Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

13


Μάστορας : Géla Babluani
Παίχτες : Jason Statham, Emmanuelle Chriqui, Mickey Rourke και το μισό Hollywood
Πόσα πιάνει; 3,5 / 5
Με δυό λογάκια :
Ένας νεαρός παίρνει τη θέση ενός νεκρού σε μια δουλειά που καθόλα φαντάζει ύποπτη... και βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα ασύλληπτο παιχνίδι του υποκόσμου. Ένα βίαιο σπορ όπου πίσω από κλειστές πόρτες παίζονται απίστευτα στοιχήματα πάνω στις ζωές ανθρώπων...

Αναλυτικότερα :
Να πω την αλήθεια, δεν έχω καθόλου υπόψη μου την αυθεντική ταινία “13 Tzameti” της οποίας υποτίθεται ότι το “13” είναι remake και μάλιστα από τον ίδιο σκηνοθέτη και σεναριογράφο. Πάντως θεωρείται cult διαμάντι. Εδώ, προφανώς επιχειρείται ένα ντελούξ σερβίρισμα, σε πολύ πιο γκλάμορους πακέτο, στοχεύοντας σε ένα ευρύτερο και... σαφώς πιο Αμερικάνικο κοινό. Λοιπόν... τι έχουμε εδώ; Μεγάλους ηθοποιούς, σε άξαφνα μικρούς ρόλους, περισσότερο guest περάσματα τα λες παρά κανονικούς ρόλους για να είμαστε ακριβείς. Ατμόσφαιρα μαύρη και άραχνη. Απαισιοδοξία, σαπίλα και δε συμμαζεύεται. Α, να μην ξεχάσω και το πιο παραπλανητικό poster που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Με πρώτη μούρη τον Statham και πολύ πιο πίσω του τον... αληθινό πρωταγωνιστή της ταινίας, βασικά σου υπόσχεται ότι πρόκειται για μια γκανγκστερική ταινία δράσης με πρωταγωνιστή τον... Statham. Δηλαδή ένα φιλμάκι τύπου “Transporter” αλλά με μαύρες καπαρτίνες και καπέλα. Δηλαδή καμία σχέση. Σχετικό βέβαια με gangsters είναι, αλλά όχι όπως το έχουμε συνηθίσει.

Βασικά είναι μια... δραματική ταινία βίας με ένα κουλτουρέ σερβίρισμα. Όχι ότι αυτό είναι απαραίτητα κακό πράμα. Σίγουρα έχει μια απαισιόδοξη, υποβλητική ατμόσφαιρα που υποβάλλει και σε πείθει για τα δεινά του πρωταγωνιστή της. Σε αυτό συντελούν η υποδεισματική cinematography, οι αξιοπρεπείς ερμηνείες αλλά και οι λίγοι διάλογοι που εντείνουν την τύπου “οι άντρες δε μιλούν πολύ” ατμόσφαιρα και το όλο δυσοίωνο feeling. Όλα κι όλα, το “13” είναι μια καλοφτιαγμένη ταινία.Αλλά είναι και... πώς να το πω ρε αδερφέ... βαρετή. Στο μεγαλύτερο κομμάτι της, απλά θα δεις ιδρωμένους άντρες να σημαδεύουν ο ένας τον άλλο στο κεφάλι και να περιμένουν να ανάψει μια λάμπα που σηματοδοτεί την έναρξη του παιχνιδιού. Που βασικά είναι μια multiplayer ρώσικη ρουλέτα. Και επειδή ανέκαθεν πίστευα ότι σαν παιχνίδι η Ρώσικη ρουλέτα είναι τουλάχιστον ηλίθιο, δε μπορώ να πειστώ ότι όλοι αυτοί οι μεγάλοι και τρανοί εγκληματίες θα στοιχιμάτιζαν περιουσίες ολόκληρες για κάτι τόσο... χαζό. Νομίζω ότι in real life θα είχαν πολύ πιο σημαντικά πράματα να κάνουν. Ή έστω να βρουν ένα πολύ πιο συναρπαστικό παιχνίδι για να πετάξουν τα λεφτά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: