Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Screamers – The Hunting

Η έλλειψη καλών σεναρίων πολλάκις υποχρέωσε τους παραγωγούς να καταφύγουν σε ιδέες του παρελθόντος για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του κοινού. Πόσες φορές είδαμε παρόμοιο σκηνικό, ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια? Προσωπικά αυτό δε με βρίσκει αντίθετο, σίγουρα πάντως το προτιμώ από το να παρακολουθώ την κάθε βλακεία που μπορεί να βγάλει κανείς από το κεφάλι του προκειμένου να πρωτοτυπήσει και να τραβήξει την προσοχή και τις εντυπώσεις του κόσμου. Εξάλλου χάρη σε αυτή την τακτική είδαμε αρκετές καλές ταινίες, με χαρακτήρες και concept που αγαπήσαμε στα νιάτα μας.

Τα παραδείγματα πολλά. Rocky VI, Rambo IV, Indiana Jones IV, Freddy VS Jason, Hellraiser VI & VII (το όγδοο μέρος της σειράς δε βλεπόταν) TMNT και τόσα άλλα. Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και αυτό εδώ το ταινιάκι. Screamers λέγονται κάτι δολοφονικά ρομπότ, εξοπλισμένα με κάθε λογής λεπίδες, ιδιαίτερα ευέλικτα και διψασμένα για ανθρώπινο αίμα. Προγραμματισμένα να σκοτώνουν, φτιάχτηκαν από τους επιστήμονες του μέλλοντος σαν όπλο. Σύντομα στράφηκαν ενάντια των δημιουργών τους και προκάλεσαν το μακέλεμα κάθε ζωής σε ένα ολόκληρο πλανήτη.

Το αυθεντικό Screamers ντεμπουτάρησε το 1986, χαλαρά βασισμένο στη νουβέλα “Second Variety” του Phillip Dick. Ήταν μια low budget επιστημονικής φαντασίας b-movie που ωστόσο ήταν καλλιτεχνικώς άρτια και απέκτησε το δικό της περιορισμένο αλλά φανατικό κοινό. Ακολούθησαν 2 sequel που δεν ήταν και ό,τι καλύτερο και μετά... σιγή. Το νέο αυτό εργάκι δεν προσπαθεί να κρύψει τις b-movie ρίζες του, ούτε το περιορισμένο budget του. Ωστόσο, αυτό του προσθέτει με ανεξήγητο τρόπο μια επιπλέον γοητεία. Σενάριο – οι επικοινωνίες με τον πλανήτη όπου έγινε το outbreak με τα Screamers έχουν πάψει εδώ και χρόνια. Όμως, ένα S.O.S. Σήμα που προφανώς υποδηλώνει την ύπαρξη επιζώντων στον υποτιθέμενα έρημο πλανήτη, γίνεται η αφορμή για τη σύσταση μιας επίλεκτης ομάδας διάσωσης που στέλνεται για να ερευνήσει το φαινόμενο. Ώστόσο δεν έχουν όλα τα μέλη της ομάδας τα ίδια κίνητρα και τα δολοφονικά μεταλλαγμένα ρομποτάκια έχουν πολλούς κρυμμένους άσσους στο μανίκι...

Καλό σενάριο που μπορεί να μην είναι ό,τι πιο πρωτότυπο, αλλά τη δουλειά του την κάνει με το παραπάνω. Οι ερμηνείες κινούνται σε ικανοποιητικά (για ταινία του είδους) επίπεδα. Οι σκηνές δράσεις μέτριες, αλλά οι πολλές και ζουμερές splatter φάσεις αναπληρώνουν το κενό. Ωραίες ανατροπές και guest από τον Lance Henricksen. Το άτομο απλά πρέπει να του επιβληθεί να παίζει σε κάθε ταινία επιστημονικής φαντασίας που υπάρχει εκεί έξω. Αλλά έχει πλέον κακογεράσει. Δεν πειράζει. Είναι παλικάρι από τα λίγα. Το νέο Screamers είναι ένα σχεδόν υποδειγματικά καλό δευτεροκλασάτο sci-fi flick. Όσοι παίζουν Warhammer 40K, είτε το rpg, είτε το miniature game, θα την καταβρούν. Το ίδιο και όσοι από εσάς γουστάρουν ταινίες του είδους. Εντάξει, δεν είναι Alien, αλλά από το τελευταίο ξενέρωτο AVP2 καλύτερο είναι. Αν σας άρεσε το Doomsday ή το The Mutant Chronicles (δείτε τα ριβιού σε παλιότερα post της Καμαριέρας) θα σας αρέσει και αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: