Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Resident Evil Gold Edition

Εταιρία : Capcom
Πλατφόρμα : PS3, XBOX 360, PC
Με δυό λογάκια :
Επανέκδοση του εμπορικά επιτυχημένου και πολύ καλού ποιοτικά Resident Evil 5, μαζί όλες τις επιπλέον παροχές που μέχρι πρότινος ήταν προσβάσιμες αποκλειστικά μέσω του playstation network, σε νέα, καλύτερη τιμή αγοράς.

Τα Θετικά :
Επιστροφή στις survival horror ρίζες της σειράς, με το επεισόδιο “Lost in Nightmares”. Καταιγιστική δράση με το επεισόδιο “Desperate Escape”.

Τα Αρνητικά :
Θα μπορούσε το πακέτο να είναι πιο πλούσιο. Τα επεισόδια είναι αρκετά σύντομα. Χρειαζόταν πιο προσεγμένους διαλόγους. Υπερβολικά απλοϊκό και ισωπεδωτικό το σενάριο. Κάπου, η αφήγηση χωλαίνει και σε αμφότερα, τελειώνει απότομα.

Πόσα πιάνει; Αν δεν έχεις παίξει μέχρι τώρα το Resident Evil 5; - Τότε μη το χάσεις. Αν έχεις ήδη παίξει το παιχνίδι : Κατέβασε για 5 δολάρια μόνο του το “Lost in Nightmares” και προσπέρνα αυτό το πακέτο.

Αναλυτικότερα :
Αγάπη το Resident Evil 5, αναλυτικότατο review του οποίου υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό στην Kamariera. Δεν έχω σκοπό να επαναλάβω όσα έχω ήδη γράψει. Αν δε γνωρίζεις καθόλου το ορίτζιναλ παιχνίδι και ψήνεσαι να μάθεις, διάβασε το παλιό review. Αν όχι, καλή καρδιά. Εδώ, όπως και να έχει, θα σχολιάσουμε μονάχα τις εξτρά παροχές του πακέτου, πέρα από το βασικό παιχνίδι, το οποίο εννοείται πως συμπεριλαμβάνεται στο blu-ray δισκάκι. Οι οποίες, είναι συνοπτικά οι εξής :

α) Lost in Nightmares : ένα ολοκαίνουριο επεισόδιο που αφηγείται τα γεγονότα που οδήγησαν στη μάχη μεταξύ του Chris & της Jill ενάντια του Wesker, στο Spencer Mansion. Εδώ, προτεραιότητα των προγραμματιστών ήταν η ατμόσφαιρα έναντι της δράσης. Όλο το επεισόδιο “ξεχειλίζει” από τη γνωστή survival horror ατμόσφαιρα που όλοι αγαπήσαμε στους παλιούς τίτλους της σειράς (και δυστυχώς απουσίαζε από τον τελευταίο...) καθώς και από απροκάλυπτη ρετρό διάθεση. Τα πρώτα δωμάτια του Spencer Mansion είναι ακριβώς τα ίδια με της έπαυλης από το πρώτο Resident Evil. Οι χαρακτήρες ανταλλάσουν ατάκες που πρακτικά λειτουργούν σαν “ανέκδοτα” με αποδέκτες το πιστό κοινό της σειράς. Οι οπτικές γωνίες, το εφέ κάθε φορά που ανοίγεις πόρτα, κάποιες καταστάσεις (πχ η παγίδα) όλα παραπέμπουν στο πρώτο Resident Evil και το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον απολαυστικά νοσταλγικό.

Τα καταπληκτικά γραφικά συμβάλλουν στην επίτευξη μιας άκρως επιβλητικής ατμόσφαιρας. Δε μπορώ να μη σκεφτώ πόσο θα προσκυνούσαμε αν γινόταν ένα καλό remake όλων των παλιών Resident με την καινούρια μηχανή γραφικών. Όπως και να έχει, σε αυτό το επεισόδιο, οι μάχες αργούν να ξεκινήσουν, είναι λίγες, παρατεταμένες και με ένα καινούριο, μοναδικό σε αυτό το επεισόδιο, ψαρωτικότατο B.O.W. Εμφανισιακά το νέο τέρας “σκίζει” αν και η τακτική για να το πολεμήσεις συνοψίζεται σε ένα απλοϊκό “από μακρυά και με ό,τι πιο δυνατό έχεις σε όπλο”. Έτερο, μάλλον ανεξήγητο, ελατωματάκι στις μάχες, είναι ότι ΟΛΕΣ απαρτίζονται με το ίδιο τέρας, με άλλα λόγια, δε θα πολεμήσετε κανένα άλλο από τα πλάσματα του Resident Evil. (Εκτός, φυσικά, από την τελική μάχη με τον Wesker)

Άλλη μια παραδοξότητα του επεισοδίου, έγκειται στο ότι τα όπλα, όλα τα αντικείμενα γενικότερα αλλά και τα τέρατα, διανείμονται με ένα μάλλον τυχαίο μηχανισμό. Σε επανειλημμένα playthroughs η σειρά, το είδος των όπλων και οι τοποθεσίες από τις οποίες έβγαιναν τα τέρατα, ήταν πάντα διαφορετικά. Αλλά όπως και να έχει, είναι η φύση των μαχών τέτοια που τα πιο αδύναμα όπλα, είναι ουσιαστικά άχρηστα. Τέλωσπαντων, όση οικονομία σε πυρομαχικά κάνετε, σε τελική ανάλυση δεν έχει σημασία, καθώς στο δεύτερο μέρος του επεισοδίου υποχρεωτικά θα τα χάσετε όλα και θα πρέπει να πολεμήσετε 3 απανωτές φορές το τέρας, τελείως άοπλοι. Δε θα πω το πως γίνεται αυτό για να μη σας χαλάσω το suspense. Είναι μια απλή αλλά λειτουργική λύση που για μια φορά κάνει τη δουλειά της, αλλά όταν χωρίς προφανή λόγο πρέπει να επαναλάβεις ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια διαδικασία 3 φορές, μου φέρνει περισσότερο σε έλλειψη έμπνευσης και προσπάθεια να επιμηκυνθεί τεχνητά η διάρκεια του παιχνιδιού. Τέλος, στην τελική μάχη με τον Wesker, δεσομένου ότι άπαξ και έχεις παίξει το Resident Evil 5, ξέρεις ήδη πώς τελειώνει. Οπότε, δεν τίθεται θέμα να τον νικήσεις, απλά να αντέξεις για ένα μπαμπάτσικο χρονικό διάστημα, το “φτυροκόπημα” στο οποίο σε υποβάλλει ασταμάτητα.

Σε γενικές γραμμές, για τα 5 δολάρια που στοιχίζει στο playstation network, το επεισοδιάκι αξίζει. Είναι μέτριο σε διάρκεια (περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα) και τερματίζοντάς το ξεκλειδώνονται διάφορα καλούδια, όπως η δυνατότητα να το ξαναπαίξεις με τη Jill και να έχεις σαν partner τον Chris, όπως και η επιλογή να παίξεις με σταθερή κάμερα και τον παλιομοδίτικο τύπου Tank χειρισμό από τα παλιά παιχνίδια. Το μεγαλύτερο ελάττωμά που προσωπικά εντόπισα, είναι η τελείως απλοϊκή πλοκή και οι μη ταιριαστοί διάλογοι. Η πλοκή απογοητεύει καθώς το μόνο που επιτυγχάνει είναι να απομυθοποιεί τελείως τον μεγάλο Spencer (ένα εκ των 3 ιδρυτών της Umbrella) παρουσιάζοντάς τον εν ολίγοις σαν... τρελόγερο. Οι διάλογοι που ανταλάσσουν οι πρωταγωνιστές και τα σχόλιά τους σε διάφορες καταστάσεις είναι υπερβολικά χύμα, σε παιδιάστικο σημείο. Φερ'ειπείν, μέσα σε ένα υπόγειο τίγκα σε μολυσματικά όργανα βασανιστηρίων, σάπια πτώματα και νεκροζώντανους γίγαντες που σας κυνηγάνε με... σκουριασμένες άγκυρες (!) οι πρωταγωνιστές φέρονται και σχολιάζουν τα όσα βλέπουν λες και είναι κάτι το τυπικά καθημερινό, που το βλέπουν κάθε μέρα.

β) Desperate Escape : Τοποθετημένο μετά τη μάχη με τη Jill, το επεισόδιο αυτό αφηγείται το πώς συναντήθηκε με τον Josh (τον μαυρούλη φίλο της Sheva) και πώς κατάφεραν και δραπέτευσαν από το μέρος που κρατούνταν για να ξαναενώσουν τις δυνάμεις τους με τους Chris & Sheva. Δίχως κανένα καινούριο στοιχείο (πχ τέρατα, όπλα), σε σχέση με ό,τι έχεις δει στο Resident Evil 5, το επεισόδιο αυτό έχει σαν πρώτη και μοναδική του αρχή την ξέφρενη δράση. Κάθε του στιγμή είναι ένα ανελέητο μακέλεμα, καθώς η Jill & o Josh οργώνουν σμάρια από Majini προκειμένου να φτάσουν στο στόχο τους. Πιο μεγάλο σε διάρκεια σε σχέση με το Lost in Nightmares και αρκετά πιο δύσκολο, θα ευχαριστήσει αρκετά τους fans της δράσης και της ιδιαίτερης μάχης του Resident Evil. Επιπλέον, ειναι γεμάτο με κρυμμένες περιοχές που μπορείτε να αποκαλύψετε καταστρέφοντας κομμάτια του σκηνικού με τα κανόνια που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της διαδρομής σας. Διαθέτει μερικούς από τους πλέον πολύπλοκους χάρτες που έχετε δει σε αυτό τον τίτλο. Θα σας θυμίσει αρκετά το αντίστοιχο σκηνικό που ο Leon κάνει ντου στη βάση των κακών, στο παλιότερο Resident Evil 4 και τον βοηθάνε από ψηλά τα ελικόπτερα! Ωραίο, αλλά τίποτα που να μην έχεις ήδη ξαναδεί και ξαναπαίξει.

γ) The Mercenaries – Reunion : Παίζετε ξανά τις 8 γνωστές πίστες του The Mercenaries με 8 νέους χαρακτήρες. Μεταξύ αυτών είναι ο Barry Burton (θεός!), η Rebecca Chambers, η Excella και οι υπόλοιποι είναι οι παλιοί χαρακτήρες με νέες στολές και όπλα. Φερ'ειπείν το Hydra Shotgun του Chris, αλλά και το Chaingun με τις άπειρες σφαίρες που κόβει κώλους! Καλό, αλλά θα μπορούσε να έχει πολύ περισσότερο καινούριο υλικό.

δ) Versus : Ίσως η πλέον ενδιαφέρουσα πλην των καινούριων επεισοδίων προσθήκη, σου δίνει τη δυνατότητα να παίξεις deathmatch, online ή offline σε split screen με ένα φίλο σου, αρκεί να διαθέτεις δεύτερο χειριστήριο για το PS3. Είναι ίσως και η παροχή που θα κρατήσει περισσότερο στο χρόνο σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Το πακέτο συμπληρώνεται με 4 νέα κουστούμια για τους Chris & Sheva τα οποία είναι επαρκώς τρελιάρικα και έχουν αρκετό χαβαλέ και ένα καινούριο φίλτρο απεικόνισης, που θα πρέπει όμως πρώτα να το ξεκλειδώσεις. Τέλος, υπάρχουν κάμποσες νέες φιγουρίτσες χαρακτήρων.

Ρεζουμέ :
Έχοντας ήδη το ορίτζιναλ παιχνίδι, αξίζει να δώσεις άλλα περίπου 40 περίπου ευρώ μόνο και μόνο για να αποκτήσεις αυτό το εξτρά περιεχόμενο; Η απάντηση είναι ένα σαφέστατο όχι. Προσωπικά, θα πρότεινα να κατεβάσεις για 5 δολάρια το “Lost in Nightmares” και να ξεμπερδεύεις. Αν δεν έχεις παίξει το Resident Evil 5 μέχρι τώρα, αυτή είναι η πλέον καλύτερη ευκαιρία να το πράξεις, καθώς με μειωμένη τιμή αποκτάς έναν από τους πολύ καλούς action τίτλους που κυκλοφορούν εκεί έξω, μαζί με όλο αυτό το bonus περιεχόμενο. Προσωπικά, έκατσα τα υπολόγισα και διαπίστωσα ότι η αξία του εξτρά πακέτου στο σύνολό του προκειμένου να το κατεβάσεις από το Playstation Network, κυμαίνεται στα 20 δολάρια. Πήγα και πούλησα το παλιό μου Resident Evil 5 και με τα φράγκα που έβγαλα, μαζί με επιπλέον 15 ευρώ, αγόρασα τούτο το δισκάκι, και τουλάχιστον τα έχω όλα αυτά και σε χειροπιαστή μορφή, όχι μονάχα σαν ηλεκτρονικά αρχεία αποθηκευμένα στο σκληρό δίσκο του PS3. Είναι και αυτό μια κάποια λύση!

2 σχόλια:

Thanos S. είπε...

ΕΧΨ Κ******Ι ΑΣΧΗΜΑ ΛΕΜΕΕΕΕΕΕ ΑΣΧΗΜΑ (κάφρος...)

Seth είπε...

To Spencer Mansion ακόμα σε περιμένει...