γιατί η φλόγα του Bruce Lee ακόμη καίει όπως τότε και προκαλεί έμπνευση και σεβασμό σε πολλούς πολλούς ανθρώπους. Μεγάλοι martial artists, αθλητές, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και παραγωγοί μιλάνε για το φαινόμενο.


Αναλυτικότερα :
εντάξει, είναι αδύνατον να είσαι αγόρι και να μην συμπαθείς τον Bruce Lee. Αν ισχύει το αντίθετο, κάτι δεν πάει καλά με σένα! Αυτό εδώ το documentary έρχεται να προστεθεί στα ήδη πολλά υπάρχοντα σχετικά με το θέμα. Και αν και είναι ομολογουμένως προσεγμένο και προσπαθεί να διαφοροποιηθεί λιγάκι, εστιάζοντας κυρίως στον πολιτισμικό αντίκτυπο που είχε η ζωή και το έργο του Bruce Lee, παρά σε λεπτομέρειες του βίου του, εντούτοις αυτή ακριβώς είναι και η αχίλλειος πτέρνα του. Είναι άλλο ένα ντοκυμαντέρ για τον Bruce Lee. Και μάλιστα από τα βαρετά, γιατί δεν μιλάει για αυτά που θέλει να ακούσει ο κόσμος, δηλαδή για τη ζωή, τις ταινίες και γαμάτα πράγματα που υπήρξε και έκανε ο θρυλικός ηθοποιός, αλλά για πιο... κουλτουροκαταστάσεις. Με άλλα λόγια, βαρετό.

Τι άλλο; δεν καταλαβαίνω γιατί στο ντοκυμαντέρ αυτό βάλανε να μιλήσει – μεταξύ πολλών άλλων – έναν πιτσιρικά που κάνει... skateboard (εντάξει μεν, σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά γαμώτη μου, αν κοτζάμ μαντράχαλος ακόμη κάνεις πατίνι, ε, είσαι για τον πούτσο ρε αδερφέ! No respect from me!) και τον τραγουδιστή των Black Eyed Peas. Δηλαδή καμία σχέση. Πάντως οι φαν των μεικτών πολεμικών τεχνών μάλλον θα το χαρούνε ιδιαίτερα, καθώς οι περισσότεροι των ομιλητών ανήκουν σε αυτόν τον χώρο. Και δίνει πολλή έμφαση σχετικά με την επιρροή που είχε η πολεμική τέχνη του Bruce Lee, στις μεικτές πολεμικές τέχνες, μάλιστα παραθέτοντας πολλά παραδείγματα από κινήσεις του τότε, που είναι αυτούσιες με αυτές που χρησιμοποιούν τώρα. Πέραν τούτου, μάλλον τίποτα. Το I Am Bruce Lee είναι συμπαθες, αλλά δεν έχει τίποτα καινούριο να προσθέσει ή να αποκαλύψει.

Πόσα πιάνει; 2,5 / 5 

1 σχόλιο:

Thanos S. είπε...

sapio... to paradexomai... kai kses tin agaph muo ston bruce lee, to jeet kune do kai tis taineies toy kai genika tis polemikes texnes alla pragmatika SAPIO