Σάββατο 30 Απριλίου 2011

WANTED


Σενάριο : Mark Millar
Σχέδιο & Μελάνια : J.G.Jones
Χρώμα : Paul Mounts
Εκδοτική : ANUBIS Graphic Novels
Με δυό λογάκια :
Ο Wesley Gibson ζει μια ζωή σιωπηλής απόγνωσης. Η δουλειά του είναι ένα μεγάλο αδιέξοδο. Η κοπέλα του τον απατά. Ο ίδιος είναι τόσο υποχόνδριος ώστε νομίζει πως κουβαλά πάνω του κάθε λογής ασθένεια, από κοινό κρυολόγημα μέχρι καρκίνο. Ο κόσμος του είναι βυθισμένος στην απελπισία. Υπάρχει όμως και ένας άλλος κόσμος, κρυμμένος μόλις λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια εκείνου που ο Wesley θεωρεί ζωή του. Τι θα συμβεί μόλις ανοίξουν τα μάτια του, μόλις ο αληθινός μηχανισμός του κόσμου φανερωθεί μπροστά του; τι θα συμβεί όταν ο Wesley Gibson μεταμορφωθεί από τον πιο καταπιεσμένο φουκαρά στον νούμερο ένα καταζητούμενο υπερ-εγκληματία;

Αναλυτικότερα :
Πήρα αυτό το graphic novel σαν δωράκι από τον Volrath, κάτι για το οποίο τον ευχαριστώ πολύ. Είχα δει εδώ και κάτι χρονάκια την ομώνυμη ταινία με τους Morgan Freeman & Angelina Jolie, μάλιστα της είχα γράψει και review ΕΔΩ. Κατά τα άλλα, γνώριζα ότι είχε comic καταβολές, αν και δεν είχα μπει στον κόπο να το ψάξω παραπάνω. Είχα περάσει καλά με την ταινιούλα και αυτό μου αρκούσε. Όπως και να έχει, πέρα από την αυτονόητη διασκέδαση και ένα απρόσμενο rewind σε πρώτερες κινηματογραφικές αναμνήσεις, τούτο δω το βιβλιαράκι αποτελεί και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα αναλυτικότατο review. Πάμε λοιπόν!

Εξωτερική Εμφάνιση : όπως λέει και το ρητό, δεν πρέπει να κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του. Αυτό, αν μη τι άλλο ισχύει στο WANTED. Το μέτρια σχεδιασμένο εξώφυλλο είναι σαφώς κατώτερο από το πραγματικό αισθητικό περιεχόμενο του graphic novel. Τολμώ να πω ότι είναι σαφέστατα κατώτερο και από το πλέον μέτριο καρέ του εσωτερικού! Ευτυχώς, το οπισθόφυλλο είναι πολύ καλύτερο. Κατά τα άλλα, είναι σαν βιβλιαράκι μια χαρά καλοστεκούμενο και γυαλιστερο.

Δέσιμο : κλασική κακή δουλειά της ANUBIS, με φτηνή θερμοκόλληση που θα σε πουλήσει την... 2η με 3η φορά που θα ανοιγοκλείσεις το βιβλιαράκι! Όσον αφορά τη δική μου κόπια, το εξώφυλλο αρμενίζει ξεχωριστά παρέα με το οπισθόφυλλο και όλες οι υπόλοιπες σελίδες συγκρατούνται προσωρινά από μια λωρίδα κόλλας που αποσπάστηκε από το εσωτερικό της ράχης και ελπίζω να κρατήσει αρκετά και να μη γίνουν οι σελίδες του τελείως φύλλο και φτερό, τουλάχιστον μέχρι να το πάω για βιβλιοδεσία.

Μετάφραση : πάσχει. Το σενάριο (αναλυτικότερα για αυτό παρακάτω) είναι σαφέστατα για ενήλικους. Ως τούτου, είναι υπερ-φορτωμένο με βωμολοχίες που μια χαρά ακούγονται – και διαβάζονται – στα Αγγλικά. Όμως, η αδέξια Ελληνική μετάφραση υπολείπεται σαφώς αισθητικά μπουχτίζοντάς μας με φράσεις μαργαριτάρια τύπου “Μπες στο γαμημένο αμάξι, γαμημένε καργιόλη”. Πέραν τούτου, είναι τουλάχιστον διεκπαιρεωτική και μεταφέρει επαρκώς στον αναγνώστη (αν και λίγη δημιουργική φαντασία πιθανώς θα χρειαστεί!) τα νοήματα που ήθελαν να περάσουν οι δημιουργοί μέσω των διαλόγων. Πάντως, αν διαθέτεις επαρκή γνώση της Αγγλικής, δε μπορώ να μη σου συστήσω το πρωτότυπο αντί του μεταφρασμένου.

Σενάριο : ουάου! Ο Mark Millar ξεψαχνίζει τις superhero comic καταβολές του και φτιάχνει το απόλυτο anti-superhero graphic novel, σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σκηνικό όπου οι κακοί έχουν επικρατήσει και οι απανταχού υπερ-ήρωες αποτελεούν υπόθεση τόσο τελειωμένη που ακόμα και η ανάμνησή τους έχει εξαλειφθεί από τον κόσμο. Όλοι οι χαρακτήρες εδώ είναι κακοί, ΚΑΚΟΙ καριόληδες που γνήσια απολαμβάνουν τα βίτσια και τις αμαρτίες που αφειδώς διαπράττουν. Το WANTED ουσιαστικά αποτελεί μίνι αυτοτελή σειρά που ολοκληρώθηκε σε 6 τευχάκια και τούτο εδώ το τομάκι μας προσφέρει αυτό ακριβώς : τα 6 τευχάκια μαζεμένα. Το σενάριο απογειώνεται μέχρι και το 4ο τεύχος, προτού αρχίσει να “πέφτει” στο 5ο και κάνει κοιλιά στο 6ο, ολοκληρώνοντας με έναν καλό τρόπον τινά “φιλοσοφικό” επίλογο, που σε πολλούς θα θυμίσει αισθητικά τον επίλογο της πρώτης Matrix ταινίας. Για να ξεκαθαρίσω κάτι : οι πολλές και εξόχως πρωτότυπες ιδέες δεν λείπουν από το WANTED. Απεναντίας, η υπερπληθώρα τους αποτελεί το αδύνατο σημείο του!

Κοινώς, οι δημιουργοί προσπαθούν να στριμώξουν πάρα πολλά σε πολύ περιορισμένο χώρο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καθολικά επιφανειακή αντιμετώπιση των γεγονότων και των χαρακτήρων της κατά τα άλλα πολύ καλής ιστορίας. Φαινόμενο που κορυφώνεται από το 5ο τεύχος και μετά, όπου σε ρυθμούς “άιντε να ξεμπερδεύουμε” ξεπαστρεύονται σημαντικότατοι χαρακτήρες, ενίοτε σε ένα και μόνο καρέ, με αποκορύφωμα την πολύ απογοητευτική “τελική μάχη”. Πολλά υποσχόμενοι χαρακτήρες ποτέ δεν αναπτύσσονται επαρκώς, κοσμογονικά πράγματα συμβαίνουν στο πατ κιούτ. Σχεδόν τα πάντα γίνονται μονολεκτικά και βεβιασμένα. Ήθελε τουλάχιστον το διπλάσιο χώρο η ιστορία προκειμένου να ξεδιπλώσει όπως θα έπρεπε τις αρετές της και να “αναπνεύσει”.

Ρεζουμέ :
Αν εξαιρέσεις τις επιμέρους αδυναμίες του, το WANTED είναι γεμάτο από απίθανα και εξαιρετικά πρωτότυπα concepts. Ξεχειλίζει γαμάτη κακία, αντρίλα, θράσος και attitude και εν τέλει, εκτελεί αξιοπρεπέστατα το σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε. Να είναι ένα διασκεδαστικότατο roller coaster βιας, σεξ και υπερεγκληματικότητας, που κατευθύνεται από έναν κοφτερά ευφυή και συνειδητοποιημένο νου.

Σούζα τ΄ Αλουγάκι :
To μπαμπάτσικο (192 σελίδες) τομάκι συμπληρώνεται από extra art, εναλλακτικά & συλλεκτικά εξώφυλλα τευχών, πορτρέτα χαρακτήρων και εναλλακτικές & επιπλέον σκηνές που δεν συμπερηλήφθηκαν στο τελικό αποτέλεσμα.

Πόσα πιάνει; για την πρωτοτυπία και το attitude και μόνο, 4 / 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: