Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

The Hangover part II


Μάστορας : Todd Phillips
Παίχτες : Bradley Cooper, Zach Galifianakis & Ed Helms
Με δυο λογάκια :
Ο δεύτερος της θρυλικής παρέας παντρεύεται. Η συμμορία μαζεύεται στο γάμο, ο οποίος θα λάβει χώρα στην Ταϊλάνδη. Και εκεί που είναι αποφασισμένοι να τη βγάλουν με ένα στεγνό, ξενέρωτο bachelor… lunch (!) – μάντεψε τι. Ξαναμεθάνε και γίνονται κώλος. Και το ξημέρωμα τους βρίσκει κομμάτια, να μη θυμούνται Χριστό, τον ένα της παρέας να έχει αντικατασταθεί από μια… μαϊμού βαποράκι (!). Και όλα αυτά συμβαίνουν ενόσω η παρέα βρίσκεται χαμένη στην κωλοτρυπίδα της υφηλίου, την πρωτεύουσα, Bangkok…

Αναλυτικότερα :
Δεν ξέρω τι πήγε στραβά, αλλά όλα όσα λειτούργησαν για να απογειώσουν το πρώτο «The Hangover» στα ουράνια – και στην κορυφή των εισπράξεων – τώρα λειτουργούν για να καταποντίσουν αυτό το σαφώς κατώτερο δεύτερο μέρος, σε έναν ωκεανό προβλεψιμότητας. Φαντάζει ίσως λίγο υποκριτικό το να θάβω το Hangover II, όταν έχω βαθμολογήσει με υψηλή βαθμολογία την πρωτότυπη ταινία. Αν μη τι άλλο, οι παραγωγοί έκαναν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να ξανά παρουσιάσουν το καθετί που έκανε την πρώτη ταινία αρεστή στο κοινό. Αλλά εδώ είναι που την πάτησαν : ακόμα και το καλύτερο αστείο, όταν επαναλαμβάνεται χάνει το συντριπτικό ποσοστό της δυναμικής του. Και αν και η παραγωγή του Hangover II κυμαίνεται σε αξιοθαύμαστα επίπεδα, εντούτοις, ΕΙΝΑΙ ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΑ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟ original! Μα, ίδιο! Απλά, τα παλιά αστεία και οι καταστάσεις έχουν αντικατασταθεί από άλλα, αντίστοιχα.

Και επειδή κάθε sequel που σέβεται τον εαυτό του πρέπει μεταξύ άλλων να είναι «μεγαλύτερο» σε όλα του, το Hangover II ανεβάζει κατακόρυφα τον πήχη της… χοντράδας, συχνά σε επίπεδα που πλέον χαρακτηρίζονται ενοχλητικά. Δεν ξέρω για σας, αλλά πλέον στην ηλικία μου, η θέα της μικροσκοπικής πούτσας του γιαπωνέζικου cartoon χαρακτήρα, ή τα – σε πρώτο πλάνο! - μαραμένα γεννητικά όργανα μιας Ταϊλανδέζας τραβεστί, σε συνδυασμό με την αναλυτική περιγραφή του πώς έκανε σεξ με έναν από τους πρωταγωνιστές, δεν είναι ο ορισμός του αστείου, ούτε καν της διασκέδασης. Και δυστυχώς, το Hangover II είναι μεγαλύτερο από τον προκάτοχό του μόνο όσον αφορά το θέμα της χυδαιότητας και πουθενά αλλού. Διασώζονται κάπως μονάχα οι δημοφιλείς χαρακτήρες της ήδη θρυλικής αντροπαρέας, που εδώ δυστυχώς απεικονίζονται σαν μια επιφανειακή καρικατούρα του παλιότερου εαυτού τους.

Πόσα πιάνει; 2 / 5 και πολύ του βάζω

Δεν υπάρχουν σχόλια: