Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Battleship


Μάστορας : Peter Berg
Παίχτες : Alexander Skarsgård, Brooklyn Decker & Liam Neeson
Με δυο λογάκια :
Ένας διεθνής στόλος πλοίων του πολεμικού ναυτικού συγκρούεται με μια αντίστοιχη εξωγήινη αρμάδα. Το αποτέλεσμα θα είναι μια δυνατή μάχη που θα διεξαχθεί σε θάλασσα, ξηρά και αέρα.



Αναλυτικότερα :
Καμιά φορά το Hollywood απλώς λειτουργεί με πολύ παράξενο και αψυχολόγητο τρόπο. Εδώ, ο στόχος ήταν να μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη το κλασικό επιτραπέζιο παιχνίδι ΝΑΥΜΑΧΙΑ που όλοι σχεδόν παίξαμε τουλάχιστον μια φορά σαν παιδιά. Και για να το κάνουν αυτό έφτιαξαν μια τεράστια παραγωγή τύπου Independence Day (σχεδόν) και έριξαν μέσα τα πιο καυτά ονόματα του Hollywood. Βασικά, σαν να πετάς ένα τεράστιο budget στο καλάθι των αχρήστων, μόνο και μόνο για να φτιάξεις ταινία για ποπ κορν που να είναι χαζή ακόμα και για τα δεδομένα αυτού του εξ ορισμού χαζού είδους ταινιών. Εκτός κι αν πιστεύει κανείς εκεί έξω ότι ένα απλό παιδικό παιχνίδι μπορεί να δώσει αρκετό υλικό για να φτιαχτεί μια - έστω απλοϊκή – ταινία. Σωστά;

Ε, λοιπόν, οι πολύ κακές προσδοκίες που είχα, ευτυχώς διαψεύστηκαν. Και δε μπορώ παρά να βγάλω το καπέλο στον μάστορα και όλους τους συντελεστές, γιατί πολύ απλά με το ισχνό υλικό που είχαν στη διάθεσή τους, έφτιαξαν μια αξιοπρεπέστατη και μπαμπάτσικια ταινία δράσης στα πρότυπα των «Battle For LA», «SKYLINE», «independence day», «Armageddon», «star trek». Ειλικρινά, πιστεύω ότι δεν θα μπορούσε με την καμία να γίνει καλύτερη δουλειά από αυτήν που έχει γίνει εδώ, δεδομένης είπαμε της φτώχειας – ή βασικά της ολικής ανυπαρξίας αυθεντικού υλικού και ιδεών. Το Battleship είναι γκαζωμένο, φασαριόζικο, πορωτικό, έχει ωραίες ερμηνείες, την υπέροχη Brooklyn Decker και μια απρόσμενα καλή Rihanna. Είναι πηγμένο στα στερεότυπα, τον αμερικανοπατριωτισμό, στα κλισέ και στις κουλαμάρες του είδους και αυτό παραδόξως του προσθέτει ακόμα περισσότερους πόντους. Απλά δεν μπορείς να μείνεις ασυγκίνητος όταν το μουσειακό πλωτό τέρας U.S.S. Missouri βρυχάται ενώ οι μηχανές του παίρνουν μετά από τόσες 10ετίες πάλι εμπρός, με ένα πλήρωμα από παππούδια βετεράνους του β’ παγκοσμίου πολέμου, να ρίχνουν κάρβουνα στη μηχανή για να πάρει μπρος. Προκειμένου να πολεμήσουν τους απείρως τεχνολογικά ανώτερους εξωγήινους. Και ενώ το «Thunderstruck» των AC/DC βαράει στα ηχεία. Δηλαδή, αν δεν σε αγγίξει μπιτ κάτι τέτοιο, ε, τι να πω, μάλλον ήρθε καιρός να κόψεις τα ψυχοφάρμακα!

Ρεζουμέ :
Σαφέστατα δεν είναι η ταινία δράσης που θα αλλάξει το σκηνικό στον χώρο. Αλλά είναι ένα αξιοπρεπέστατο μέλος αυτής της μεγάλης οικογένειας, έχει ψυχή, μαγκιά και καταφέρνει με έναν σχεδόν μαγικό τρόπο να μετατρέψει τα εκ γενετής μειονεκτήματά του, σε προτερήματα. Και επιπλέον, προσφέρει μια αρκετά πιστή κινηματογραφική μεταφορά του κλασικού επιτραπεζίου παιχνιδιού!

Πόσα πιάνει; 3,5 / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: