Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Valhalla Rising (Ο Κατακτητής)


Μάστορας : Nicolas Winding Refn
Παίχτες : Mads Mikkelsen, Maarten Stevenson and Alexander Morton
Πόσα πιάνει; δεν γίνεται να βαθμολογηθεί
Με δυό λογάκια :
Ένας μονόφθαλμος, βουβός πολεμιστής κρατιέται για χρόνια αιχμάλωτος από έναν Νορβηγό πολέμαρχο που τον βάζει να αγωνίζεται σε βάρβαρες μονομαχίες. Με την βοήθεια ενός νεαρού σκλάβου δραπετεύει και σαλπάρει με μια ομάδα Χριστιανών Viking πολεμιστών για τους Άγιους Τόπους. Όμως, εκεί που καταλήγουν είναι μια άγνωστη γη με πολλά μυστικά. Σύντομα θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν τη φριχτή αλήθεια και ο Μονόφθαλμος θα μάθει την αληθινή του μοίρα και εαυτό.

Αναλυτικότερα :
Ένα πράμα μόνο σε λέω : ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΘΕΙΣ (από το απαράδεκτο poster και γενικό promotion της ταινίας) και το περάσεις για κάποιο επικό ταινιάκι τύπου “300”. Το λέω επειδή κάπως έτσι πλασάρεται. Δηλαδή καμία σχέση. Με ελάχιστους ηθοποιούς, δίχως σχεδόν καθόλου διαλόγους, παράξενα πλάνα και φωτογραφία, σουρεαλιστικά σκηνικά, βία που σπάει κόκαλα με τη βαρβαρότητα και την αμεσότητά της και υπόθεση που απλά... τη μεταφράζει ο κάθε θεατής όπως θέλει, το “Valhalla Rising” είναι πάνω από όλα ένα αργό, δύσκολο και κατάλληλο για πολύ περιορισμένο κοινό, έργο. Βασικά, η υπόθεση είναι ένα ταξίδι σε αρχέγονα συναισθήματα και εικόνες. Λειτουργεί καθαρά σε ενστικτώδες και αρχέγονα συμβολικό επίπεδο. Μάλλον θα το εκτιμήσουν περισσότερο όσοι αρέσκονται σε αντίστοιχα Γιαπωνέζικα εγκεφαλικά τριπάκια – τύπου “Oldboy” - παρά οι κλασικοί επικάδες που βασικά δεν θα καταλάβουν τίποτα σχετικά με ότι συμβαίνει. Επειδή απλά δεν υπάρχει τίποτα αντικειμενικό, τίποτα που να εξηγείται με κάποια “συμβατική” φόρμα.

Όλα τα λεφτά για την ερμηνεία του Mads Mikkelsen. Οι εκφράσεις του προσώπου και βασικά το όλο του παρουσιαστικό είναι απόλυτα ψαρωτικό και βαστάει όλη την ταινία στις πλάτες του (δεδομένου ότι το 50% των πλάνων είναι κοντινά στο χαρακωμένο πρόσωπο και το βγαλμένο του μάτι). Το “Valhalla Rising” είναι ένα βίαιο, σουρεαλιστικό, μινιμαλιστικό από κάθε άποψη τριπάκι, σαν τις παλιές ταινίες του Herzog. Κοινώς, ή το αγαπάς ή το μισείς. Εγώ σας προειδοποίησα. Όσοι πιστοί (στον Odin) προσέλθετε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: