Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Heroes of the Fallen Lands

Συγγραφέας : Mike Mearls, Bill Slavicksek, Rodney Thompson
Εκδοτική : Wizards of the Coast
Τιμή : 20 ευρώ
Με δυό λογάκια :
Πρόκειται για το πρώτο “Player's Handbook” της σειράς D&D Essentials που αποσκοπεί να βάλει καινούριο κόσμο “με το μαλακό” στον κόσμο του Dungeons & Dragons, ή απλά να προσφέρει σε όσους μπούχτισαν από τις αμέτρητες επιλογές, άρθρα, errata σε βαθμό υστερίας κλπ που έχουν ήδη βγει, εύκολους και πρακτικούς τρόπους ώστε να φτιάξουν χαρακτήρες και να απλά να παίξουν.

Αναλυτικότερα :
Έχω την αίσθηση ότι ακόμα και σήμερα αν ρωτήσει κανείς κάποιον ιθύνοντα νου της Wizards, “Γιατί ακριβώς βγάλατε τη σειρά Essentials?” θα δυσκολευτεί να απαντήσει. Οπότε, εφόσον έχει γίνει ψιλομπάχαλο το σκηνικό και με δεδομένη την κατώτερη-του-αναμενόμενου-επιτυχία-των-Essentials καθώς και την περιορισμένη τους υποστήριξη (ακόμα παζαρεύουν όσον αφορά το αν θα συμπεριληφθεί το περιεχόμενο των Essentials στον Character Generator, ίσως μέχρι να δημοσιευτεί αυτό το άρθρο να έχει ήδη βγει) υποθέτω ότι είναι θέμα του καθενός μας να ερμηνεύσει αυτά τα προϊόντα όπως θέλει. Κοινώς, το θέμα περιορίζεται στο τόσο απλοϊκό αλλά πρακτικό ερώτημα : “δουλεύει αυτό το βιβλίο?”

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι δυο λόγοι ύπαρξης των Essentials συνοψίζονται σε αυτά που έγραψα στην παράγραφο “με δυο λογάκια”. Αφενός, γίνεται πλέον της πουτάνας το μαγκάλι με τα errata. Η Wizards είναι περισσότερο υστερική από ποτέ με τις απανωτές διορθώσεις και αναθεωρήσεις του περιεχομένου που έχει δημοσιεύσει. Φυσικά, δεδομένου ότι αυτά τα errata “περνάνε” αυτόματα στον Character Generator, θεωρούν ότι είναι μικρό το κακό. Κατ'αυτούς οι περισσότεροι παίκτες του D&D (τουλάχιστον οι περισσότεροι από αυτούς που τους ενδιαφέρουν αγοραστικά) έχουν ήδη πάψει εδώ και καιρό να... διαβάζουν βιβλία ή να... γράφουν χαρακτήρες. Απλά περνάνε τις επιλογές τους στον Generator, εκτυπώνουν τον χαρακτήρα και voila. Όμως, αυτό είναι μονάχα εν μέρει σωστό. Κατ' εμέ είναι μια πραγματικότητα που απευθύνεται σε ένα αυστηρά περιορισμένο κοινό σε ηλικία αλλά και σε τόπο. Εντάξει, ο 15χρονος θα το κάνει. Κάποιος πιο “βετεράνος” παίκτης / DM που έχει συνηθίσει 10, 20 ακόμα και 30 χρόνια να διαβάζει βιβλία και να χρησιμοποιεί μολυβάκι, γόμα και ξύστρα θα το κάνει; Χλωμό. Κατ' αντιστοιχία, Αμερικάνοι και Άγγλοι παίκτες είμαι σίγουρος ότι όχι μόνο χρησιμοποιούν τον Generator, αλλά του πετάνε τα μάτια έξω. Οι Έλληνες; Ακόμα πιο χλωμό...

Αφετέρου, η μπάλα χάθηκε με τα βιβλία. Θέλω να πω, έβγαλαν πάρα πολλά βιβλία μέσα σε πολύ λίγο χρόνο. Τώρα που ολίγον τι χαλάρωσαν τους ρυθμούς τους (λόγω του δυσμενούς οικονομικού σκηνικού;) μπορώ να παρακολουθήσω καλύτερα τις κινήσεις και τις κυκλοφορίες τους και – να πω την αλήθεια – να τις ευχαριστηθώ περισσότερο. Μέχρι πρότινος, με έπιανε πονοκέφαλος και μόνο στο ενδεχόμενο να διαλέξω powers για τον οποιονδήποτε χαρακτήρα. Χώρια που έχω την αίσθηση ότι το όλο σκηνικό με τις powers είναι τελικά πολύ κακό για το τίποτα. Το 90% και βάλε αυτών, κάνουν απλά ένα στάνταρ ποσό ζημιάς και επιβάλλουν στον αντίπαλο μια condition (τύπου dazed, immobilized, stunned κλπ) Απλά, στις διάφορες powers αλλάζουν το τελευταίο κομμάτι. Με άλλα λόγια, τελικά δεν έχει και τόσο πολλή σημασία σε τελική ανάλυση το ποιά power θα διαλέξεις, καθώς κατά 90κάτι% κάνουν την ίδια δουλειά. Οπότε, τζάμπα ο χρόνος που θα ξοδέψεις διαλέγοντας και μετροφυλλώντας δεκάδες ακριβοπληρωμένα hardbound βιβλία.

Δεν θέλω καθόλου να ανακατευτώ με τον “πόλεμο” (αν υφίσταται ακόμα) μεταξύ 3ης και 4ης έκδοσης. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η 3η έκδοση ταιριάζει περισσότερο στην αισθητική μου, καθώς ποτέ δεν ήμουν φαν των high fantasy campaigns (τα οποία η 4η έκδοση τα θεωρεί προφανώς μονόδρομο) και για αυτό την προτιμώ. Σπίτι μου έπαιζα, παίζω και ΘΑ ΠΑΙΖΩ 3η έκδοση / Pathfinder. Για D&D one-shots, exhibitions σε εκθέσεις, μαγαζιά κλπ θα προτιμήσω την 4η έκδοση. Επειδή με βολεύει στο πρακτικό κομμάτι περισσότερο. Απλά τα πράματα. Υπό αυτό το πρίσμα, η σειρά των Essentials ανέκαθεν με ενδιέφερε και για αυτό επένδυσα σε αυτήν. Τώρα το κατά πόσο ενδιαφέρει και άλλους, αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.


Το “Heroes of the Fallen Lands” είναι το πρώτο σε σειρά προϊόν από τη σειρά Essentials. Σκοπός του είναι να επιτρέψει στον παίκτη να φτιάξει τους 4 “κλασικούς” βασικούς χαρακτήρες του D&D (fighter, cleric, wizard, rogue) και παράλληλα να μάθει σε επαρκή βαθμό το κομμάτι των κανόνων του παιχνιδιού που τον αφορά. Αναλυτικότερα, το βιβλιο απαρτίζεται από τα ακόλουθα κεφάλαια :

Introduction
Μικρό κεφάλαιο, που αφορά μονάχα όσους δεν έχουν έρθει ποτέ στο παρελθόν με παιχνίδια ρόλων. Κοινώς, με τρόπο γενικόλογο και συνηθισμένο μεν, κατανοητό δε, εξηγεί τι είναι τα roleplaying games, ποιός είναι ο ρόλος των παικτών, του DM κλπ. Προσπερνάμε, με συνοπτικές διαδικασίες.

Chapter 1 : Game Overview
Πάνω κάτω τα ίδια με την εισαγωγή, απλά πλέον μπαίνει σταδιακά ολοένα και περισσότερο στο θέμα και ξεκαθαρίζει άμεσα τις βασικές αρχές στις οποίες είναι χτισμένο το σώμα κανόνων του D&D και η λογική πίσω από αυτό. Εξηγεί έννοιες όπως levels, tiers of play, checks, rolls. Όλα αυτά συνοδεύονται και από ένα πρακτικό υπόδειγμα παιχνιδιού. Συνεχίζει εξηγώντας συνοπτικά τα βασικά της μάχης, τις βασικές επιλογές των παικτών και άλλων κανόνων που καλύπτουν θέματα όπως hit points & healing, rest & recovery κλπ. Βασική – κατά τη γνώμη μου – παράλειψη εδώ είναι ότι δεν αναφέρει καν περισσότερα θέματα που αφορούν άμεσα τους παίκτες. Κάποιος που δεν έχει ιδέα από τους κανόνες, θα διαπιστώσει έκπληκτος (εφόσον το αντιληφθεί!) ότι υπάρχει πολύ περισσότερο ψωμί, όπως οι επιλογές charge, shift, total defense, run, οι κανόνες για τα cover & concealment και τόσα άλλα που δυστυχώς αναφέρονται μονάχα στο glossary του βιβλίου. Όλα αυτά – και πολλά περισσότερα – είναι βασικά κομμάτια του παιχνιδιού που αφορούν ΑΜΕΣΑ τον παίκτη και θα έπρεπε να αναλύονται και εδώ και όχι μόνο στα Dungeon Master's Kit και Rules Compendium.

Chapter 2 : Making Characters
Αναλύονται τα βήματα δημιουργίας χαρακτήρα (γουστάρω ΠΑΡΑ πολύ το πόσο εύκολο και γρήγορο είναι πλέον να φτιάξεις χαρακτήρα) καθώς και οι βασικές αρχές που διέπουν τον καθένα, οι ρόλοι τους κλπ. Ακολουθεί η ανάλυση των abilities (μαζί με 3 προεπιλεγμένα σετ από ability scores), των defenses, initiative, base attack & damage values κλπ, γενικώς, αναλύεται το κάθε τι που αναφέρεται στο φύλλο χαρακτήρα. Χρήσιμο και πολύ πρακτικό κομμάτι.

Ακολουθεί η ανάλυση των alignments, που όπως και η εισαγωγή αφορά μονάχα όσους δεν έχουν ξαναπαίξει ποτέ D&D, συνεπώς την προσπερνάμε στα γρήγορα. Ένα πράγμα με χαλάει, που αντανακλά το βασικό μειονέκτημα των Essentials και της 4ης έκδοσης γενικώς : αντιπροσωπεύεται από τη φράση : “If you pick an alignment for your character, you should pick either good, or lawful good”. Κοινώς, πλέον μπαίνει ένα μεγάλο φρένο στην δημιουργικότητα και την φαντασία από μέρους του παίκτη. Όλοι πλέον πρέπει να είναι καλά παιδιά που να πηγαίνουν μαζί χεράκι χεράκι στο dungeon. Τέρμα οι evil χαρακτήρες. Τέρμα οι χαρακτήρες που φεύγουν σημαντικά από το “τυπικό” της κλάσης τους. Η τέταρτη έκδοση προσφέρει πολλές επιλογές για να φτιάξεις έναν χαρακτήρα, αρκεί να είναι ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΕΚΕΙΝΟΙ, όχι όπως θες εσύ. Αυτό το πλαίσιο βέβαια, καλύπτει 9/10 ίσως και παραπάνω από τους χαρακτήρες που οι παίκτες θα έφτιαχναν έτσι και αλλιώς. Αλλά όσον αφορά τους υπόλοιπους, τι;

Το κεφάλαιο συνεχίζει με οδηγίες και παραδείγματα σχετικά με τις τελειωτικές πινελιές που θα βάλει ο παίκτης στον χαρακτήρα του. Εμφάνιση, χαρακτήρας, μαννερισμοί, εξοπλισμός, υπόβαθρο, θρησκεία (με αναφορά στους βασικούς θεούς του D&D). Τελειώνει με έναν αναλυτικό οδηγό των βημάτων που κάνεις για να ανεβάσεις το επίπεδο του χαρακτήρα σου.

Chapter 3 : Understanding Powers
Είναι ένα κεφάλαιο αποκλειστικά αφιερωμένο στις powers, που ως γνωστόν θα απασχολήσουν όλους τους παίκτες, ανεξάρτητα της κλάσης που θα επιλέξουν. Ότι μπορεί να αφορά τις powers αναλύεται εδώ ξεκάθαρα και διεξοδικά. Μου αρέσει που οι κανόνες παίρνουν μια γραμμή πλεύσης πιο κοντά στη συντομία και στην πρακτικότητα του θέματος και ας λειτουργεί αυτό εις βάρος του ρεαλισμού. Αυτό το πνεύμα είναι διάσπαρτο στα Essentials και αντανακλάται και στις powers αλλά και στα “βασικά” των κανόνων εντός και εκτός μάχης. Οι keywords είναι λίγες, κοινές σε πολλές περιπτώσεις και δεν αφήνουν περιθώρια για αμφιβολίες και παρερμηνείες. Παράλληλα, είναι υπερβολικά εύκολο να απομνημονεύσεις όλα όσα χρήζουν απομνημόνευσης, καθώς είναι γραμμένα σε ιδιαίτερα “λογική” μορφή. Κακά τα ψέμματα : είναι πλέον παιχνιδάκι να μάθεις το πως παίζεται το D&D. Και αυτό δε μπορεί παρά να είναι καλό.

Chapter 4 : Character Classes
Είναι το πλέον μεγαλύτερο κεφάλαιο του βιβλίου. Στις σελίδες του θα μάθεις με ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΑΤΟ τρόπο να φτιάχνεις Clerics, Fighters (δυο ειδών, Slayer & Knight) Rogues και Wizards. Όλα είναι γραμμένα με πολύ προσεγμένο και ιδιαίτερα κατανοητό τρόπο, όπως και το τι παίρνεις σε κάθε level. Πλέον, κάθε χαρακτήρας ανεβαίνει με βάση ένα character table, όπως ήταν και στην 3η έκδοση. Οι χαρακτήρες είναι στο σύνολό τους πιο απλοί και πρακτικοί σε σχέση με τους αντίστοιχους του “Player's Handbook”. Οι Rogues και Fighters χάνουν τις daily powers, έχουν λιγότερες encounter powers που μπορούν μελλοντικά να τις χρησιμοποιήσουν περισσότερες φορές. Είναι μια αλλαγή που προσωπικά την βρίσκω ιδιαίτερα αναζωογονητική, καθώς επιτέλους επιτρέπει σε έναν παίκτη να φτιάξει έναν απλό χαρακτήρα και να παίξει, χωρίς να ξεματιάζεται με ένα 20σέλιδο διαφορετικών utilities & powers.

Οι Wizard & Clerics αντίστοιχα ανακτούν τα magic schools & τα domains τους, όπως και οι αντίστοιχοι της 3ης έκδοσης, οπότε τους νιώθεις λιγάκι περισσότερο όπως ήταν παλιά. Αλλαγή εξίσου ευχάριστη, αν και τα αντίστοιχα εδάφιά τους θέλουν μια πιο προσεκτική ανάγνωση γιατί υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ελαφρώς η μπάλα. Νομίζω, ότι σε αντίθεση με τους Rogue & Fighter που απλοποιήθηκαν, οι Wizards & Clerics έγιναν ένα κλικ πιο πολύπλοκοι. Πάντως, όλοι θυμίζουν περισσότερο τους αντίστοιχους χαρακτήρες της 3ης έκδοσης, πράγμα που για μένα τουλάχιστον είναι θετικό. Παράλληλα, είναι σαφέστατα πιο διαφορετικοί μεταξύ τους και “μοναδικοί” σε σχέση με τους αντίστοιχους χαρακτήρες της “κανονικής” 4ης έκδοσης, που κάπου κάπου τα νιώθω σαν ίδια character builds, απλώς με διαφορετικών λογιών powers.

Και εδώ, το βασικό (ίσως και μοναδικό) παράπονό μου είναι στον περιορισμό των ΑΛΗΘΙΝΩΝ επιλογών που μπορεί να κάνει ένας παίκτης. Ότι και να κάνεις, ο fighter σου θα είναι πάντα ένας τύπος που κρατάει σπαθί ή τσεκούρι, άιντε και μια ασπίδα. Ότι και να κάνεις, ο Cleric σου θα καταλήξει να είναι ένας τύπος ντυμένος με chainmail, να κρατάει ασπίδα και να κάνει μια μείξη επιθετικών powers, ολίγον από utility και κάτι από healing. Ότι και να κάνεις, η μοναδική αληθινή επιλογή που θα έχεις για τον wizard σου είναι αν θα πάρεις powers που πιάνουν ένα άτομο για πολύ damage ή πολύ κόσμο για λιγότερο damage από κοντά ή από μακριά. Και – λέω τώρα – αν θέλω να φτιάξω ένα fighter χαρακτήρα που να κρατάει ένα δόρυ και με αυτό να κάνει ακροβατικά, trip, disarms, flips και άλμα επί κοντώ, whirlwind attacks και δε συμμαζεύεται, όπως κάνουν αυτοί στα παιχνίδια της Koei (Dynasty Warriors κλπ)? Νάδα! Άν θέλω να φτιάξω έναν χαρακτήρα που να παίζει πολύ με άλογο και mounted combat όπως οι μεσαιωνικοί ιππότες στις κονταρομαχίες? Ούτε! Αν θέλω να φτιάξω έναν σεβάσμιο γέροντα cleric που να προσφέρει μονάχα healing, άιντε κανένα buff και τις άπειρες γνώσεις και τη σοφία του? Zilch! Αν θέλω να παίξω evil cleric που να κουμαντάρει σκελετά και ζόμπι; Ούτε εκεί καμιά τύχη. Αν θέλω να φτιάξω ένα σάπιο νεκρομάντη τίγκα στη goth-ιλα και τη θανατίλα που να κοιμάται με πτώματα; Ούτε κατά διάννοια!

Βέβαια, είπαμε, οι χαρακτήρες που σου επιτρέπει να φτιάξεις τόσο η 4η έκδοση όσο και τα Essentials είναι ωραίοι, ισορροπημένοι και ξεκάθαροι χαρακτήρες που έτσι κι αλλιώς θα έφτιαχναν 9 στους 10 – και βάλε - παίκτες. Αλλά αν θέλεις κάτι το διαφορετικό, κάτι το παραπάνω; Ατυχία. Deal with it. Take it, or leave it. Για αυτό και προτιμώ την 4η για casual παιχνίδια, one shots και επιδείξεις. Όπου οι απαιτήσεις είναι κατ'εξοχήν (ενίοτε και κατ'ανάγκη) περιορισμένες. Για αυτό και οι λιγότερο dedicated και οι νεότεροι παίκτες μου (και οι γυναίκες!) γουστάρουν την 4η, ενώ οι πιο “ψημένοι” την απεχθάνονται.

Chapter 5 : Character Races
Εξαιρετικά γραμμένο κεφάλαιο που όχι μόνο σου αναλύει τα πλεονεκτήματα της κάθε race, αλλά και σου έχει γραμμένες μικρές “εκθεσούλες” σχετικά με την κοσμοθεωρία, τις συνήθειες, την εμφάνιση, τις κοινωνίες και το ρόλο της κάθε race σε αυτές. Όλα αυτά, μαζί με τα πολλά roleplaying suggestions το κάνουν το πλέον “ολιστικά” προσεγμένο κεφάλαιο, που δεν εμμένει στους κανόνες, αλλά στην περιγραφή και στην τροφοδότηση της φαντασίας του παίκτη.

Chapter 6 : Skills
Περνάμε στο πλέον αγαπημένο μου κομμάτι όσον αφορά την 4η έκδοση, έναντι κάθε άλλου συστήματος κανόνων. ΛΑΤΡΕΥΩ τον τρόπο που οργάνωσαν τα skills. Απλά τον λατρεύω. Λίγα skills, απαλλαγμένα από skill ranks, γραμμένα λογικά και με “ανοιχτό” μυαλό, κατανοητά, με πολλές και ουσιαστικές χρήσεις (χρήσεις που κάποτε προϋπόθεταν ακόμα και χρήση ξορκιών ή αποκλειστικών character traits) το καθένα. Και επιπλέον, αναλυμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να διεγείρουν τη φαντασία του παίκτη (μαζί με τα πολύ καλά παραδείγματα που περιλαμβάνονται για το καθένα) προκειμένου να επινοήσει επιπλέον πρωτότυπες λύσεις για τα skills του χαρακτήρα του. Είναι μακράν το αγαπημένο μου κεφάλαιο.

Chapter 7 : Feats
Κάτι παρόμοιο ισχύει και στα feats. Μου αρέσει πάρα πολύ ο τρόπος με τον οποίο ομαδοποίησαν τα feats προκειμένου να βρίσκει ο καθένας αυτό που ζητάει, χωρίς να διαβάζει σελίδες επί σελίδων. Αν έχω ένα μονάχα παραπονάκι απο το κεφάλαιο των feats, είναι ότι προσωπικά θα ήθελα να έχουν συμπεριλάβει περισσότερα. Και να έχουν αναπτύξει τομείς όπως two weapon fighting, mounted combat, trip, disarm, γενικά οτιδήποτε έχει να κάνει με μανούβρες και τακτικές μάχης πέρα από απλά χτυπήματα. Επιπλέον, τα “νέα” feats είναι απλούστερα και συνάμα αρκετά δυνατότερα σε σχέση με αυτά της “κλασικής” 4ης έκδοσης. Κυριολεκτικά, τα σπάνε. Αυτό προφανώς έγινε για να “αποζημιώσει” τους χαρακτήρες για τις περιορισμένες τους επιλογές σε σχέση με αυτούς της “κλασικής” 4ης έκδοσης. Γενικότερα, οι νέοι χαρακτήρες είναι πιο απλοί, φιλικοί στη χρήστη και “μπιφτεκωτοί”.

Chapter 8 : Gear and Weapons
Λιτό και διεκπαιρεωτικό κεφάλαιο που αναλύει ότι έχει να κάνει με τα όπλα, τις πανοπλίες και τα αντικείμενα των χαρακτήρων, όπως και τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε αυτούς. Επίσης, αναλύει ότι είναι σχετικό με μαγικά αντικείμενα και παραθέτει κάποια έτοιμα για κάθε κατηγορία. Εδώ ήθελε πολύ περισσότερη δουλειά. Αφενός τα όπλα είναι απελπιστικά λίγα, περιορίζονται στα “απλά” όπλα που κάνουν μονάχα ζημιά και βασικά απαρτίζονται από διάφορα σπαθιά, τσεκούρια και μαχαίρια. Αφετέρου, η προσθήκη των μαγικών αντικειμένων είναι υπέρ του δέοντος ευπρόσδεκτη, αλλά θα έπρεπε να είναι και αυτά περισσότερα στον αριθμό. Τέλος, στις παρεχόμενες υπηρεσίες απουσιάζουν πλήρως οι spellcasting services, δηλαδή το πόσο θα πλήρωναν οι χαρακτήρες για να κάνει κάποιος για αυτούς ένα ξόρκι, μια ritual κλπ. Μιλώντας για rituals, είναι ένα – κατά τη γνώμη μου – βασικό κομμάτι του παιχνιδιού που απουσιάζει παντελώς από τα Essentials και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί.

Glossary
Το γλωσσάρι με τους διάφορους όρους του παιχνιδιού είναι πολύ περισσότερο χρήσιμο απ' όσο θα περίμενε κανείς, για τον απλό λόγο ότι... περιέχει πληροφορίες σχετικά με κανόνες και βασικά κομμάτια του παιχνιδιού που – παραδόξως – δεν αναλύονται στο κυρίως βιβλίο! Κοινώς, αν θέλεις να μάθεις τι εστί charge, shift, run, cover, concealment, ΟΛΕΣ οι conditions – που στην 4η έκδοση χρησιμοποιούνται κατά κόρον – και πολλά άλλα, η μονη σου ελπίδα να τα βρεις είναι εδώ, εκτός κι αν είσαι πρόθυμος να ξηλωθείς για να πάρεις τα Rules Compendium ή το DM's Kit. Ευτυχώς τουλάχιστον που είναι αναλυτικά και ξεκάθαρα γραμμένα, έστω και σαν σημειώσεις σε ένα γλωσσάρι. Και – αν δεν κάνω λάθος – δεν πρέπει να έχουν παραλείψει κάτι άλλο που πραγματικά να χρειάζεται ο παίκτης.

Index
Όλοι οι όροι και τα θέματα του βιβλίου και που ακριβώς μπορείς να τα βρεις. Το τελευταίο δισέλιδο του βιβλίου απαρτίζεται από ένα κενό φύλλο χαρακτήρα που μοιάζει αρκετά με αυτό του εισαγωγικού red box, αλλά έχει ελαφρώς διαφορετική διάταξη για να ταιριάζει με τις μειωμένες διαστάσεις του βιβλίου.

Εμφάνιση / Δέσιμο :
ΛΑΤΡΕΥΩ το νέο format. Μαλακό εξώφυλλο και σε μέγεθος τσέπης, είναι ελαφρύ και ευέλικτο, ότι πρέπει για έναν παίκτη που πάει σε ξένα σπίτια για να παίξει και – γιατί όχι – ακόμα και για έναν DM που για κάποιο λόγο πρέπει να παίξει σε άλλο χώρο πέρα από το σπίτι του και πρέπει να στριμώξει καπου τα πολλά πράγματα που θα κουβαλήσει. Πλέον, ότι χρειάζομαι για να παίξω (μια ξύλινη κασετίνα με κάρτες, μινιατούρες, μολύβια, γόμες και ξύστρες, ζάρια και μάρκες για τους παίκτες, άλλο ένα κουτί με τα δικά μου tiles, κάρτες, monster tokens, ζάρια και μάρκες, φύλλα χαρακτήρων, περιπέτεια και handouts, το “Heroes of the Fallen Lands” και το εξαιρετικό εισαγωγικό φυλλάδιο με τους κανόνες του “Keep on the Shadowfell” & το DM's screen) χωράνε μονάχα στο χαρτονένιο κουτί του red box. Μπορεί να μην ακούγεται σαν κάτι σημαντικό, αλλά σε σχέση με το να κουβαλώ (όπως έκανα μέχρι τώρα) τα άπειρα σκληρόδετα βιβλία (PHB, DMG, MM, Rules compendium) τα ντοσιέ και τις σημειώσεις μου από 3rd Edition, είναι πραγματικά μια πολύ ΠΟΛΥ μεγάλη ανακούφιση...

Το δέσιμο των σελίδων είναι καλό (το έχω κατασημειώσει, ανοίξει, διπλώσει και τσακίσει και γενικά ζορίσει αρκετά και ακόμα δε με έχει προδώσει) και το χαρτί είναι το ίδιο καλής ποιότητας χαρτί που χρησιμοποιείται σε όλα τα σκληρόδετα βιβλία της 4ης έκδοσης. Το εσωτερικό του είναι χαρακτηριστικά αραιογραμμένο, με ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ χαρακτήρες, σχεδόν παραπέμπει σε παιδικό βιβλίο. Προσωπικά, θα το προτιμούσα κομματάκι πιο πυκνογραμμένο και να περιλάμβανε και το περιεχόμενο του “Heroes of the Forgotten Kingdoms”. Άνετα μπορούσε και μάλιστα χωρίς να αυξήσει τον αριθμό των σελίδων. Ωστόσο, οι μεγάλοι γραφικοί χαρακτήρες βολεύουν πολύ όταν παίζεις σε ημίφως (για ατμόσφαιρα ντε!) και κουράζουν τα μάτια πολύ λιγότερο.

Εξαιρετικής ποιότητας είναι και το artwork, αν και πολύ γενικόλογο (απλώς απεικονίζει σε διάφορες στάσεις μάγους και πολεμιστές). Θα προτιμούσα να απεικονίζει και κάποιες πιο ειδικές με το παιχνίδι καταστάσεις, όπως πώς μοιάζουν οπτικά διάφορα spells, prayers, conjurations και δε συμμαζεύεται.

Ρεζουμέ :
Έιναι ένα εξαιρετικά φιλικό προς το χρήστη εναλλακτικό Player's Handbook. Είναι πολύ καλογραμμένο, διορθωμένο (με περασμένα ΟΛΑ τα errata) ξεκάθαρο. Τα δυο του μεγάλα μειον είναι οι περιορισμένες (σε σχέση με την κλασική 4η έκδοση) επιλογές που προσφέρει στα character builds και κάποιοι κανόνες που δεν βρίσκονται στα εδάφια που θα έπρεπε, παρά μόνο βρήκαν καταφύγιο στο γλωσσάρι. Θα έλεγα ότι είναι ιδανικό για περιορισμένης διάρκειας παιχνίδια, one shot, παιχνίδια επίδειξης καθώς είναι ιδιαίτερα εύκολο στην εκμάθηση και στη δημιουργία χαρακτήρων, επίσης για μικρότερες ηλικίες και γενικά για πρωτάρηδες παίκτες, ή λιγότερο motivated άτομα που θέλουν απλά να μαζευτούν παρέα και να παίξουν σε ένα χαλαρό κλίμα.

Κατά τα άλλα, τα Essentials είναι ΑΚΡΙΒΩΣ η ίδια 4η έκδοση του Dungeons & Dragons που άλλοι αγαπούμε και άλλοι μισούμε. Είναι ίσως γραμμένα με έμφαση την πρακτικότητα, τις λιγότερες αλλά ουσιαστικότερες επιλογές και με απείρως καλύτερη διάταξη και οργάνωση. Δεν είναι 4,5 edition, δεν είναι απλώς συμβατό με την 4η έκδοση, είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ και οι χαρακτήρες του παίζουν απόλυτα αρμονικά με τους άλλους της 4ης έκδοσης.

Τα essentials (ακόμα περισσότερα review από προϊόντα αυτής της σειράς θα δείτε από την Καμαριέρα οσονούπω) αντικαθιστούν την 4η έκδοση; Αν θέλεις να κάνεις σωστή δουλειά, ΟΧΙ. Ειδικά το DM's Kit είναι σαφέστατα ανεπαρκές σε σχέση με το κλασικό Dungeon Master's Guide.

Το “Heroes of the Fallen Lands” αντικαθιστά το “Player's Handbook”? Αν σε καλύπτουν οι πολύ λιγότερες επιλογές που έχει, ΝΑΙ.

Προσωπικά, για κάποιον Dungeon Master που θέλει να επενδύσει στην 4η έκδοση, προτείνω να παραγγείλει από το εξωτερικό (θα γλιτώσει τρελά λεφτά) τα εξής : “Heroes of the Fallen Lands”, “Heroes of the Forgotten Kingdoms”, “Monster Vault” (είναι ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ ανώτερο από οποιοδήποτε Monster Manual) και το “Dungeon Master's Guide”.

Πόσα πιάνει; δυσκολεύομαι πολύ να το βαθμολογήσω. Για τη δουλειά που καλείται να κάνει, θα έλεγα ότι του αξίζει ένα 4 / 5

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Wow that was unusual. I just wrote an extremely long comment but after I clicked
submit my comment didn't appear. Grrrr... well I'm not writing all that over
again. Regardless, just wanted to say superb blog!
My webpage :: grumpy cat