Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

The Cabin in the Woods


Μάστορας : Drew Goddard
Παίχτες : Kristen Connolly, Chris Hemsworth & Anna Hutchison
Με δυο λογάκια :
Πέντε νεαροί καταφεύγουν σε ένα έρημο σπίτι για να περάσουν ένα ξένοιαστο σαββατοκύριακο. Εννοείται πως σύντομα κάτι πολύ κακό θα τους συμβεί! Κι όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Και η κάθε δραστηριότητά τους παρακολουθείται στενά από ένα μυστήριο σωματείο…



Αναλυτικότερα :
Ειλικρινά, πόσες φορές έχεις δει ταινίες copy / paste του είδους; Ο κόσμος πολύ απλά δεν θα βαρεθεί να βλέπει τους ίδιους και τους ίδιους ανθρωπότυπους εφήβων να σφαγιάζονται από κάποιο κακό πράμα, όσα χρόνια και αν περάσουν, όσο και αν έχει υπερκορεστεί το είδος, όσο χαμηλά κι αν πέσουν τα στάνταρ τους. Και μετά σκάει μύτη ένα διαμάντι τύπου “Scream”, “Behind the Mask” και φυσικά «The Cabin in the Woods». Και λες χαλάλι που είδες τόσα κινηματογραφικά σκατά τόσα χρόνια τώρα, γιατί πολύ απλά μέσα σε αυτά υπάρχουν κρυμμένες κάποιες (λίγες!) ταινιάρες που αξίζουν αυτό τον κόπο. Δες για παράδειγμα εδώ. Ένα πανέξυπνο σενάριο γραμμένο από τον Joss Whedon (των Firefly και Serenity) που βασικά είναι μια μεταμοντέρνα μείξη teen horror/comedy, με μια δόση μεταφυσικής θεωρίας συνομωσίας, ολίγη από Lovecraft-ικό τρόμο, μαύρο χιούμορ όπου χρειάζεται, ΑΠΕΙΡΑ δωράκια και κρυμμένες αναφορές (και πολλή σάτυρα!) για τους φαν του είδους και πάνω από όλα, χρησιμοποιώντας όλα τα κλισέ και τα στερεότυπα των ταινιών του είδους για να τα ξεμπροστιάσει, να τα εξωραϊσει και – γιατί όχι! – να τολμήσει να τους δώσει ακόμη και μια λογική εξήγηση!!!

Επειδή το The Cabin in the Woods στριμώχνει τόσο πολύ υλικό και αναφορές σε μια πεπερασμένη διάρκεια, ήταν μοιραίο να μείνει σε κάποια άλλα πράγματα πίσω. Όπως και να έχει, δε χωρούν δυο καρπούζια σε μια μασχάλη. Το κατεξοχήν δικό του horror κομμάτι υπολείπεται, είναι βασικά μονάχα ένα πάτημα για επιδεχθεί η όλη (καταπληκτική και ευφυέστατη) σάτυρα / nerdgasm και μόνο προς το τελευταίο μέρος του προσπαθεί να σηκώσει ανάστημα. Επίσης, τα εφέ του υπολογιστή θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερης ποιότητας, όπως έχουν κάποια από αυτά είναι απαράδεκτα ψεύτικα για φετινή ταινία.
  
Ρεζουμέ :
Ένα σπάνιο δείγμα δημιουργικότητας σε ένα αφόρητα γερασμένο και βαλτωμένο είδος ταινιών. Και μόνο για αυτό αξίζει να δεις το The Cabin in the Woods. Όχι η καλύτερη, αλλά μακράν η εξυπνότερη πρόταση για ταινία τρόμου, για την τελευταία πενταετία τουλάχιστον.

Πόσα πιάνει; 4 / 5 

2 σχόλια:

Unknown είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ REVIEW...ΘΑ ΤΟ ΔΩ... THANKS!!!

Unknown είπε...

ΤΟ ΕΙΔΑ ΑΛΛΑΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΤΕΛΙΚΑ...ΠΟΛΥ ΜΕΤΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ...2,5/5 ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ