Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Black Death


Μάστορας : Christopher Smith
Παίχτες : Eddie Redmayne, Sean Bean and Carice van Houten
Πόσα πιάνει; 4 / 5
Με δυό λογάκια :
Την εποχή της έξαρσης της βουβωνηκής πανώλης στην Αγγλία, ένας νεαρός μοναχός θα σταλεί μαζί με μια ομάδα από οπλισμένους άντρες που τελούν πράκτορες του Καρδιναλίου. Ο λόγος : ένα απομονωμένο χωριό παραμένει μυστηριωδώς αλώβητο από την πανούκλα. Επιπλεόν, κυκλοφορούν για αυτό το μέρος σκοτεινές φήμες ότι διοικείται από έναν νεκρομάντη που έχει τη δύναμη να φέρνει τους νεκρούς πίσω στη ζωή...

Αναλυτικότερα :
Εντάξει, ο τίτλος του δεν σε προδιαθέτει για ότι καλύτερο. Και οι αργοί ρυθμοί της εισαγωγής, η ξεβαμμένη φωτογραφία και τα φυσικά / χύμα πλάνα με την σχεδόν documentary αισθητική, μαρτυρούν τις low budget καταβολές του. Κι όμως, το “Black Death” είναι ένα κρυφό διαμαντάκι. Είναι ίσως η πλέον δυσοίωνη ταινία που έχεις δει ποτέ και σαφέστατα μια καταπληκτική απεικόνιση εκείνης της σκοτεινής περιόδου χωρίς ίχνος ωραιοποίησης – απεναντίας! Το μεσαιωνικό σκηνικό δείχνει πιο σκοτεινό από ποτέ. Ο μηδενισμός και ο απανταχού επικείμενος όλεθρος δεν επιτρέπουν την πολυτέλεια να διαχωρίσεις ποιο είναι το καλό και ποιό είναι το κακό. Και όλοι οι χαραρκτήρες είναι εκ προοιμίου καταδικασμένοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο : στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορούν απλά να διαλέξουν τον τρόπο που θα πεθάνουν! Όλα αυτά όμως δε θα είχαν και πολύ νόημα αν δεν υπήρχε η απαραίτητη ιστορία και το συναισθηματικό υπόβαθρο, πράγμα που το ταινιάκι αυτό διαθέτει σε... καντάρια ολόκληρα! Ιστορία γεμάτη νόημα και σημασία, χωρίς στολίδια φρου φρου και αρώματα. Καταπληκτικοί διάλογοι, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και αξιοπρεπέστατες ερμηνείες.

Η διάχυτη απαισιοδοξία, η έλλειψη αληθινού φινάλε – πόσω μάλλον happy end! - η κυνικότητα και η όλη φαταλιστική οπτική, ίσως να μην κάτσει καλά στα στομάχια όλων. Το αυτό και η αμφιλεγόμενη απεικόνιση τόσο των Χριστιανών και των πρακτικών τους, όσο και των Παγανιστών. Όμως, όσοι εκτιμούν αυτές του τις “αρετές” θα την καταβρούν. Και όσοι παίζουν Warhammer Fantasy ή ακόμα καλύτερα Cthulhu Dark Ages, απλά βρήκαν την ταινία που θα στοιχειώσει από εδώ και στο εξής τα όνειρά τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: