Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

God of War Collection

Εταιρία : SCEA
Πλατφόρμα : PS3 only
Με δυό λογάκια :
Τα 2 πρώτα, κλασικά God of War παιχνίδια του Playstation 2 δέχονται ένα καλό αισθητικό ρετούς, αναβαθμίζονται υποστηρίζοντας πλέον υψηλή ανάλυση στα γραφικά και επανακυκλοφορούν μαζί σε ένα κοινό δισκάκι και σε μειωμένη τιμή (περίπου 40 ευρώ και φυσικά στο ίντερνετ ακόμα φθηνότερα).

Τα Θετικά :
Κλασικό αθάνατο gameplay, αγαπημένα, δοκιμασμένα στο χρόνο παιχνίδια που ακόμα το'χουν. Πολύ καλό value for money, ειδικά αν δεν τα έχεις παίξει

Τα Αρνητικά :
Κάποια βίντεο έμειναν ανέπαφα. Θα μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερη δουλειά στα γραφικά, ειδικά στο πρώτο God of War. Απλοϊκό αρχικό menu.

Πόσα πιάνει; αν δεν έχεις παίξει τις αυθεντικές εκδόσεις : 4 / 5. Αν έχεις ήδη τα παλιά παιχνίδια στο playstation 2, απλώς προσπέρνα.

Αναλυτικότερα :
Κανείς δε σφάζει όπως ο Kratos! Η ιστορία του Σπαρτιάτη πολέμαρχου, είναι η πιο αιματηρή, αβανταδόρικη larger than life ιστορία εκδίκησης που έγινε ποτέ. Ταυτόχρονα, ο Kratos έγινε ένας από τους πιο cool και αναγνωρίσιμους χαρακτήρες από ηλεκτρονικό παιχνίδι όλων των εποχών. Να λέμε τα πράματα με το όνομά τους : αν δεν έχεις παίξει κάποιο από τα God of War, ΔΕΝ έχεις παίξει ακόμα αληθινό action game. Ναι, είναι τόσο καλά. Από το πρώτο μέρος της τριλογίας, πόσα χρόνια πριν, ο Kratos έχει ξανα-ανακαλύψει και επαναπροσδιορίσει ολάκερο το είδος των παιχνιδιών δράσης. Από τότε μέχρι και σήμερα, κάθε παιχνίδι του είδους που βγαίνει, συγκρίνεται αναπόφευκτα με τα God of War, μόνο και μόνο για να χάσει στη σύγκριση.

Ο στόχος των God of War ήταν πάνω από όλα να σπάσουν κάθε όριο όσον αφορά το μέγεθος και το δέος που μπορεί να σου εμπνεύσει μια μάχη. Κάθε τους στιγμή ήταν ολοένα και πιο larger than life από την προηγούμενη. Τι άλλο μπορείς να πεις για ένα παιχνίδι (το πρώτο της σειράς) στο οποίο ξεκινάς σκοτώνοντας μια γιγάντια Λερναία Ύδρα, παλουκώνοντας τα κεφάλια της με το κατάστρωμα του πλοίου στο οποίο επιβαίνεις! Ή ακόμα καλύτερα, στην εισαγωγή του δεύτερου μέρους (που από μόνη της ακόμα αποτελεί ένα από τα πλέον εντυπωσιακά δείγματα gameplay όλων των εποχών!) όπου ο Kratos αναμετριέται από τον (ζωντανεμένο από το Δία) Κολοσσό της Ρόδου! Προκειμένου μετά να προδωθεί από τους θεούς, να χάσει την θεϊκή του υπόσταση, να πεθάνει από το χέρι του Δία και να δραπετεύσει από τον κάτω κόσμο! Και όλα αυτά αποτελούν μόνο την εισαγωγή!!!

Παρόλα αυτά, οι κατασκευαστές δεν αρκέστηκαν μονάχα στη δημιουργία εντυπώσεων και έφτιαξαν παιχνίδια με solid μηχανισμούς μάχης και ακατάπαυστη, καταιγιστική δράση. Όλα αυτά συνδυασμένα με μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία που αντλεί την έμπνευσή της από την αρχαία Ελλάδα και έχοντας σαν πρωταγωνιστή έναν από τους πιο ΓΑΜΑΤΟΥΣ χαρακτήρες που εμφανίστηκαν ποτέ σε παιχνίδι. Η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε μαζική. Τα God of War ήταν από τα λίγα παιχνίδια που κατόρθωσαν και σήκωσαν ολοκληρωτικά στις πλάτες τους την προώθηση μιας κονσόλας και έκαναν τα playstation 2 να πουλάνε σα ζεστά ψωμάκια, όπως ακριβώς είχαν κάνει στο παρελθόν τα Resident Evil για το πρώτο Playstation, τα Mario για τις κονσόλες της Nintendo και τα Sonic για τις αντίστοιχες της SEGA.

Όπως καταλάβετε, μιλάμε για κλασικό πράμα. Αν καίγεσαι με τα παιχνίδια δράσης, απλά ΔΕ ΛΕΕΙ να αγνοείς τα God of War. Αυτή η συλλογή είναι η καλύτερη ευκαιρία και το πλέον αναβαθμισμένο μέσο για να παίξετε σήμερα τα παιχνίδια, αν μέχρι τώρα δεν προλάβατε. Επίσης, η γνώση της ιστορίας του σεναρίου, όπως ξετυλίγεται σε αυτούς τους 2 τίτλους, θα σας χρησιμεύσει για να καταλάβετε όσα διαδραματίζονται στο τρίτο μέρος της σειράς, που βγήκε αποκλειστικά στο PS3. (και του οποίου review θα ακολουθήσει οσονούπω)

Γραφικά & Ήχος :
Θα μπω κατευθείαν στο νόημα : θα μπορούσαν και πολύ καλύτερα. Οι ορίτζιναλ εκδόσεις είχαν ό,τι καλύτερο υπήρχε σε γραφικά για την εποχή τους. Έτσι κι αλλιώς δηλαδή, μπορούν να σταθούν αξιοπρεπέστατα ακόμα και σήμερα, στην καινούρια HD τηλεόρασή σου. Ναι, μεν υπάρχει μια ψιλοθολούρα και φαίνονται έντονα οι γωνίες και τα κοψίματα στα γραφικά. Αλλά η δράση είναι τόσο καταιγιστική που ειλικρινά δε σε νοιάζει. Σε αυτό το remake, οι θολούρα εξαφανίζεται και οι γωνίες στα πολύγωνα εξομαλύνονται. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σαφώς ανώτερο. Ωστόσο, πάντα θα μοιάζει με παλιό παιχνίδι του playstation 2. Σίγουρα μπορούσαν και καλύτερα, σίγουρα έτσι και έχεις ήδη παίξει τα παιχνίδια δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος για να επενδύσεις σε αυτή τη συλλογή. Και είναι πραγματικά κρίμα. Θέλω να πω, φανταστείτε το remake αυτό να γινόταν με την καινούρια μηχανή γραφικών του God of War III. Θα παραμιλούσαμε! Κατά τα άλλα, η επιχείρηση λίφτινγκ έχει πιάσει πολύ καλύτερα στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς που δείχνει απλά υπέροχο. Το πρώτο, ήθελε κι άλλη δουλίτσα.

Τα βίντεα που παρεμβάλλονται μεταξύ των μαχών και διηγούνται την ιστορία, χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Στα “καλά” που αποτελούν μικρές CGI ταινίες και στα πιο “πρόχειρα” που αποτελούνται από τα κανονικά γραφικά του παιχνιδιού. Η αναβάθμιση σε HD δυστυχώς έγινε μόνο στην πρώτη κατηγορία και το αποτέλεσμα είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρον. Αλλά η δεύτερη κατηγορία (που αποτελεί την πλειοψηφία) έμεινε ανέπαφη από τις ημέρες του playstation 2. Οπότε, σημειώνεται το εξής παράδοξο. Ενώ όσο παίζεις τα γραφικά του παιχνιδιού είναι από λίγο έως πολύ αναβαθμισμένα, όταν παίζει βίντεο με αυτά, επιστρέφεις κανονικότατα στις ημέρες του playstation 2 γιατί οι κατασκευαστές αποφάσισαν να τα κρατήσουν 100% ΑΝΕΠΑΦΑ από την εποχή του Νώε. Πράγμα που τουλάχιστον στο δικό μου λεξικό μεταφράζεται το λιγότερο σαν χοντράδα. Ναι, το ξέρω ότι συλλογές σαν και αυτή αποτελούν αρπαχτές και επιπλέον ευκαιρία για να βγάλουν οι εταιρίες παραπανίσια φράγκα ξαναπουλώντας το ίδιο προϊόν. Αλλά από τη SCEE περίμενα κάτι πολύ παραπάνω. Και δεν το έλαβα.

Τα soundtracks των 2 παιχνιδιών είναι από τα καλύτερα που έχουν γίνει σε videogame, ever. Εδώ ακούγονται με σαφώς καλύτερη απόδοση, αλλά δε γνωρίζω αν αυτό οφείλεται στην εκ νέου επεξεργασία τους, ή στη σαφώς ανώτερη ποιότητα ήχου των καινούριων τηλεοράσεων και στην καλύτερη μετάδοση των δεδομένων μέσω καλωδίου HDMI, σε σχέση με το απαρχαιωμένο Scart cable.

Χειρισμός / Gameplay :
Τα πάντα σε αυτούς τους τομείς έχουν μείνει 100% ανέπαφα σε σχέση με το παρελθόν και ευτυχώς. Δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω να προσθέσω εδώ, ότι ίσχυε για τους 2 παλιούς τίτλους εξακολουθεί να ισχύει κανονικά. Οι πάσης φύσεως αλλαγές αφορούν μόνο τα γραφικά του παιχνιδιού και κάποια βίντεο, κάτι που εξάλλου δηλώνει σαφέστατα και η εταιρία παραγωγής. Πάντως έχω την εντύπωση ότι ο χειρισμός είναι πιο fluid, ότι γενικώς τα πράματα κυλάνε καλύτερα και πιο αρμονικά σε σχέση με το παρελθόν. Αλλά αυτό μάλλον οφείλεται περισσότερο στην καλύτερη ποιότητα των καινούριων χειριστηρίων του PS3, σε σχέση με τα πεπαλαιωμένα χειριστήρια του playstation 2.

Ρεζουμέ :
Το πακέτο συμπληρώνεται από κάποιες πρόσθετες παροχές υπό τη μορφή βίντεο που αφορούν τα διάφορα στάδια παραγωγής των παιχνιδιών και φυσικά του καινούριου τρίτου μέρους, trailers, συνεντεύξεων κλπ. Ενδιαφέρον υλικό, αλλά όχι και κάτι το ιδιαίτερο ή το φοβερά ξεχωριστό. Θα ήθελα κάτι παραπάνω. Αλλά όπως και να έχει, τα παιχνίδια είναι τόσο καλά που έτσι και σου αρέσουν τα action videogames και δεν έχεις παίξει ακόμα τα συγκεκριμένα, απλά δε νοείται να τα χάσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια: