Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Outpost : Black Sun


Μάστορας : Steve Barker
Παίχτες : Richard Coyle, Catherine Steadman & Clive Russell
Με δυο λογάκια :
Ένα πανούργο σχέδιο των ναζί, που αφορά την δημιουργία μιας αθάνατης στρατιάς. Σε μια εμπόλεμη ζώνη στα βαλκάνια, οι δυνάμεις του NATO προσπαθούν να αντιμετωπίσουν έναν άτρωτο εχθρό που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του. Μέσα σε όλα αυτά, η Helena, μια θαραλλέα ερευνήτρια θα προσπαθήσει να βρει την αλήθεια. Ο δρόμος της θα τη φέρει σε ένα εγκατελειμμένο Γερμανικό οχυρό στο οποίο βρίσκεται κρυμμένη η διαβολική συσκευή που φτιάχτηκε για να φέρει την άνοδο του 4th Reich.


Αναλυτικότερα :
Αρκετά χρόνια μετά το πρώτο, επικό και cult "Outpost" – ήταν από τα πρώτα review στην Καμαριέρα όπου είχα ξεκινήσει να επικολλώ το ποστερ της ταινίας στο κείμενο, έρχεται από το πουθενά το σίκουελ. Λοιπόν, η νέα προσπάθεια δείχνει με την πρώτη ματιά αρκετά φιλόδοξη, καθώς επεκτείνει πολύ την ιστορία του πρώτου και δίνει μια ορίτζιναλ και τελείως διαφορετική ιστορία για την συνέχεια. Εν μέρει εντυπωσιάζει. Παρά την εμφανώς περιορισμένη οικονομικά παραγωγή, τα πλάνα και οι στοιχειωμένες τοποθεσίες μιλάνε από μόνες τους. Και οι ερμηνείες, σε συνδυασμό με την έξυπνη απόφαση να μπει στον πρωταγωνιστικό ρόλο ένας πολύ αντισυμβατικός γυναικείος χαρακτήρας (στον ρόλο η πολύ καλή Catherine Steadman που έγινε πρόσφατα πολύ γνωστή από το "Salmon Fishing in the Yemen") – αν μη τι άλλο κινεί το ενδιαφέρον.

Επειδή ακριβώς, είναι απευθείας συνέχεια του πρώτου και δεν αναμασάει το υλικό του πρωτότυπου, μια γνωριμία με το πρώτο Outpost μάλλον χρειάζεται. Εντάξει, παλιά ταινία, αλλά είναι παιχνιδάκι να την κατεβάσεις ή να την νοικιάσεις και πραγματικά αξίζει τον κόπο. Προσωπικά την αγόρασα κοψοχρονιά από τις προσφορές ενός dvd club. Λοιπόν, αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που μπορεί να αποθαρρύνει τον κόσμο που δεν γνωρίζει το πρωτότυπο, να απολαύσει τη συνέχεια. Αν και επισήμως είναι αυτοτελές, στην ουσία μάλλον δεν είναι. Το σενάριο είναι πρωτότυπο και έξυπνο, οι χαρακτήρες είναι ενδιαφέροντες και ο καθένας έχει τη δικιά του ατζέντα, η σκηνοθεσία και οι φωτογραφία είναι συμπαθείς και κρατούν την ταινία ψηλά, παρά τα μέτρια make up και computer εφέ. Η επιστροφή στο αυθεντικό οχυρό γίνεται αργά, ατμοσφαιρικά και μεθοδικά και με τον ίδιο τρόπο μας αποκαλύπτονται τα ενδόμυχα μυστικά του. Όλα κι όλα, το Outpost Black Sun είναι ένα αξιοπρεπέστατο ιβρύδιο θρίλερ / επιστημονικής φαντασίας.

Ίσως και το τελευταίο είναι που μπορεί να ξενίσει λίγο τους φανς του πρωτότυπου. Η συνέχεια ανεβάζει πολύ τους τόνους της επιστημονικής φαντασίας, ειδικά στο φινάλε, κατεβάζοντας ταυτόχρονα κατά πολύ το horror στοιχείο. Σε συνδυασμό με την πολύ γρήγορα γνωριμία με τους «κακούς» της υπόθεσης – εφόσον θεωρούνται γνωστοί από την προηγούμενη ταινία, τις λίγες και αδύναμες σπλάττερ σκηνές, αλλά και το παράξενο και λιγάκι τζούφιο τελευταίο κομμάτι της ταινίας, κάνει την ταινία να ξεφουσκώνει σημαντικά προς το τέλος της. Παρόλα αυτά, το σύνολο κινείται ακόμη σε ψηλά επίπεδα.

Ρεζουμέ :
Όχι τόσο καλό σαν το πρώτο, αλλά ακόμη ατμοσφαιρικό, ζόρικο και cult. Και με καλύτερο σενάριο που θα έχει και συνέχεια. Αναμένουμε.

Πόσα πιάνει; 3 ¾ / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: