Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

The Town


Μάστορας : Ben Affleck
Παίχτες : Ben Affleck, Rebecca Hall and Jon Hamm
Με δυό λογάκια :
Ένας βετεράνος κλέφτης τραπεζών προετοιμάζει την επόμενη ληστεία του. Όμως ταλανίζεται ανάμεσα στα συναισθήματά του για ένα προηγούμενο θύμα του, τους ανθρώπους του κοντινού του περιβάλλοντος που τον κρατούν καθηλωμένο στα λάθη του παρελθόντος και στις αυξημένες απαιτήσεις που προκύπτουν καθώς ο κλοιός του FBI σταδιακά κλείνει γύρω από αυτόν και τη συμμορία του...

Αναλυτικότερα :
Τώρα, να σας πω ότι εντυπωσιάστηκα όταν πρωτοείδα / άκουσα για το "The Town", ψέματα θα είναι. Δηλαδή εντάξει. Άλλη μια ταινία με ληστείες τραπεζών, με μετανοημένους εγκληματικούς εγκέφαλους, ένα καταδικασμένο ρομάτζο, προετοιμασία για το τελευταίο κόλπο που πάντα όμως στην πορεία στραβώνει και ένα μπαμπάτσικο κυνηγητό με αυτοκίνητα και περιπολικά μέσα στην πόλη. Και στο τέλος το happy end. Δε σας συνόψισα πάνω κάτω πώς έχει κάθε ταινία του είδους; Σαφώς. Το “The Town” ξεφεύγει από αυτή τη μανιέρα; Όχι. Οπότε, υπάρχει λόγος να το δεις; Παραδόξως, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ένα ηχηρότατο ΝΑΙ!!! Οι αποθεωτικές κριτικές ήταν ένα πρώτο καλό σημάδι. Βέβαια, όπου ακούω πολλά κεράσια, τείνω να είμαι κάπως δύσπιστος. Και ο Ben Affleck είναι ένα παιδί που – κακά τα ψέματα – ταλέντο έχει και συγγραφικά και υποκριτικά, αλλά στο 99% των περιπτώσεων βαριέται να το χρησιμοποιήσει (υποθέτω ότι κανένας μας δε θέλει τα θυμάται τα απαραμίλλου κάλλους “Gigli”, " "Daredevil" και "Jersey Girl") Μια από τις λίγες φορές που το κάνει, είναι εδώ.

Κατ' αρχήν, σαν ηθοποιός : κουμπώνει άψογα την περσόνα του στο ρόλο του ιρλανδέζικης καταγωγής ληστή. Από τη φάτσα, τις εκφράσεις, τους μαννερισμούς, την προφορά, τα πάντα όλα. Ο άνθρωπος το'χει. Σαν σκηνοθέτης : σε αυτή τη δεύτερη προσπάθειά του (η πρώτη ήταν στο απρόσμενα καλό "Gone Baby Gone") δείχνει σημάδια κατακόρυφης βελτίωσης. Η σκοτεινή και διεφθαρμένη Βοστόνη του Affleck θυμίζει σαφέστατα Martin Scorsese, αλλά και Robert DeNiro. Ναι, είναι τόσο καλό. Όσο υπάρχει τράπουλα, θα βγαίνουνε ρηγάδες και όσο υπάρχουν δάσκαλοι θα βγαίνουν μαθητάδες. Έτσι πρέπει.

Υπέροχη – και πανέμορφη - η Rebecca Hall σαν το θύμα ληστείας αλλά και μετέπειτα ερωτικό αντικείμενο πόθου μεταξύ του ληστή Doug και του πράκτορα του FBI που τον καταδιώκει. Καταπληκτικός ο (αλήθεια, γιατί?) ακριβοθώρητος Jeremy Renner, σαν τον βαθιά συναισθηματικό όσο και διαταραγμένο και προβληματικό παιδικό φίλο (και νούμερο 2 της συμμορίας) του Doug. Απροσδόκητη στην ερμηνεία της και η Blake Lively, σαν η “εξώλης και προώλης” μάνα του εξώγαμου παιδιού του πρωταγωνιστή.

Ρεζουμέ :
Χαίρομαι ειλικρινά με τις ταινίες που κάνουν την έκπληξη – με την καλή έννοια. Και το “The Town” είναι σαφέστατα μια από αυτές. Βασικά είναι το "Goodfellas” της εποχής του. Και αυτό από μόνο του λέει πολλά...

Πόσα πιάνει; 4 / 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: