Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Legend of the Guardians - The Owls of Ga'Hoole (2010)


Μάστορας : Zack Snyder
Παίχτες : οι φωνές των Jim Sturgess, Hugo Weaving, David Wenham και του μισού Hollywood...
Πόσα πιάνει; 4 / 5
Με δυό λογάκια :
Ο Soren, μια νεαρή κουκουβάγια απάγεται από το σπίτι του, μαζί με τον αδερφό του. Οι απαγωγείς τους ανήκουν σε έναν ιμπεριαλιστικό στρατό, καθοδηγούμενο από έναν μυστηριώδη ηγέτη γνωστό ως Metal Beak. Εκεί, τους υποβάλλουν σε πλύση εγκεφάλου προκειμένου να τους στρατολογήσουν για το σκοπό τους, να κατακτήσουν την χώρα. Ο Soren και οι φίλοι του καταφέρνουν να δραπετεύσουν στο νησί του Ga'Hoole, όπου βρίσκουν τους ευγενείς άρχοντές του οι οποίοι προστατεύουν τη χώρα. Όμως ο αδερφός του επιλέγει να υπηρετήσει στο στρατόπεδο των τυράννων όπου σύντομα αρχίζει να ανέρχεται στις τάξεις τους. Τα σύννεφα του πολέμου αρχίζουν να πυκνώνουν και η σύγκρουση φαντάζει αναπόφευκτη...

Αναλυτικότερα :
Εντάξει τώρα. Έχεις ένα έργο που παρουσιάζεται – και εν μέρει είναι – ως κατεξοχήν παιδικό. Strike one. Έχει για χαρακτήρες... κουκουβάγιες. Που στο κάτω κάτω, ούτε το πιο συναρπαστικό πουλί είναι, ούτε και το πιο... γαμάτο! Οπότε... strike two. Τέλος, το σκηνοθετεί και ο Zack Snyder. Που εντάξει, θέλει να γίνει... Tarantino – έστω Rodriguez! - όταν μεγαλώσει, αλλά για την ώρα δεν το έχει. Strike three και φάουλ! Κοινώς, δεν είναι τυχαίο που αν και γνώριζα την ύπαρξή του, επέλεξα να αγνοήσω 100% το “Legend of the Guardians”. Πόσο λάθος μου! Επειδή πολύ απλά πρόκειται για ταινιάρα! Και μάλιστα, Dungeons & Dragons (εντάξει, αυτό δεν το γράφει πουθενά επίσημα, αλλά... είναι!) ταινιάρα! Με character races, classes, setting και δε συμμαζεύεται! Είναι πολύ πιο Dungeons & Dragons απ' ότι κατόρθωσαν να είναι οι 2 ομώνυμες ταινίες (οσονούπω αναμένουμε την τρίτη, ονόματι “Book of Vile Darkness”)

Γιατί, θα με πεις, όλα αυτά; γιατί πολύ απλά το “Legend of the Guardians” είναι μια υπέροχη ταινία φαντασίας. Μέσα του περιλαμβάνει όλα τα αγαπημένα μοτίβα και κλισέ που αγαπήσαμε στα παλιομοδίτικα παραμύθια φαντασίας. Και προσεγγίζει όλα του τα θέματα με μια απαράμιλλη λεπτότητα, φρεσκάδα, ανθρωπιά, μαεστρία και ευαισθησία. Και όλα αυτά σε υπέροχη απεικόνιση γραφικών υπολογιστή, καταπληκτικά voice overs, soundtrack art direction και τοπία που κόβουν την ανάσα με την ομορφιά τους. Γαμώτη μου, κάπως έτσι θα έπρεπε να είναι όλες οι ταινίες φαντασίας! Εντάξει, σε κάποια θέματά του είναι παρακλισαρισμένο. Και η υπόθεση έχει τα κενάκια της. Και γενικά, προσπαθεί να χωρέσει πάρα πολλά μέσα σε πολύ περιορισμένη διάρκεια – θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 2 ταινίες. Αλλά όπως και να έχει, είναι μια απλά αξιέπαινη προσπάθεια. Μην κάνετε το ίδιο λάθος με εμένα και το αγνοήσετε.

Σούζα τ΄ Αλουγάκι :
Είναι βασισμένο στην ομώνυμη τριλογία μυθιστορημάτων.

Είχε προβληθεί στους σινεμάδες και σε 3D μορφή.

Ευχαριστώ πολύ τον Κώστα που μου πρότεινε να του δώσω την προσοχή που αυτό το φιλμάκι αναμφίβολλα αξίζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: