Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Stone (Δόλωμα Γένους Θηλυκού)


Μάστορας : John Curran
Παίχτες : Edward Norton, Milla Jovovich & Robert De Niro
Πόσα πιάνει; 2 / 5
Με δυό λογάκια :
Ένας καταδικασμένος εμπριστής προσπαθεί να παραπλανήσει τον αξιωματικό αναστολών της φυλακής. Το σχέδιο του είναι να ρίξει από δίπλα του τη γοητευτική του γυναίκα προκειμένου να τον επηρεάσει για να κερδίσει ευνοϊκότερη μεταχείρηση και να αποφυλακιστεί πιο σύντομα.

Αναλυτικότερα :
Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πώς κατάφεραν εδώ να το “χάσουν” τόσο πολύ. Μιλάμε για μια ιστορία που είναι εξ'ορισμού απλή. Ωστόσο, κάτι που ξεκινάει ωραία, σκοτεινά και απαισιόδοξα – θυμίζοντας σχεδόν... “Monster's Ball”, καταλήγει να είναι μια ακολουθία εικόνων χωρίς κανένα νόημα, ειδικά στο τελευταίο μέρος της ταινίας. Γιατί; πρώτα από όλα, η ταινία είναι πιο αργή και από... ξέρω 'γω τι. Δεύτερον, όταν αρχίζει ο – κατά τα άλλα συμπαθής στο ρόλο του - Norton την αμπελοφιλοσοφία όσον αφορά τις πνευματικές του ανησυχίες που απέκτησε στη... φυλακή, η σύζυγός του (Milla Jovovich) να φέρεται ανεξήγητα και αντιφατικά και ο De Niro απλά να δείχνει κακομοίρης, ε, απλά δεν παλεύεται. Το θέμα είναι ότι τελειώνοντας η ταινία σε αφήνει με πολύ περισσότερα ερωτηματικά σε σχέση με αυτά που είχες στην αρχή της. Και κυρίως : δεν ξέρεις καν ΓΙΑΤΙ συνέβησαν τα όσα (λίγα) συνέβησαν.

Τι απομένει : οι De Niro και Norton δίνουν καλές ερμηνείες, αλλά σε ένα απόλυτα στατικό περιβάλλον όπου (μιλάμε για πάνω από το 50% της ταινίας) απλά κάθονται αντικρυστά και ανταλάσσουν απόψεις ενώ ταυτόχρονα “τη λένε” με έναν τύπου έμμεσο και κουλτουριάρικο τρόπο ο ένας στον άλλον. Ενώ ταυτόχρονα δε συμβαίνει τίποτα. Ή ότι συμβαίνει δεν έχει καμια λογική συνοχή με τα όσα είδες. Και κατά τα άλλα, η ταινία είναι παραφορτωμένη με υποιστοριούλες και συμβολισμούς που δεν είναι καν πλήρως συνειδητοποιημένοι, πόσο μάλλον άρτια εκτελεσμένοι. Νομίζω ότι ο μάστορας προσπάθησε να βάλει πολλά καρπούζια κάτω απο μια μασχάλη. Και εκεί το έχασε. Αν επέμενε στα ουσιώδη και απλά διηγούταν την ιστορία που είχε να πει, το όλο αποτέλεσμα θα ήταν πολύ καλύτερο.

Β / Κ (Βυζά / Κώλοι) :
Τα βυζάκια της Milla Jojovich μπορεί να κρέμασαν, μπορεί η ίδια να μας ξενερώνει συμμετέχοντας σε παπαριές τύπου “Resident Evil : Afterlife”, αλλά η ρουφιάνα μας ανάβει ακόμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: